Monday, November 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Európski ministri sociálnych vecí prišli o strechu nad hlavou

14:00 24.11.2008

Európski ministri sociálnych vecí prišli o strechu nad hlavou. Časť strechy luxusného hotela v Marseille strhol pred začiatkom rokovania silný vietor. Podľa médií dosiahol vietor v nárazoch rýchlosť 200 kilometrov za hodinu. "Strecha odletela tak, že neohrozí rokovanie,“ upokojoval hovorca hotela. Poškodenie strechy je už druhou udalosťou, ktorá dnes ohrozila rokovanie. Polícia ráno deložovala z domu oproti hotelu 40 členov anarchistickej skupiny. Európski ministri majú dnes diskutovať o tom, ako zabezpečiť prístup ku kvalitnému ubytovaniu aj občanom, ktorí majú problémy.

Americká vláda zverejnila svoj plán na záchranu druhej najväčšej banky v krajine Citigroup v celkovej výške 306 miliárd amerických dolárov. V rámci neho prevezme vláda v banke podiel v hodnote 20 miliárd dolárov a ďalších niekoľko sto miliónov dolárov bude slúžiť na ručenie rizikových pohľadávok a pokrytie strát. Pre oslabený bankový sektor ako aj ekonomiku USA by krach banky Citigroup predstavoval skutočnú katastrofu. Citigroup je aktívna vo viac ako 100 krajinách po celom svete, takže jej záchrana je aj v záujme zdravia globálnej ekonomiky.

Premiérovi Robertovi Ficovi sa nepozdáva aktivita zástupcov štátu v podnikoch, v ktorých má Slovensko podiel. Ako uviedol Fico počas prejavu pred zástupcami štátu, pri zistení, že si neplnia svoje povinnosti, štát ich okamžite vymení. "Ak sa potvrdia moje pochybnosti, budem požadovať výmenu zástupcov štátu bez ohľadu na koaličnú radu. Tak, ako nie všetci členovia vlády nedokončili vládne obdobie a niektorí ešte nedokončia, nevidím dôvod, aby to tak nebolo aj u zástupcov štátu v podnikoch," zdôraznil Fico. Premiér apeloval na zástupcov štátu, aby aktívnejšie informovali o chode toho ktorého podniku.

Plánovanie lyžiarskych túr a zimných horolezeckých výstupov v Tatrách by malo byť už nadchádzajúcu zimnú sezónu o niečo jednoduchšie. Horská záchranná služba s pomocou Európskej únie vybudovala v Tatrách päť automatických meteorologických staníc. Verejnosť bude mať prístup k vybraným údajom. Okrem záberu z webkamery to bude teplota a relatívna vlhkosť vzduchu, smer a sila vetra, najsilnejší náraz a v zime aj výška snehovej pokrývky. Údaje budú každú hodinu aktualizované na stránke horskej služby venovanej lavínovej problematike www.laviny.sk.

Dve meteostanice sú umiestnené vo Vysokých Tatrách a tri v Západných Tatrách, pri Ľadovom plese vo Veľkej Studenej doline, pri Chate pod Soliskom vo Furkotskej doline, pod Salatínom v Roháčskej doline, pod Hrubou kopou a pri Žiarskej chate v Žiarskej doline. Meteostanice horskej služby doplnili podobné zariadenia na poľskej strane.

SPORT

Futbalisti tímu Columbus Crew získali svoj prvý titul v americkej súťaži Major League Soccer, keď zvíťazili vo finálovom zápase play off na domácej pôde nad New York Red Bulls 3:1.

Tenisti Španielska zachovali štvorročnú periodicitu a po sezónach 2000 a 2004 sa tretíkrát v histórii stali víťazmi Davisovho pohára. Aj bez svojej jednotky Rafaela Nadala zdolali na tvrdom povrchu domácu Argentínu 3:1.

Mimo tenisových kurtov Španielsko ukončilo 44-ročné čakanie na veľký futbalový triumf, keď vyhralo majstrovstvá Európy a dostalo sa na prvé miesto rebríčka FIFA. Španieli dominovali aj v cestnej cyklistike, Alberto Contador vyhral Giro d´Italia a Vuelta a Espaňa, Carlos Sastre Tour de France a Samuel Sanchez olympijské preteky. "Čo k tomu dodať? Máme za sebou senzačný rok španielskeho športu,“ povedal španielsky futbalový brankár Iker Casillas z Realu Madrid.

***************************************

Popoludní má byť veľká oblačnosť až zamračené, ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota väčšinou 0 až 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.
Vietor 10 až 20 km/h, miestami najmä v horských oblastiach okolo 30 km/h a v nárazoch prechodne až 70 km/h. Na hrebeňoch hôr prudký vietor.