Monday, November 24, 2008

Pripravil Michal Novák: DPH vo Veľkej Británii sa zníži

17:30 24.11.2008

* DPH vo Veľkej Británii sa zníži od budúcehoho pondelka na 15%

* Nemecká kancelárka a francúzsky prezident sa dohodli na spoločnom postupe voči ekonomickej kríze

* USA zachraňuje druhú najväčšiu banku balíkom 300 miliárd dolárov

* Klaus počká s Lisabonskou zmluvou na Írov

* Somálski piráti znižujú vykupné za tanker

* V Tatrách bude menej turistov z Ruska

* V noci by malo na Slovensku snežiť

Príjemný podvečer

DPH vo Veľkej británii sa zníži od budúcehoho pondelka na 15% . Stúpnu však ceny za alkohol, tabak a benzín. V roku 2011 Ľudia, ktorí zaria viac ako 150 tisíc libier ročne za platia 45 percentú daň. Čo je viac o 5 % ako teraz.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa dohodli na spoločnom postupe voči ekonomickej kríze. Výsledkom pondelkového rokovania v Paríži je dohoda na stimuloch pre nové investície a inováciu. Obe krajiny ale odmietli britský model znižovania DPH. Merkelová, ktorá mala výhrady voči európskemu plánu uvoľniť 130 miliárd eur, nakoniec opatrenia podporí.

Paríž a Berlín sú zároveň odhodlané urobiť všetko pre to, aby začali koncom apríla fungovať aj opatrenia prijaté na washingtonskom summite krajín G20 z polovice novembra. Francúzsko-nemecká dohoda otvára podľa prvých komentárov francúzskych a nemeckých médií priestor na to, aby európski lídri vyslali na zimnom summite Európskej rady 11. a 12. decembra "rázny signál" európskej ekonomike.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala pred prílišnou rýchlosťou pri prijímaní návrhu záchranného balíka pre európsku ekonomiku, no podporí návrh Paríža. "Rizikom, ktoré pred nami stojí, je, že si zamieňame akciu s bezhlavosťou,“ uviedla Merkelová. Európska komisia má v stredu v Bruseli predstaviť záchranný balík v hodnote 130 miliárd eur. "To nie je diktát Bruselu, ale povinnosť, ktorú môžeme urobiť,“ vyhlásila kancelárka, ktorá ešte minulý týždeň odmietala Sarkozyho iniciatívu podporenú Bruselom.

Americká vláda zverejnila svoj plán na záchranu druhej najväčšej banky v krajine Citigroup v celkovej výške 306 miliárd amerických dolárov. V rámci neho prevezme vláda v banke podiel v hodnote 20 miliárd dolárov a ďalších niekoľko sto miliónov dolárov bude slúžiť na ručenie rizikových pohľadávok a pokrytie strát. Pre oslabený bankový sektor ako aj ekonomiku USA by krach banky Citigroup predstavoval skutočnú katastrofu. Citigroup je aktívna vo viac ako 100 krajinách po celom svete, takže jej záchrana je aj v záujme zdravia globálnej ekonomiky.

Český prezident Václav Klaus zrejme nepodpíše Lisabonskú zmluvu skôr, ako Írsko zmení názor a európsku dohodu ratifikuje. "Nemám dôvod byť ďalším Európanom, ktorý tlačí na Írsko, aby niečo urobilo. Jednoducho, bez írskej zmeny stanoviska žiadna Lisabonská zmluva byť nemôže," povedal Klaus pre Rádio Česko. Podľa českého prezidenta teraz bude kľúčové, ako o európskej zmluve rozhodne Ústavný súd, ktorý zasadá v utorok.

Somálski piráti menia svoje požiadavky a za unesený supertanker Sirius Star požadujú 15 miliónov dolárov. To je o desať miliónov menej ako minulý týždeň. Americké námorníctvo ani majitelia tankera zo Saudskej Arábie však tieto informácie zatiaľ nepotvrdili. Potvrdil to však zástupca islamistických milícii, ktoré v oblasti po plavidle pátrajú. Supertanker Sirius Star je zatiaľ najväčšou loďou, akú kedy somálski piráti zajali. Hodnota ropy, ktorú tanker preváža, sa odhaduje na 100 miliónov dolárov.

Silný vietor zapríčinil dnes zmätok v leteckej doprave na najväčšom švédskom medzinárodnom letisku Arlanda. Štokholmské letisko muselo zrušiť dvadsať príletov aj odletov a viacero ďalších letov má veľké meškanie. Podľa meteorológov takéto počasie pretrvá vo viacerých častiach krajiny až do piatku.

Premiérovi Robertovi Ficovi sa nepozdáva aktivita zástupcov štátu v podnikoch, v ktorých má Slovensko podiel. Ako uviedol Fico počas prejavu pred zástupcami štátu, pri zistení, že si neplnia svoje povinnosti, štát ich okamžite vymení. "Ak sa potvrdia moje pochybnosti, budem požadovať výmenu zástupcov štátu bez ohľadu na koaličnú radu. Tak, ako nie všetci členovia vlády nedokončili vládne obdobie a niektorí ešte nedokončia, nevidím dôvod, aby to tak nebolo aj u zástupcov štátu v podnikoch," zdôraznil Fico. Premiér apeloval na zástupcov štátu, aby aktívnejšie informovali o chode toho ktorého podniku.

Ministerstvo vnútra varuje pred špekulantmi, ktorý sa snažia zarobiť na elektronickej cestovnej registrácii pri cestovaní do USA. Slovenské veľvyslanectvo vo Washingtone upozorňuje na existenciu internetovej stránky www.esta.us, ktorá ponúka služby pri vybavovaní za poplatky. Za stiahnutie formulára si napríklad účtuje takmer 50 amerických dolárov, za vyplnenie a podanie formulára asi 250 dolárov. Rezort odporúča, aby ponuky na tejto stránke pri ceste do USA určite ľudia nevyužívali. Slováci môžu od 17. novembra cestovať do USA bez víz, na cestu im stačí bezplatná elektronická registrácia.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,41
USD1 23,81
GBP1 35,70

SPORT

V najnovšom rebríčku daviscupových je stále na čele Rusko, ale na druhú priečku sa už dostali zo štvrtej pozície čerství víťazi aktuálneho ročníka Davisovho pohára Španieli. Slováci ostali naďalej na 10. priečke, ich súperi v 2. kole Davisovho pohára 2009 - Taliani figurujú až v závere tretej desiatky na 28. mieste.

Tenisti Španielska zachovali štvorročnú periodicitu a po sezónach 2000 a 2004 sa tretíkrát v histórii stali víťazmi Davisovho pohára. Aj bez svojej jednotky Rafaela Nadala zdolali na tvrdom povrchu domácu Argentínu 3:1.

Mimo tenisových kurtov Španielsko ukončilo 44-ročné čakanie na veľký futbalový triumf, keď vyhralo majstrovstvá Európy a dostalo sa na prvé miesto rebríčka FIFA. Španieli dominovali aj v cestnej cyklistike, Alberto Contador vyhral Giro d´Italia a Vuelta a Espaňa, Carlos Sastre Tour de France a Samuel Sanchez olympijské preteky. "Čo k tomu dodať? Máme za sebou senzačný rok španielskeho športu,“ povedal španielsky futbalový brankár Iker Casillas z Realu Madrid.

Nemecký futbalový reprezentant z Bayernu Mníchov Lukas Podolski chce opustiť bavorský veľkoklub. "Už som sa rozhodol," povedal útočník s poľskými koreňmi pre nemecký denník Bild a dodal: "V zimnom prestupovom období by som chcel zmeniť pôsobisko. O mojich úmysloch som už informoval aj vedenie klubu." Dvadsaťtriročný zakončovateľ sa v tejto sezóne nedokázal prepracovať do základnej zostavy trénera Jürgena Klinsmanna. Ten v útoku preferuje dvojicu Miroslav Kose, Luca Toni a "Poldi" väčšinou nastupuje len ako striedajúci hráč, prípadne hráva v rezervnom tíme Bayernu. Nemecký útočník má napriek tomu stabilné miesto v zostave "Nazionalelf".

***************************************

V noci bude veľká oblačnosť až zamračené a na väčšine územia sneženie, v nížinách miestami prechodne aj dážď so snehom.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.

Zajtra cez deň veľká, v západnej polovici územia prechodne zmenšená oblačnosť.
Miestami najmä na východe územia spočiatku ešte sneženie.
Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -4 st.
Slabý premenlivý vietor.