Monday, November 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Poslanci a ministri nebudú mať vyššie platy

16:00 24.11.2008

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala pred prílišnou rýchlosťou pri prijímaní návrhu záchranného balíka pre európsku ekonomiku, no podporí návrh Paríža. "Rizikom, ktoré pred nami stojí, je, že si zamieňame akciu s bezhlavosťou,“ uviedla Merkelová po rokovaní s prezidentom Nicolasom Sarkozy. Európska komisia má v stredu v Bruseli predstaviť záchranný balík v hodnote 130 miliárd eur. "To nie je diktát Bruselu, ale povinnosť, ktorú môžeme urobiť,“ vyhlásila kancelárka, ktorá ešte minulý týždeň odmietala Sarkozyho iniciatívu podporenú Bruselom.

Český prezident Václav Klaus zrejme nepodpíše Lisabonskú zmluvu skôr, ako Írsko zmení názor a európsku dohodu ratifikuje. "Nemám dôvod byť ďalším Európanom, ktorý tlačí na Írsko, aby niečo urobilo. Jednoducho, bez írskej zmeny stanoviska žiadna Lisabonská zmluva byť nemôže," povedal Klaus pre Rádio Česko. Podľa českého prezidenta teraz bude kľúčové, ako o európskej zmluve rozhodne Ústavný súd, ktorý zasadá v utorok.

Somálski piráti menia svoje požiadavky a za unesený supertanker Sirius Star požadujú 15 miliónov dolárov. To je o desať miliónov menej ako minulý týždeň. Americké námorníctvo ani majitelia tankera zo Saudskej Arábie však tieto informácie zatiaľ nepotvrdili. Potvrdil to však zástupca islamistických milícii, ktoré v oblasti po plavidle pátrajú. Supertanker Sirius Star je zatiaľ najväčšou loďou, akú kedy somálski piráti zajali. Hodnota ropy, ktorú tanker preváža, sa odhaduje na 100 miliónov dolárov.

Poslanci, ministri a najvyšší predstavitelia orgánov ústrednej štátnej správy by na budúci rok nemali dostávať vyššie platy. Koaličné strany im chcú zmraziť platy pre finančnú krízu.

Ministerstvo vnútra varuje pred špekulantmi, ktorý sa snažia zarobiť na elektronickej cestovnej registrácii pri cestovaní do USA. Slovenské veľvyslanectvo vo Washingtone upozorňuje na existenciu internetovej stránky www.esta.us, ktorá ponúka služby pri vybavovaní za poplatky. Za stiahnutie formulára si napríklad účtuje takmer 50 amerických dolárov, za vyplnenie a podanie formulára asi 250 dolárov. "Ide o súkromnú podnikateľskú aktivitu, čo prevádzkovatelia stránky nenápadne priznávajú vyhlásením, že nie sú súčasťou vládnej štruktúry," tvrdí ministerstvo. Rezort odporúča, aby ponuky na tejto stránke pri ceste do USA určite ľudia nevyužívali. Slováci môžu od 17. novembra cestovať do USA bez víz, na cestu im stačí bezplatná elektronická registrácia.

Koalícia stále nevie, ako presne vyrieši písanie zemepisných názvov v učebniciach pre školy, na ktoré chodia národnostné menšiny. Premiér Robert Fico tvrdí, že problém vyriešia do dvoch týždňov. Aké bude riešenie, nepovedal ani na dnešnom rokovaní rozšírenej koaličnej rady.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,41
USD1 23,81
GBP1 35,70

SPORT

Nemecký futbalový reprezentant z Bayernu Mníchov Lukas Podolski chce opustiť bavorský veľkoklub. "Už som sa rozhodol," povedal útočník s poľskými koreňmi pre nemecký denník Bild a dodal: "V zimnom prestupovom období by som chcel zmeniť pôsobisko. O mojich úmysloch som už informoval aj vedenie klubu." Dvadsaťtriročný zakončovateľ sa v tejto sezóne nedokázal prepracovať do základnej zostavy trénera Jürgena Klinsmanna. Ten v útoku preferuje dvojicu Miroslav Kose, Luca Toni a "Poldi" väčšinou nastupuje len ako striedajúci hráč, prípadne hráva v rezervnom tíme Bayernu. Nemecký útočník má napriek tomu stabilné miesto v zostave "Nazionalelf".

***************************************

V noci bude veľká oblačnosť až zamračené a na väčšine územia sneženie, v nížinách miestami prechodne aj dážď so snehom.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.

Zajtra cez deň veľká, v západnej polovici územia prechodne zmenšená oblačnosť.
Miestami najmä na východe územia spočiatku ešte sneženie.
Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -4 st.
Slabý premenlivý vietor.