Friday, November 21, 2008

Pripravil Michal Novák: Ceny ropy včera poklesli o viac ako 7 %

11:00 21.11.2008

Podľa amerických médií sa množia náznaky, že budúci prezident Barack Obama ponúkne bývalej prvej dáme USA Hillary Clintonovej post ministerky zahraničia. CNN uviedla, že budúci prezident "je na najlepšej ceste" po Dni vďakyvzdania 27. novembra nominovať svoju bývalú rivalku na post šéfky diplomacie. Podľa médií však nie je isté, či má Clintonová ponuku prijať.

Ruská Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, dnes v treťom čítaní definitívne schválila návrh ústavného zákona, ktorý má predĺžiť prezidentský mandát na šesť rokov a poslanecký na päť. Informovali ruské agentúry. Ústavnú zmenu však musí ešte potvrdiť dvojtretinovou väčšinou Rada federácie, horná komora parlamentu. S tým by však nemal byť problém, keďže prokremeľská strana Jednotné Rusko má na to dostatočný počet poslancov. Autorom návrhu je terajší ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Lídri Demokratickej strany v americkom Kongrese odložili proces schvaľovania legislatívy, ktorá by umožnila poskytnúť americkým výrobcom automobilov peniaze na pomoc proti dopadom svetovej finančnej krízy. Namiesto toho vyzvali tri najväčšie automobilky - General Motors, Ford and Chrysler - na vypracovanie plánu, ktorý má ozrejmiť ich zámery s pridelenými peniazmi. Automobilky požadujú od Kongresu 25 miliárd amerických dolárov. Neposkytnutie pôžičky môže mať katastrofálne následky pre ekonomiku USA.

V učebniciach budú podľa predsedu SNS Jána Slotu zemepisné názvy aj maďarské, aj slovenské. "Dúfam, že bude svätý pokoj. Je to jednoznačne ústupok, ale politika je vecou kompromisov," povedal Slota. Podľa neho by však v učebniciach mal byť uvedený najskôr slovenský názov a za ním názov v jazyku národnostnej menšiny. "

Meškanie vlakov 15 minút až polhodinu si vyžiada oprava trakčného vedenia. Asi 400 metrov vedenia dnes ráno strhol osobný vlak pred Hlavnou stanicou v Bratislave. Železnice Slovenskej republiky okamžite začali pracovať na odstránení poruchy. Opravovať budú 12 až 15 hodín.

Ceny ropy včera poklesli o viac ako 7 % pod hranicu 50 USD za barel. Správa o nezamestnanosti v USA zvýraznila obavy z dlhotrvajúcej a hlbokej recesie a tým sa zhoršili očakávania o vývoji dopytu po palivách. Počet američanov, ktorí žiadajú o dávku v nezamestnanosti sa minulý týždeň zvýšil na najvyššiu úroveň za posledných 16 rokov.

Ľahká americká ropa si odpísala 4 USD a klesla na 49,62 USD za barel, čo bola najnižšia hodnota od 23. mája 2005. Londýnska ropa Brent klesla na 48,08 USD za barel, na najnižšiu úroveň od 20. mája 2005. Trh s ropou sa od júlového maxima nad 147 USD za barel už prepadol takmer o 100 USD, pod čo sa podpísala hospodárska kríza.

SPORT

Vo štvrtkových zápasoch NHL sa gólovo presadilo päť slovenských strelcov. Miroslav Šatan prispel gólom Pittsburghu k jeho víťazstvu na ľade Atlanty. Zo svojho prvého gólu v sezóne sa tešil Tomáš Kopecký, ktorého Detroit zvíťazil v Edmontone 4:3. Marián Hossa sa do štatistík nezapísal, ale bol vyhlásený 3. hviezdou zápasu. Smutný bol po zápase Ľubomír Višňovský, ktorého gól a gólová prihrávka nič nezmenili na domácej prehre Edmontonu.

Podobné pocity zažíval aj brankár Colorada Peter Budaj. Napriek tomu, že pustil za svoj chrbát len jediný puk, jeho tím si pripísal ďalšiu domácu prehru, keďže strelci "lavín" nedali žiaden gól. Budaj sa stal 3. hviezdou zápasu.

Kľúčový podiel na víťazstve Vancouveru na ľade Minnesoty mal opäť Pavol Demitra, ktorý svojim 5 gólom a 7 gólovou prihrávkou v sezóne potvrdil výbornú formu. Víťazstvo "kráľov" z Los Angeles potvrdil pri záverečnej power play Washingtonu Michal Handzuš predposledným gólom a prihrávkou na záverečný Kopitarov zásah do prázdnej brány.

Výsledky:
New Jersey - Florida 3:1
Atlanta - Pittsburgh 2:3
Ottawa - Montreal 2:3 po sam. nájazdoch
Minnesota - Vancouver 2:3
Dallas - Chicago 3:6
Edmonton - Detroit 3:4
Colorado - Calgary 0:1
Los Angeles - Washington 5:2

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:
Martin - Poprad
Kežmarok – Zvolen
Trenčín – Slovenská 20
Slovan BA - Skalica
Košice - Lipt. Mikuláš
Ban. Bystrica - Žilina

***********************

Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od nadmorskej výšky 1000 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -4 st.
Juhozápadný vietor 10 až 30 km/h.