Monday, November 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Český Ústavný súd dnes rozhodne, či nie je Lisabonská zmluva v rozpore s českou ústavou

25.11. 8.00
Český Ústavný súd dnes rozhodne, či nie je Lisabonská zmluva v rozpore s českou ústavou. Česká republika je jednou z mála členských krajín EÚ, ktoré reformnú zmluvu ešte neratifikovali. V Poľsku zmluva čaká na podpis prezidenta a v Nemecku na vyjadrenie ústavného súdu. Íri odmietli Lisabonskú zmluvu v referende. Zmluvu musí schváliť všetkých 27 členských štátov únie. Rozhodnutie ČR považujú mnohí za kľúčové. Ak Praha zmluvu schváli, bude tlak na opakovanie írskeho referenda väčší. Ak však zmluva v ČR neprejde, bude to s najväčšou pravdepodobnosťou znamenať jej koniec.
Ak súd nenájde žiaden rozpor s ústavou, dokument pravdepodobne schvália.

Čelíme ekonomickej kríze historických proporcií, povedal včera novozvolený prezident USA Barack Obama pri predstavovaní svojho ekonomického tímu v Chicagu. Nevyhnutnosťou má byť program, ktorý vytvorí 2,5 milióna nových pracovných miest a zaistí ohrozené pracovné miesta. "Ekonomike sa najskôr bude dariť horšie, kým sa jej bude dariť lepšie," konštatoval Obama. Americká ekonomika je teraz v neobyčajných ťažkostiach, ktoré si "vyžadujú neobyčajné opatrenia", dodal novozvolený prezident.

Španielska polícia rozbila sieť, ktorá pašovala z Maroka hašiš, pričom zadržala 19 osôb a zhabala šesť ton narkotík. Medzi zadržanými je najviac Maročanov, niekoľko Španielov a jeden Rumun. Polícia skupine prišla na stopu v januári.

Dvojica astronautov z raketoplánu Endeavour (endevŕ) začala včera štvrtý a záverečný výstup do otvoreného kozmu, aby ukončili opravárske práce na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) pred návratom na Zem. Raketoplán so 7-člennou posádkou sa k ISS pripojil 16. novembra, návrat na Zem je naplánovaný na 30. novembra.

Slavomír S., bývalý šofér údajného bossa slovenského podsvetia Mikuláša Č. včera pred Okresným súdom v Prešove vypovedal, že bol očitým svedkom, ako Černák zavraždil dvoma strelnými ranami do hlavy Pavla Lenharta a najmenej trikrát bodol nožom do chrbta Gustava Slivenského. Vypovedal aj k trom ďalším vraždám. Černák čelí obžalobe zo spáchania šiestich vrážd v spolupáchateľstve a siedmu vraždu Mariána Karcela si podľa obžaloby objednal z väzenia. Dnes pokračuje hlavné pojednávanie vypočúvaním ďalších svedkov.

Prvé výdatnejšie sneženie zo včera na dnes narobilo košickej mestskej hromadnej doprave veľké problémy. "Cestári zrejme situáciu podcenili. V uliciach zapadlo osem autobusov, spoje meškajú. Na vine sú cestári,“ povedal dnes ráno dispečer Dopravného podniku mesta Košice. Cesty v okolí Poprade sú zjazdné, ale nevyspytateľné, dávajte si pozor.

Motoristi začnú tankovať benzín za ceny ako pred piatimi či šiestimi rokmi, keď sa na pumpách "lámala" úroveň 30 korún za liter. Benzín dnes zlacnel o korunu. Benzín Natural 95 od rána stojí priemerne už len 32,30. Predajcovia dnes znížili aj ceny nafty, a to o 80 halierov, na priemerných 36,70.
Benzín tak zlacnel za posledné štyri mesiace už takmer o desať korún na liter a nafta o viac ako osem korún. Je to dôsledok svetovej finančnej krízy a zníženia cien ropy, ktorá klesla z júlových 147 dolárov za barel už o takmer sto dolárov. Ak sa ropa rýchlo nezdvihne späť, ceny na pumpách by sa mohli znižovať ešte aj na budúci týždeň.

Novým kapitánom Arsenalu Londýn sa stal španielsky stredopoliar Cesc Fabregas. Pásku prevzal po Francúzovi Williamovi Gallasovi, ktorej ho tréner Arsene Wenger zbavil pre ostrú kritiku do vlastných radov. 21-ročného mladíka považovali za potenciálneho kapitána už pred rokom a pol po odchode Thierryho Henryho, vtedy sa Wenger rozhodol pre skúsenejšieho Gallasa, uviedol denník Independent.

EUR1    30,41 USD1    23,81 GBP1    35,70
************************************

Veľká oblačnosť a spočiatku miestami ešte sneženie.
Najvyššia denná teplota -1 až 3 st.
Na horách okolo -4 st.
Slabý premenlivý vietor. V