Thursday, November 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Po teroristických útokoch v Indii , je najmenej 100 ľudí mŕtvych, na slobodu sa dostali prví rukojemníci

18:00 27.11.2008

Ozbrojení muži zaútočili v stredu streľbou a granátmi na desať cieľov vrátane hotelov Taj Mahal a Oberoi Trident, hlavnej železničnej stanice, nemocnice, reštaurácie a židovského centra. Podľa posledných informácií si útoky vyžiadali najmenej 100 mŕtvych a približne 300 zranených. K činu sa prihlásila málo známa radikálna organizácia Mudžáhidovia Dekanskej plošiny.

V južnej časti indickej finančnej metropoly Mumbaj, ktorú zasiahli útoky, bolo počuť tri ďalšie výbuchy. Príčinu explózií polícia zatiaľ neuviedla, podľa miestnych médií však otriasli dvoma luxusnými hotelmi, ktoré sa včera stali terčom útokov a militanti v nich údajne uväznili desiatky osôb. Ďalší výbuch hlásili zo židovského komplexu Nariman House, kde zadržali rabína.

Indická polícia vyviedla najmenej sedem osôb z luxusného hotela Oberoi v Mumbaji, ktorý je jednou z troch budov, kde útočníci stále zadržiavajú rukojemníkov. Jeden zo zachránených informoval novinárov, že v hoteli videl mnoho tiel. Muž odmietol prezradiť svoje meno a neuviedol ani ďalšie podrobnosti, čo zdôvodnil sľubom polícii, že záchrannú operáciu počas jej priebehu nebude komentovať.

Francúzsko a Španielsko sú prvými krajinami Európskej únie, ktoré oznámili, že do Indie vyšlú lekárske lietadlá. Oznámili to po stretnutí európskych ministrov vnútra. Lietadlá majú evakuovať občanov Európskej únie a zároveň poskytnúť na mieste pomoc indickým úradom. Švédsko je pripravené vyslať do Indie špeciálne ambulančné lietadlo, ktoré môže evakuovať občanov Európskej únie (EÚ) zranených pri teroristických útokoch v Mumbaji.

Podľa posledných správ zahynul počas atentátov jeden Talian a jeden Brit. Podľa francúzskeho ministerstva zahraničných vecí ostáva v hoteloch, ktoré sa stali terčami útokov, stále niekoľko desiatok Európanov. Európski ministri zverejnili spoločnú deklaráciu, v ktorej atentáty ostro odsúdili.

Indický premiér vyjadril presvedčenie, že osoby stojace za včerajšími útokmi v Mumbaji majú základňu "mimo krajiny", a varoval "susedov", ktorí poskytujú útočisko protiindickým militantom. V televíznom príhovore tiež vyzval občanov na "zachovanie pokoja a harmónie". India v minulosti často obviňovala susedný Pakistan, že podporuje islamských militantov aktívnych v Indii, premiér tentoraz nemenoval žiadnu krajinu.

Pakistan útoky v Indii dôrazne odsúdil, pričom vyzval na spoločný boj proti militantom. Pakistanský minister zahraničných vecí opísal terorizmus ako "hrozbu pre ľudstvo", proti ktorej treba spoločne bojovať. Minister bol v čase útokov v Naí Dillí, kde rokoval v rámci indicko-pakistanského mierového procesu.

Zákonodarcovia a predstavitelia Európskej únie, ktorí sa počas návštevy indického Mumbaja stali svedkami útokov na tamojšie luxusné hotely, zrejme neutrpeli žiadne zranenia. Oznámil hovorca Európskeho parlamentu. Väčšina z nich podľa neho našla útočisko na miestnom francúzskom konzuláte.
Traja Slováci boli ubytovaní v bombajskom hosteli neďaleko miest, ktoré sa stali terčom terostických útokov. Nie sú však medzi zadržiavanými ani zranenými. Trojica mala byť v blízkosti hotela Tádž Mahál, ale mimo explózií. Informoval Igor Skoček z ministerstva zahraničných vecí.

Thajský premiér vyhlásil mimoriadnu situáciu na dvoch najväčších letiskách krajiny, čím oprávnil políciu, aby z nich vytlačila demonštrantov. Ľudia v snahe donútiť premiéra, aby odstúpil, v utorok obsadili bangkocké medzinárodné letisko Suvar nabhumi a v stredu menšie letisko Don Muang. Lety z Bangkoku a do Bangkoku sú zrušené a v thajskom hlavnom meste uviazli tisíce cestujúcich. Thajský minister turizmu Vírasak Kohsurat oznámil, že turisti budú môcť odletieť z dvoch vojenských základní. Lety do Singapuru alebo Malajzie sa majú uskutočniť v nasledujúcich 48 hodinách, pričom budú uprednostnení turisti s "urgentnými potrebami". Minister dodal, že vláda tiež zvažuje dopravu turistov autobusmi a vlakmi na iné letiská v krajine.

Cestovanie cez švajčiarske hranice bude jednoduchšie. Ministri vnútra EÚ dnes v Bruseli oficiálne rozhodli, že Švajčiarsko sa stane členom schengenskej zóny. 12. decembra budú zrušené osobné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Nemeckom, Talianskom a Francúzskom. Do schengenskej zóny patrí doteraz 22 štátov EÚ ako aj Nórsko a Island. Súčasťou Schengenu doteraz nie sú Veľká Británia, Írsko, Rumunsko, Bulharsko a Cyprus.

Cena elektrickej energie v budúcom roku pre malé domácnosti, čo znamená odber do 5 000 kilowatthodín bez elektrického vykurovania alebo do 20 000 kilowatthodín s elektrickým vykurovaním, sa zvyšuje v priemere o 0,95 %. Tzv. veľké domácnosti, čo je odber nad uvedenou hranicou, budú mať priemerné ceny v budúcom roku vyššie v priemere o viac ako 10 %.

Ako vyplýva z tlačovej správy Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, budúcoročné ceny zemného plynu pre domácnosti zostanú na úrovni tohto roka. Takisto na úrovni tohto roka ostávajú aj ceny za výrobu, distribúciu a dodávku pitnej vody.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,33
USD1 23,52
GBP1 36,29

SPORT

Slovenský tenista Ivo Klec postúpil v Dubaji už do semifinále. Vo štvrťfinále dvojhry porazil Brita Kinsella.

Po včerajších zápasoch postúpili do ďalšej fázy LM vo futbale Inter, Liverpool a Atlético Madrid.

Po 5. kole futbalovej Ligy majstrov je na čele tabuľky kanonierov dvojica Lionel Messi (FC Barcelona), Steven Gerrard (FC Liverpool) s piatimi presnými zásahmi. Najlepšími gólovými asistentmi sú so štyrmi presnými prihrávkami stredopoliari Franck Ribéry z Bayernu Mníchov a Frank Lampard z Chelsea.
Výprava britskej kriketovej reprezentácie nebude pokračovať vo svojom turné po Indii a po stredajších útokoch v Mumbaji zamieri späť do vlasti. Ešte v stredu večer absolvovali Angličania svoje piate zo siedmich plánovaných vystúpení na indickej pôde.

***********************************

V noci bude oblačno až zamračené, ojedinele slabé zrážky. Na západe časom zmenšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 0 až -5 st, v dolinách miestami chladnejšie.

Zajtra cez deň jasno až polojasno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Večer na juhozápade postupne veľká oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 0 až +4, na juhozápade miestami okolo 6 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 0 st.
Vietor 5 až 20 km/h, na juhozápade 15 až 30 km/h v nárazoch miestami až 55 km/h.