Wednesday, November 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Neúspešný republikánsky kandidát na prezidenta USA John McCain včera oznámil, že sa vracia na post senátora

9.00
Neúspešný republikánsky kandidát na prezidenta USA John McCain včera oznámil, že sa vracia k plneniu povinností na poste senátora. V roku 2010 sa pritom chce uchádzať o svoje v poradí piate funkčné obdobie v Senáte. McCain zastupuje v Kongrese štát Arizona. Na prvej tlačovej konferencii po prehratých prezidentských voľbách ocenil výber ekonomických vládnych predstaviteľov zo strany novozvoleného prezidenta Baracka Obamu. Zapakoval pritom svoj prísľub, že Obamovi bude pomáhať, ako bude môcť.

Európska komisia zmrazila eurofondy určené pre Bulharsko. Bulhari totiž zlyhali v boji proti korupcii. Rozlúčia sa tak s 220 miliónmi eur, na ktoré mali nárok. Už v júli komisia zmrazila vyše 800 miliónov eur, ktoré boli určené pre bulharských farmárov.

Vraždu ruskej novinárky Anny Politkovskej si údajne objednal ruský politik. Vyhlásil to obhajca jedného zo štyroch podozrivých. Dôvodom, prečo ju dal zabiť mali byť kritické články, ktoré o ňom písala. Politkovskú zastrelili v roku 2006 pred jej domom.

Slovensko zostane zrejme jedinou krajinou Európskej únie, kde sa bude jazdiť v obciach šesťdesiatkou. Poslancov totiž nepresvedčili argumenty odborníkov, že nižšia, 50-kilometrová rýchlosť, zvyšuje pri kolízii šancu chodca prežiť až o 40 percent. Parlament by mal o novej podobe cestného zákona rozhodnúť na schôdzi, ktorá sa včera začala. Ministerstvo vnútra navrhuje podľa vzoru Bruselu znížiť rýchlosť v obci zo 60 na 50 km/h. HZDS je proti. Podľa odborníkov dodržiavanie 50 km/h rýchlosti zachráni 3x viac ľudí oproti 60-tke. Dráha na zastavenie je pri 60 km/h o 9 m dlhšia ako pri 50 km/h.

Britské bezpečnostné zložky nariadili odstrániť elektronický samovar, ktorý kedysi darovali Rusi britskej kráľovnej Alžbete II. a ktorý zdobil jej letné sídlo, škótsky zámok Balmoral. Podľa nich nie je možné vylúčiť, že ide o špionážne zariadenie, napísal denník The Daily Telegraph. Prípadná ploštica ukrytá v samovare by mohla zaznamenávať konverzáciu kráľovnej s premiérmi či inými svetovými činiteľmi, alebo súkromné debaty medzi členmi kráľovskej rodiny.

Centrum Bratislavy je jedným z najdrahších hlavných ulíc sveta. Patrí mu 39-te miesto. Vyplýva to z rebríčka, ktorý každoročne spracováva poradenská firma v oblasti nehnuteľností. Výška nájomného za štvorcový meter je v centre takmer 1000 eur. Najdrahšou nákupnou ulicou na svete je Piata Avenue v New Yorku.

Futbalová Liga majstrov pozná 7 postupujúcich tímov. Medzi elitnú šestnástku sa prebojovali španielsky Villarreal, Manchester United, Bayern Mníchov a Olympique Lyon, FC Porto s Arsenalom Londýn a aj Real Madrid.

Hokej - extraliga - 33. kolo: BB - Poprad 4:2, Trenčín - Kežmarok 4:2, Žilina - Zvolen 5:4, Martin - LM 7:4, Košice - Skalica 7:2, Slovan - Nitra 4:2

Najlepšia slovenská zjazdárka Veronika Zuzulová, ktorej po príchode do USA diagnostikovali zlomené rebro včera už trénovala. Zranila sa po páde na tréningu pred predchádzajúcimi pretekmi Svetového pohára vo fínskom Levi, "Bola som na svahu, urobila som dve jazdy, viac to nešlo,“ povedala včera večer. Preteky Svetového pohára, ktoré sú naplánované na záver týždňa v Aspene, však nechce vynechať. "V sobotu obrovský slalom určite vynechám, v nedeľu na slalom nastúpim, povedala Veronika.

EUR1    30,34
USD1    23,68
GBP1    35,55
***************************************

Jasno až polojasno.
Miestami oblačno a ojedinele snehové prehánky.
Najvyššia denná teplota -2 až 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.
Severozápadný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).