Thursday, November 27, 2008

pripravila katarína plavčanová Na mieste útokov v Bombaji boli traja Slováci

11.00
Traja Slováci boli ubytovaní v bombajskom hosteli neďaleko miest, ktoré sa stali terčom terostických útokov. Nie sú však medzi zadržiavanými ani zranenými. Trojica mala byť v blízkosti hotela Tádž Mahál, ale mimo explózií. Informoval o tom Igor Skoček z ministerstva zahraničných vecí.

Počet obetí koordinovaných útokov islamských militantov stúpol podľa miestnych médií dnes ráno na 101. Ďalších najmenej 300 ľudí bolo zranených. Medzi obeťami, zranenými aj rukojemníkmi sú aj občania západných krajín, podľa niektorých zdrojov sa militanti pri chytaní rukojemníkov zameriavali práve na nich. Indická polícia a armáda prehľadávajú jeden z dvoch luxusných hotelov v Bombaji, na ktoré včera zaútočili islamskí militanti a údajne v nich zadržali desiatky osôb. Zatiaľ však nenašli žiadnych rukojemníkov.

Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák v odpovedi maďarskému ministrovi spravodlivosti a vnútra Tiborovi Draskovicsovi tvrdí, že policajný zásah na dunajskostredskom futbalovom zápase bol v súlade so slovenskými zákonmi, a nebol namierený voči slovenským, maďarským, českým, alebo iným fanúšikom, ale voči chuligánom. Informovala o tom v stredu maďarská tlačová agentúra MTI.
Polícia zasiahla voči fanúšikom oboch strán nezávisle na národnosti, a na oboch stranách boli aj zranení.

Vládny Smer včera narýchlo zastavil predaj štátneho pozemku firme ministra financií Jána Počiatka. Ministra tým zachránil od ďalšieho prešľapu. Firma Bratislava trade center, ktorej spoluvlastníkom je minister, mala bez súťaže získať stavebný pozemok v širšom centre Bratislavy. Podľa výkonnej riaditeľky Aliancie Fair-play Zuzany Wienkovej by verejní činitelia nemali vzbudzovať podozrenia z nekalého konania. Štátny podnik mal jednoznačne vypísať súťaž na jeho predaj, najmä prípade, kde hrozí konflikt záujmov

V parlamente pokračuje rozprava k vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte na budúci rok. V rozprave by mali vystúpiť ešte piati písomne prihlásení poslanci, po nich dostanú možnosť prihlásiť sa do rozpravy poslanci aj ústne.

Na hlavnom pojednávaní v procese s Mikulášom Č. dnes vypovedajú dvaja utajení svedkovia, verejnosť je preto vylúčená. Obžalovaný čelí obžalobe zo spáchania šiestich vrážd v spolupáchateľstve, siedmu vraždu si objednal z väzenia. Proces sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby v Prešove. Najbližšie pojednávanie bude v pondelok za prítomnosti verejnosti.

Futbalisti MŠK Žilina absolvujú dnes svoje tretie vystúpenie v F-skupine Pohára UEFA. Náš úradujúci ligový vicemajster privíta na domácom štadióne pod Dubňom českého šampióna Slaviu Praha a oba tímy by radi získali do tabuľky svoje vôbec prvé body. Zverenci trénera Dušana Radolského síce vo svojich dvoch predchádzajúcich súbojoch v "efku" vôbec nesklamali, no proti nemeckému Hamburgeru aj holandskému Ajaxu Amsterdam prehrali najtesnejším rozdielom 1:2 a 0:1.

***********************************
Oblačno až zamračené a miestami slabé zrážky. V nižších polohách hmla, ktorá sa môže udržať po celý deň.
Najvyššia denná teplota -3 až +1st.
Na horách -2 st.
Južný vietor 2 až 5 m/s.