Tuesday, November 25, 2008

pripravila katarína plavčanová V košickej MHD narobilo prvé výdatnejšie sneženie v noci na dnes veľké problémy

12.00
V Prešovskom kraji počas noci na celom území snežilo, cestári mali v teréne 130 sypačov a sprejazdnili 2 tisíc kilometrov komunikácií. Najväčšie výkony mali v popradskej oblasti. V Bajerovciach a Červenej Vode v okrese Prešov ráno meškali autobusy. Väčšie problémy s dopravou však v kraji nenastali, všetky úseky sú zjazdné.

Cesty sú mokré s troj-centimetrovou vrstvou kašovitého snehu po chemickom posype. V Bardejovskom okrese sú na niektorých úsekoch cesty šmykľavé, ale teplota v priebehu dňa stúpla nad nulu. Na väčšine územia prestalo snežiť, cestári niektoré úseky komunikácií dočisťujú. Kamióny majú najväčšie problémy na horskom priechode Vernár, na Lysej Poľane a v Tatrách. Pri skríženom kamióne však môže nastať problém s prejazdnosťou ciest kdekoľvek.

V košickej MHD narobilo prvé výdatnejšie sneženie v noci na dnes veľké problémy. "Cestári zrejme situáciu podcenili. V uliciach zapadlo osem autobusov, spoje meškajú.

Holandská polícia zadržala na základe medzinárodného zatykača talianskeho drogového baróna Giuseppeho Nirtu. Už desať rokov bol na úteku. Nirta je údajne šéfom rovnomenného zločineckého klanu, taliansky súd ho za obchod s drogami odsúdil na 14-ročné väzenie. Taliansko má v blízkom čase požiadať o jeho vydanie.

V procese s Mikulášom Č., ktorý čelí obvineniam z niekoľkých vrážd, včera pred senátom Okresného súdu v Prešove vypovedal jeho bývalý šofér Slavomír S. Len pred súdom uviedol, že bol pri dvoch vraždách a videl, ako obžalovaný dvakrát strelil Pavla Lenharta do hlavy a v jednom z tatranských hotelov trikrát bodol Gustáva Slivenského. Dnes pokračuje hlavné pojednávanie vypočúvaním ďalších svedkov. Proces by mal trvať do 11. decembra.

Benzín dnes zlacnel o korunu. Natural 95-ťka od rána stojí v priemere 32,30. Predajcovia dnes znížili aj ceny nafty, a to o 80 halierov, na priemerných 36,70.
Benzín tak zlacnel za posledné štyri mesiace už takmer o desať korún na liter a nafta o viac ako osem korún. Je to dôsledok svetovej finančnej krízy a zníženia cien ropy, ktorá klesla z júlových 147 dolárov za barel už o takmer sto dolárov. Ak sa ropa rýchlo nezdvihne späť, ceny na pumpách by sa mohli znižovať ešte aj na budúci týždeň.

Cenníky niektorých zubárov sa od januára môžu zmeniť. Za ošetrenie v niektorých ambulanciách zaplatíme viac. Dôvodom však nie je prechod na euro. Zubári si totiž musia dovybaviť svoje ambulancie, a tým sa im prevádzka predraží. V priebehu roku 2007 sa sprísnili zákonné požiadavky na prevádzku zubných ambulancií. Spôsobilo to zvýšenie prevádzkových nákladov," spresňuje Slovenská komora zubných lekárov. Komora preto upozorňuje, že nárast cien stomatologických výkonov nesúvisí so zavedením eura.

Výrobcovia vajec nedodržiavajú predpisy pri informovaní spotrebiteľov, či predávané vajcia pochádzajú z klietkového alebo alternatívneho chovu. K tomuto záveru dospela „Sloboda zvierat“, ktorá preskúmala 16 druhov obalov. U pätnástich nebolo na obaloch uvedené, z akého chovu vajcia pochádzajú, alebo obal obsahoval obrázok, ktorý spotrebiteľa nezorientuje, ale mätie. Voľný pohyb na čerstvom vzduchu a pasenie sa zaručuje sliepkam život bez stresu a dobrý zdravotný stav, ktorý sa potom prenáša do kvality vajec. Naopak klietkový chov sliepkam prakticky neumožňuje žiadny pohyb a prirodzené správanie sa.

Nešťastné zranenia neobchádzajú hokejového útočníka Richarda Zedníka ani v novej sezóne, vo včerajšom zápase s Carolinou si hráč Floridy poranil ľavú ruku, mimo hry bude niekoľko týždňov. Doplatil na súboj pri mantineli za bránkou Hurricanes s českým obrancom Josefom Melicharom. Zedník vynechal v uplynulej sezóne záverečných 24 zápasov základnej časti po tom, čo mu 10-teho februáta v Buffale korčuľou prerezal krk spoluhráč Olli Jokinen.

Slovenský mládežnícky futbalový reprezentant Miroslav Stoch bude mať opäť šancu na premiérový štart v A-tíme anglického veľkoklubu FC Chelsea. 19-ročný stredopoliar sa ocitol v užšej nominácii trénera "The Blues" Luiza Felipeho Scolariho na zajtrajšie stretnutie 5. kola A-skupiny Ligy majstrov na trávniku Girondins Bordeaux.

Odovzdávaniu medzinárodných televíznych cien Emmy v New Yorku dominovali britskí tvorcovia, ktorí si odniesli sedem z desiatich ocenení.

Najlepším hercom sa stal David Suchet (Maxwell, 2007), cenu pre najlepšiu herečku získala Lucy Cohu (Forgiven, 2007). Z programov pre deti a mládež ocenili animovaný seriál Veselá farma (2007) z produkcie BBC.
Medzi dramatickými seriálmi dominoval Life On Mars (2006) spoločnosti BBC a kategóriu komediálnych seriálov ovládol The IT Crowd (2006) z produkcie Channel 4.
Ďalšími britskými ocenenými boli Strictly Bolshoi v kategórii umeleckých programov, a The Beckoning Silence v dokumentárnej sekcii. Oba vysielal Channel 4.

************************************

Veľká oblačnosť a spočiatku miestami ešte sneženie.
Najvyššia denná teplota -1 až 3 st.
Na horách okolo -4 st.
Slabý premenlivý vietor.