Thursday, November 27, 2008

Pripravil Michal Novák: V Mumbaji počuť ďalšie výbuchy

13:00 27.11.2008

V južnej časti indickej finančnej metropoly Mumbaj, ktorú zasiahli útoky islamistických militantov, bolo počuť tri ďalšie výbuchy. Médiá uviedli správy o operácii proti ozbrojencom, ktorí zadržiavajú ako rukojemníka židovského rabína. Príčinu explózií polícia zatiaľ neuviedla, podľa miestnych médií však otriasli dvoma luxusnými hotelmi, ktoré sa včera stali terčom útokov a militanti v nich údajne uväznili desiatky osôb. Ďalší výbuch hlásili zo židovského komplexu Nariman House, kde zadržali rabína. Ozbrojení muži zaútočili streľbou a granátmi na desať cieľov vrátane hotelov Taj Mahal a Oberoi Trident, hlavnej železničnej stanice, nemocnice, reštaurácie a židovského centra. Podľa posledných informácií si útoky vyžiadali najmenej 100 mŕtvych a približne 300 zranených. K činu sa prihlásila málo známa radikálna organizácia Mudžáhidovia Dekanskej plošiny.

Traja Slováci boli ubytovaní v bombajskom hosteli neďaleko miest, ktoré sa stali terčom terostických útokov. Nie sú však medzi zadržiavanými ani zranenými. Trojica mala byť v blízkosti hotela Tádž Mahál, ale mimo explózií. Informoval Igor Skoček z ministerstva zahraničných vecí.

Medzi obeťami, zranenými aj rukojemníkmi sú aj občania západných krajín, podľa niektorých zdrojov sa militanti pri chytaní rukojemníkov zameriavali práve na nich. Indická polícia a armáda prehľadávajú jeden z dvoch luxusných hotelov v Bombaji, na ktoré včera zaútočili islamskí militanti a údajne v nich zadržali desiatky osôb. Zatiaľ však nenašli žiadnych rukojemníkov.

Členovia thajskej vlády sa stretli na mimoriadnej schôdzi kvôli protivládnym protestom v Bangkoku. Zvážiť majú vyhlásenie výnimočného stavu. Vydanie dekrétu o výnimočnom stave by premiéra oprávnilo na využitie armády pri obnovovaní poriadku a pozastavenie uplatňovania určitých občianskych slobôd. Bezpečnostný zákon zase umožňuje zakázať verejné zhromaždenia a "potláčať" činnosť považovanú za škodlivú pre národnú bezpečnosť.

Protivládni aktivisti v Thajsku pokračujú v okupácii oboch letísk v Bangkoku, čím bránia v odlete tisícom turistov a spôsobujú značné škody thajskému turistickému priemyslu. Demonštranti predtým obsadili pôvodné i náhradné sídlo vlády, tá preto musela zasadať v meste Čiang Mai, 350 kilometrov severne od Bangkoku. Thajský minister turizmu Vírasak Kohsurat oznámil, že turisti budú môcť odletieť z dvoch vojenských základní. Lety do Singapuru alebo Malajzie sa majú uskutočniť v nasledujúcich 48 hodinách, pričom budú uprednostnení turisti s "urgentnými potrebami". Minister dodal, že vláda tiež zvažuje dopravu turistov autobusmi a vlakmi na iné letiská v krajine.

Maďarská vláda plánuje zmierniť podmienky záchranného balíka, aby bol prijateľnejší pre maďarské banky. Na začiatku mesiaca navrhla vláda ozdravný balíček v hodnote 600 miliárd forintov (2,32 miliárd eur), aby poskytla bankám potrebnú likviditu. Podľa vyjadrenia analytikov bol tento balíček navrhnutý na pomoc najväčšej maďarskej banke OTP, ktorá nie je kontrolovaná zahraničným vlastníkom ako iné maďarské banky. Maďarsko smeruje budúci rok do recesie a maďarská ekonomika si nutne vyžaduje podporu bankového sektora.

Cestovanie cez švajčiarske hranice bude jednoduchšie. Ministri vnútra EÚ dnes v Bruseli oficiálne rozhodli, že Švajčiarsko sa stane členom schengenskej zóny. 12. decembra budú zrušené osobné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Nemeckom, Talianskom a Francúzskom. Do schengenskej zóny patrí doteraz 22 štátov EÚ ako aj Nórsko a Island. Súčasťou Schengenu doteraz nie sú Veľká Británia, Írsko, Rumunsko, Bulharsko a Cyprus.


Neznámy páchateľ prepadol dnes ráno pobočku banky na ulici Ľudovíta Fullu v bratislavskej Karlovej Vsi. Krátko po 07:00, keď pracovník otváral pobočku banky, pristúpil k nemu zamaskovaný páchateľ a žiadal od neho peniaze. Pracovník mu dal niekoľko stotisíc korún z bankomatu a z príručnej pokladne. Páchateľ muža zviazal a s peniazmi ušiel. Ďalšie okolnosti prepadu polícia vyšetruje.

SPORT

Výprava britskej kriketovej reprezentácie nebude pokračovať vo svojom turné po Indii a po stredajších útokoch v Mumbaji zamieri späť do vlasti. Ešte v stredu večer absolvovali Angličania svoje piate zo siedmich plánovaných vystúpení na indickej pôde.

***********************************
Popoludní má byť oblačno až zamračené, na horách polojasno. Ojedinele slabé zrážky, najmä na severovýchode.
Najvyššia denná teplota 1 až 5 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -1 st.
Prevažne slabý vietor.