Thursday, November 20, 2008

Pripravil Michal Novák: Švédi prijali Lisabonskú zmluvu

7:00 21.11.2008

Švédsky parlament ratifikoval Lisabonskú zmluvu. Ostávajú ešte dve krajiny z 27, ktoré zmluvu neprijali. V júnovom referende ju odmietlo Írsko. Český ústavný súd by mal 25. novembra rozhodnúť o tom, či je prijatie zmluvy v súlade s ústavou.

Americký minister spravodlivosti skolaboval počas príhovoru. 67-ročného ministra v noci previezli do nemocnice. Podľa posledného vyhlásenia ministerstva spravodlivosti, ktoré bolo vydané hodinu po tom, ako americké médiá priniesli správu o jeho kolapse, je nažive.

Kráľovná Alžbeta II. udelila izraelskému prezidentovi Šimonovi Peresovi titul čestný rytier. Potom sa Peres zúčastnil na súkromnom stretnutí s princom Charlesom, ktorý nedávno oslávil 60. narodeniny. Titul čestný rytier udeľuje britský kráľovský palác mužom a ženám vo vysokých štátnych funkciách za dôležité nevojenské zásluhy v zahraničí.

Čína po prvý krát potvrdila, že počas silného zemetrasenia, ktoré v máji zasiahlo provinciu Si-čchuan, zahynulo viac ako 19 tisíc študentov a žiakov. Pri zemetrasení zahynulo alebo zostalo nezvestných 90 tisíc ľudí, avšak vláda doteraz neuviedla, koľko z obetí tvorili deti. Ich smrť rozpútala protesty a hnev rodičov pre správy, že mnoho zo škôl, ktoré sa zrútili, bolo postavených z nevyhovujúcich materiálov.

Argentínsky Senát schválil návrh zákona, na základe ktorého budú znárodnené dôchodkové fondy. Vláda tak prevezme kontrolu nad aktívami v hodnote viac ako 26 miliárd amerických dolárov. Kritici to nazvali zhrabnutím peňazí vládou, ktorá čelí splácaniu veľkých pôžičiek.

Po nedávnom probléme so splachovaním a stredajšej strate tašky s náradím včera astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS opäť hlásili problém. Astronautom sa totiž stratil pavúk určený na pokusy, ktorý na stanicu v pondelok priletel na palube raketoplánu Endeavour spolu so sedemčlennou posádkou. Vedci dúfali, že sa im podarí zistiť, ako pavúky tkajú svoje siete v beztiažovom stave.

Kurzy NBS:
EUR1 30,39
USD1 24,23
GBP1 36,09

SPORT

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:
Martin - Poprad
Kežmarok – Zvolen
Trenčín – Slovenská 20
Slovan BA - Skalica
Košice - Lipt. Mikuláš
Ban. Bystrica - Žilina

***********************

Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od nadmorskej výšky 1000 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -4 st.
Juhozápadný vietor 10 až 30 km/h.