Wednesday, November 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Vladimir Putin bude možno opäť prezidentom

11.00
Predĺženie mandátu ruského prezidenta zo súčasných štyroch na šesť rokov schválila dnes po dolnej komore aj horná komora ruského parlamentu. Teraz bude musieť prejsť schvaľovacím procesom v parlamentoch jednotlivých republík, čo je takmer hotová vec, keďže vo všetkých z nich dominujú prokremeľské strany.
Najbližšie prezidentské voľby majú byť v Rusku v roku 2012, zmena dĺžky mandátu však môže poslúžiť pre Kremeľ ako zámienka na to, aby vypísal predčasné voľby už na budúci rok. V nich by sa k moci mohol vrátiť bývalý prezident Vladimir Putin. Zaistilo by mu to ďalších 12 rokov na čele.

Japonskú automobilku Toyotu zasiahla finančná kríza mimoriadne silne. Ratingová agentúra Fitch Ratings znížila dnes jej doterajšie špičkové hodnotenie z troch A-čok na 2 A-čka a výhľad stanovila na negatívny. Pre Toyotu to je prvé zníženie ratingu za 10 rokov. Zníženie ratingu dlhu firmy znamená zvýšenie úverových nákladov a zároveň menšie šance na bezúročné pôžičky na podporu predaja.

Obyvatelia Grónska sa vo včerajšom referende jednoznačne vyslovili za širšiu autonómiu od Dánska. Viac ako 75 percent voličov podporilo plán na získanie väčšieho podielu z budúcich ročných výnosov z ťažby grónskej ropy. Väčšie právomoci chce ostrov v oblasti polície a súdnictva, oficiálnym jazykom by sa mala stať grónčina, čo je miestny inuitský jazyk.

O ministrovi zahraničných vecí Jánovi Kubišovi sa v diplomatických kruhoch Severoatlantickej aliancie hovorí ako jednom z možných nástupcov súčasného generálneho tajomníka aliancie Jaap de Hoopa Schefera. Samotný minister túto informáciu pripustil. "Áno, v diskusiách diplomatov padlo moje meno, nie však z úst politikov. Samozrejme potešil som sa, že ma spomenuli, ale vo funkcii generálneho tajomníka NATO by som videl skôr niekoho iného," reagoval Kubiš.

Centrum Bratislavy je jedným z najdrahších hlavných ulíc sveta. Patrí mu 39-te miesto. Vyplýva to z rebríčka, ktorý každoročne spracováva poradenská firma v oblasti nehnuteľností. Výška nájomného za štvorcový meter je v centre takmer 1000 eur. Najdrahšou nákupnou ulicou na svete je Piata Avenue v New Yorku.
Dopravca SAD, a.s. Banská Bystrica nedokázal ani dnes zabezpečiť dopravu na niektorých prímestských linkách v okrese Brezno. Stanovisko ku krízovej situácii zatiaľ jeho predstavitelia nezaujali, urobiť by tak mali počas dnešného dňa. Kritickú situáciu včera čiastočne narýchlo riešila SAD Zvolen, ktorú o to požiadal Banskobystrický samosprávny kraj.

Liga majstrov: E-skupina: Aalborg - Celtic 2:1, Villarreal - ManU 0:0; F-skupina: Bayern - Steaua 3:0, Fiorentina - Lyon 1:2; G-skupina: Arsenal - Dynamo Kyjev 1:0, Fenerbahce - Porto 1:2; H-skupina: Zenit - Juventus 0:0, Borisov - Real Madrid 0:1

Zedníkov návrat na klziská je v nedohľadne. Aj vyšetrenie magnetickou rezonanciou potvrdilo, že slovenský hokejista bude mimo hry v zámorskej NHL niekoľko týždňov. Skúsený útočník Floridy Panthers má pomliaždené väzivá v ľavom lakti a jeho návrat na klziská zatiaľ odborníci nespresnili.

Najlepšia slovenská zjazdárka Veronika Zuzulová, ktorej po príchode do USA diagnostikovali zlomené rebro včera už trénovala. Zranila sa po páde na tréningu pred predchádzajúcimi pretekmi Svetového pohára vo fínskom Levi, "Bola som na svahu, urobila som dve jazdy, viac to nešlo,“ povedala včera večer. Preteky Svetového pohára, ktoré sú naplánované na záver týždňa v Aspene, však nechce vynechať. "V sobotu obrovský slalom určite vynechám, v nedeľu na slalom nastúpim, povedala Veronika.

***************************************

Jasno až polojasno.
Miestami oblačno a ojedinele snehové prehánky.
Najvyššia denná teplota -2 až 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.
Severozápadný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).