Wednesday, November 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Štát môže stavať cesty na ďalších úsekoch bez toho, aby pozemky boli vysporiadané

13:00 26.11.2008

Lisabonská zmluva, ktorá má byť náhradou skrachovaného projektu európskej ústavy, je v súlade s českou ústavou. Tak znie výrok českého Ústavného súdu. Ústavní sudcovia tak nevyhoveli Senátu, ktorý podnet podal. Priamo na súde argumentoval protiústavnosťou zmluvy aj český prezident Václav Klaus.

Predĺženie mandátu ruského prezidenta zo súčasných štyroch na šesť rokov schválila dnes po dolnej komore aj horná komora ruského parlamentu. Teraz bude musieť prejsť schvaľovacím procesom v parlamentoch jednotlivých republík, čo je takmer hotová vec, keďže vo všetkých z nich dominujú prokremeľské strany. Najbližšie prezidentské voľby majú byť v Rusku v roku 2012, zmena dĺžky mandátu však môže poslúžiť pre Kremeľ ako zámienka na to, aby vypísal predčasné voľby už na budúci rok. V nich by sa k moci mohol vrátiť bývalý prezident Vladimir Putin. Zaistilo by mu to ďalších 12 rokov na čele.

V Rusku dnes neznámi páchatelia zastrelili starostu Vladikavkazu, hlavného mesta republiky Severné Osetsko. O vražde informovala ruská tlačová agentúra Interfax. Páchatelia naňho zaútočili na dvore jeho domu, keď sa chystal do práce. Na programe mal krízové stretnutie s policajnými veliteľmi, na ktorom mali rokovať o najnovších opatreniach v boji proti povstalcom. Ruské Severné Osetsko susedí s gruzínskym separatistickým regiónom Južné Osetsko. V Severnom Osetsku sa v minulých rokoch odohralo viacero útokov povstalcov, často z Čečenska, vrátane školskej rukojemníckej drámy v Beslane, pri ktorej po zásahu ruských bezpečnostných síl v roku 2004 zahynulo vyše 330 ľudí.

Indické pri útoku na somálskych pirátov zničilo rybársku loď. Podľa Medzinárodného námorného úradu však rybárske plavidlo bolo v čase konfliktu 18. novembra pod kontrolou pirátov. "Môžeme potvrdiť, že sa incident odohral. Jeden thajský člen posádky počas útoku indického námorníctva zomrel. Stalo sa to v ten istý deň, ako piráti uniesli toto plavidlo," povedal šéf centra pre monitorovanie pirátskych aktivít. 14 ľudí z lode je stále nezvestných.

Obyvatelia Grónska sa jednoznačne vyslovili za širšiu autonómiu od Dánska. Viac ako trištvrtina voličov podporila plán na získanie väčšieho podielu z budúcich ročných výnosov z ťažby grónskej ropy. Väčšie právomoci chce ostrov v oblasti polície a súdnictva, oficiálnym jazykom by sa mala stať grónčina, čo je miestny inuitský jazyk. Dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen privítal rozhodnutie Grónčanov pre svoj ostrov, ktorý je pod kontrolou Kodane.

Koalícia v parlamente presadila novelu, ktorá štátu dovoľuje stavať cesty na ďalších úsekoch bez toho, aby pozemky boli vysporiadané. Stavebné práce sa budú môcť začať na nevyvlastnených súkromných parcelách na celej plánovanej cestnej sieti D1 až D4 a R1 až R8. Opozícia sa neúspešne pokúsila vrátiť novelu na dopracovanie. Pavol Prokopovič prirovnal štát k výpalníkovi. Poslancovi za KDH Danielovi Lipšicovi prekážalo, že koalícia rozširuje opatrenia pre výstavbu diaľnic, hoci pôvodný zákon je na Ústavnom súde.

Prezident, poslanci, poslanci Európskeho parlamentu, ministri, osoby, ktorých plat sa odvodzuje od platu poslanca, a najvyšší predstavitelia orgánov ústrednej štátnej správy budú mať na budúci rok rovnaký plat ako v tomto roku. Poslanci schválili návrh k novele zákona o dani z príjmov. Návrh na zmrazenie platov vybranej skupine osôb kritizovala opozícia. Okrem iného sa pozastavili nad tým, že zmrazenie platov sa napríklad nedotkne šéfa Sociálnej poisťovne, riaditeľov štátnych zdravotných poisťovní, primátorov, sudcov či prokurátorov.

SPORT

Krídelník hokejovej Floridy Richard Zedník si v pondelok poškodil väzy v lakti a bude mimo hry dlhšiu dobu. Zedník doplatil v druhej tretine zápasu s Carolinou na súboj pri mantineli s českým obrancom Josefom Melicharom.

Najlepšia slovenská zjazdárka Veronika Zuzulová, ktorej po príchode do USA diagnostikovali zlomené rebro včera už trénovala. "Bola som na svahu, urobila som dve jazdy, viac to nešlo,“ povedala včera večer. Preteky Svetového pohára, ktoré sú naplánované na záver týždňa v Aspene, však nechce vynechať. V nedeľu na slalom nastúpim, povedala Veronika.

Dnešné stretnutia futbalovej Ligy majstrov môžu rozhodnúť o ďalších postupujúcich. V C-skupine je už po 4. kole rozhodnuté, že FC Barcelona aj Sporting Lisabon sa môžu na Ligu majstrov tešiť aj po zimnej prestávke. V skupine sa už bojuje len o prvú priečku a o 3. miesto zaručujúce účasť v Pohári UEFA.

V A-skupine budú musieť o dvoch účastníkoch rozhodnúť až záverečné stretnutia 6. kola. Situácia na čele je vzácne vyrovnaná - vedúca Chelsea má sedem bodov, za ňou je dvojica Bordeaux a AS Rím zhodne so šiestimi bodmi a bez šance na postup ešte nie je ani posledný Kluž (4 body). Ak sa Londýnčanom podarí v stredu zvíťaziť v Bordeaux (pre Girondins by to bola "jubilejná" 50. domáca prehra v európskych pohárových súťažiach), "The Blues" budú mať osemfinále "v suchu".

Cyperský účastník B-skupiny Famagusta si môže už dnes zabezpečiť postup, čo by bolo najväčším úspechom cyperského futbalu v histórii. V prípade, že Famagusta zdolá Brémy a Inter Miláno si poradí s Panathinaikosom, môžu oslavovať. "

V D-skupine privítajú Atlético Madrid a FC Liverpool súperov na svojej pôde a na zavŕšenie postupu im stačia aj nerozhodné výsledky.

Po včerajších stretnutiach Ligy majstro je už známa polovica účastníkov osemfinále.
Postupujú Villarreal, Manchester United, Bayern Mníchov, Olympique Lyon, Arsenal Londýn, FC Porto, Juventus Turín a Real Madrid

Šéf formuly 1 Bernie Ecclestone chce zaviesť nový model hodnotenia šampionátu jazdcov už budúci rok. O titule by rozhodovali umiestnenia na medailových priečkach a nie bodové konto z veľkých cien. Navrhuje oceňovať najlepších troch jazdcov z každého podujatia medailami a podľa počtu umiestnení jazdcov na stupňoch víťazov počas sezóny určovať majstra sveta. Všetky tímy s tým súhlasia. Už ma otravujú reči o tom, že sa v pretekoch málo predbieha. Nie je normálne, aby sa majstrom sveta mohol stať niekto, kto nevyhrá ani jednu veľkú cenu," vyhlásil Ecclestone.

***************************************

Popludní má byť malá, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele sneženie. Najvyššia denná teplota 0 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -7 st.
Severozápadný vietor 5 až 20 km/h.