Tuesday, November 25, 2008

pripravila katarína plavčanová V Prešovskom kraji v noci na celom území snežilo, cestári mali v teréne 130sypačov a sprejazdnili 2 tisíc km ciest.

11.00
Francúzsko očakáva, že Írsko usporiada nové referendum o Lisabonskej zmluve koncom roka 2009. Zároveň pracuje na zozname záruk zo strany EÚ, aby Írov presvedčilo, že majú hlasovať za zmluvu o reforme únie. V Paríži to dnes povedal vysoký predstaviteľ francúzskej prezidentskej kancelárie. Predstavitelia Francúzska, ktoré v súčasnosti predsedá EÚ, sú presvedčení, že globálna finančná kríza priniesla únii pozitívnejší imidž ochrancu a zlepšila nádej na schválenie zmluvy v Írsku.

Holandská polícia zadržala na základe medzinárodného zatykača talianskeho drogového baróna Giuseppeho Nirtu. Už desať rokov bol na úteku. Nirta je údajne šéfom rovnomenného zločineckého klanu, taliansky súd ho za obchod s drogami odsúdil na 14-ročné väzenie. Taliansko má v blízkom čase požiadať o jeho vydanie. Klan Nirta z mesta San Luca už roky vedie krvavú vojnu s konkurenčnými zločineckými rodinami patriacimi do kalábrijskej mafie 'Ndrangheta.

V Prešovskom kraji počas noci na celom území snežilo, cestári mali v teréne 130 sypačov a sprejazdnili 2 tisíc kilometrov komunikácií. Najväčšie výkony mali v popradskej oblasti. V Bajerovciach a Červenej Vode v okrese Prešov ráno meškali autobusy. Väčšie problémy s dopravou však v kraji nenastali, všetky úseky sú zjazdné.
Cesty sú mokré s dvoj- až trojcentimetrovou vrstvou kašovitého snehu po chemickom posype. V Bardejovskom okrese sú na niektorých úsekoch cesty šmykľavé, ale teplota v priebehu dňa stúpla nad nulu. Na väčšine územia prestalo snežiť, cestári niektoré úseky komunikácií dočisťujú. Kamióny majú najväčšie problémy na horskom priechode Vernár, na Lysej Poľane a v Tatrách. Pri skríženom kamióne však môže nastať problém s prejazdnosťou ciest kdekoľvek.

V košickej MHD narobilo prvé výdatnejšie sneženie v noci na dnes veľké problémy. "Cestári zrejme situáciu podcenili. V uliciach zapadlo osem autobusov, spoje meškajú.

Cenníky niektorých zubárov sa od januára môžu zmeniť. Za ošetrenie v niektorých ambulanciách zaplatíme viac. Dôvodom však nie je prechod na euro. Zubári si totiž musia dovybaviť svoje ambulancie, a tým sa im prevádzka predraží. V priebehu roku 2007 sa sprísnili zákonné požiadavky na prevádzku zubných ambulancií. Spôsobilo to zvýšenie prevádzkových nákladov," spresňuje Slovenská komora zubných lekárov. Komora preto upozorňuje, že nárast cien stomatologických výkonov nesúvisí so zavedením eura.

V procese s Mikulášom Černákom, ktorý čelí obvineniam z niekoľkých vrážd, včera pred senátom Okresného súdu v Prešove vypovedal jeho bývalý šofér Slavomír S. Len pred súdom uviedol, že bol pri dvoch vraždách a videl, ako obžalovaný dvakrát strelil Pavla Lenharta do hlavy a v jednom z popradských hotelov trikrát bodol Gustáva Slivenského. Svedok v pondelok vypovedal, že poškodeného Pavla Lenharta videl prvýkrát v živote a to v čase spáchania trestného činu vo februári 1997 v jednej z kancelárií spoločnosti patriacej obžalovanému.

Nešťastné zranenia neobchádzajú hokejového útočníka Richarda Zedníka ani v novej sezóne, vo včerajšom zápase s Carolinou si hráč Floridy poranil ľavú ruku, mimo hry bude niekoľko týždňov. Doplatil na súboj pri mantineli za bránkou Hurricanes s českým obrancom Josefom Melicharom. Zedník vynechal v uplynulej sezóne záverečných 24 zápasov základnej časti po tom, čo mu 10-teho februáta v Buffale korčuľou prerezal krk spoluhráč Olli Jokinen.

Odovzdávaniu medzinárodných televíznych cien Emmy v New Yorku dominovali britskí tvorcovia, ktorí si odniesli sedem z desiatich ocenení.

Najlepším hercom sa stal David Suchet (Maxwell, 2007), cenu pre najlepšiu herečku získala Lucy Cohu (Forgiven, 2007). Z programov pre deti a mládež ocenili animovaný seriál Veselá farma (2007) z produkcie BBC.
Medzi dramatickými seriálmi dominoval Life On Mars (2006) spoločnosti BBC a kategóriu komediálnych seriálov ovládol The IT Crowd (2006) z produkcie Channel 4.
Ďalšími britskými ocenenými boli Strictly Bolshoi v kategórii umeleckých programov, a The Beckoning Silence v dokumentárnej sekcii. Oba vysielal Channel 4.

************************************

Veľká oblačnosť a spočiatku miestami ešte sneženie.
Najvyššia denná teplota -1 až 3 st.
Na horách okolo -4 st.
Slabý premenlivý vietor.