Tuesday, November 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Lisabonská zmluva je v rozpore s českou ústavou

26.11. 7.00
Lisabonská zmluva je v rozpore s českou ústavou, a to nielen s menej podstatnými ustanoveniami, ktoré by bolo možné v budúcnosti novelizovať, ale aj s tzv. materiálnym jadrom ústavy, teda jej podstatnými ustanoveniami, ktoré sú zárukou existencie demokratického štátu. Lisabonská zmluva nie je v súlade s ústavným poriadkom Česka. Je v rozpore nielen s čiastkovými ustanoveniami ústavy, čo by sa dalo zmeniť nejakou ústavnou novelou, ale Lisabonská zmluva je v rozpore aj so základnými ústavnými princípmi, ktoré sú podľa doktríny ústavy nedotknuteľné a nezmeniteľné," zdôraznil prezident pred plénom ústavného súdu.

Bývalá francúzska ministerka sociálnych vecí Martine Aubryová (58) sa oficiálne stala novou líderkou Socialistickej strany, najsilnejšieho opozičného subjektu krajiny galského kohúta. Je to vôbec po prvý raz v histórii, čo na čele tejto významnej politickej sily bude stáť žena. Po sčítaní hlasov získala Aubryová o 102 hlasov viac ako niekdajšia prezidentská kandidátka socialistov Ségoléne Royalová

Svet musí urobiť viac pre boj proti týraniu žien. Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun to vyhlásil pri príležitosti včerajšieho Medzinárodného dňa proti násiliu na ženách, ktorý si pripomínali organizácie na celom svete. Podľa štatistík OSN sa najmenej jedna z troch žien v priebehu života stáva obeťou fyzického násilia. Organizácia vyzvala lídrov a občanov na celom svete, aby čelili vzostupu týrania žien, ktorý charakterizovala ako "globálnu pandémiu".

Približne 75 miliónov detí v rozvojových krajinách nemá prístup ani k základnému vzdelaniu. Uvádza sa to zverejnenej správe UNESCO. larmujúce čísla podľa autorov správy naznačujú, že sa nepodarí naplniť jeden z miléniových cieľov, ktorým je zabezpečenie základného vzdelania pre všetky deti sveta do roku 2015. Úplne bez vzdelania je v chudobných krajinách každé ôsme dieťa. Najhoršia situácia je v regióne subsaharskej Afriky, kde nechodí do školy asi tretina detí.

"Deti v Británii a Francúzsku majú väčšiu šancu dostať sa na univerzitu, ako deti v Nigeri a Senegale absolvovať základnú školu," píše sa v správe.

Rýchlejší presun naprieč Slovenskom z Bratislavy do Košíc o desať až pätnásť minút, viac rýchlikov a pravidelné odchody vlakov pre lepšie zapamätanie cestujúcich prinesie nový cestovný vlakový grafikon na železniciach. Platiť začne zo soboty na nedeľu štrnásteho decembra a vlaky budú jazdiť podľa neho celý rok. Okrem noviniek bude pre mnohých znamenať mierne zmeny v časoch odchodov vlakov, aby sa vyriešili prípoje či splnili požiadavky firiem či regiónov na lepšie cestovanie ľudí. Nový cestovný poriadok pomôže cestujúcim lepšie si zapamätať odchody vlakov, rýchliky na trase z Bratislavy do Košíc budú jazdiť vždy 10 minút po párnej hodine. Podobne príchod do Žiliny budú mať rovnako vždy v párnu hodinu a päťdesiatu minútu a príchod do Košíc v párnu hodinu a siedmu minútu. Nový cestovný poriadok je momentálne v tlači. Kúpiť sa bude dať v prvých decembrových dňoch. O jeho cene sa zatiaľ rokuje

Real Madrid vyhral na pôde BATE Borisov 1:0 a zabezpečil si postup do ďalšej fázy futbalovej Ligy majstrov. Zenit Petrohrad totiž len remizoval s Juventusom Turín 0:0. V F-skupine Bayern Mníchov na domácej pôde v pohode zdolal Steau Bukurešť 3:0, a Olympique Lyon uspel na pôde Fiorentiny 2:1.

Hokej - extraliga - 33. kolo: BB - Poprad 4:2, Žilina - Zvolen 5:4, Martin - LM 7:4, Košice - Skalica 7:2, Trenčín - Kežmarok 4:2, Slovan - Nitra 4:2

EUR1    30,34
USD1    23,68
GBP1    35,55
***************************************

Jasno až polojasno.
Miestami oblačno a ojedinele snehové prehánky.
Najvyššia denná teplota -2 až 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.
Severozápadný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).