Tuesday, November 25, 2008

pripravila katarína plavčanová

9.00
Budúci americký prezident Barack Obama varoval včera večer Američanov trpiacich dôsledkami finančnej krízy, že to najhoršie ešte len príde. Neexistujú žiadne skratky ani rýchle riešenia krízy, ktorá sa vyvíjala mnoho rokov. Je pravdepodobné, že situácia sa ešte zhorší, a až potom sa začne zlepšovať," vyhlásil Obama v deň, keď predstavil verejnosti svojho budúceho ministra financií. Stane sa ním prezident newyorskej pobočky americkej centrálnej banky Timothy Geithner. Obama varoval Američanov, že v dôsledku finančnej krízy môžu ešte milióny z nich prísť o prácu. "Väčšina expertov sa domnieva, že by sme mohli v budúcom roku stratiť milióny pracovných miest," povedal.

Španielska polícia rozbila sieť, ktorá pašovala z Maroka hašiš, pričom zadržala 19 osôb a zhabala šesť ton narkotík. Španielsko je hlavnou bránou, ktorou prúdi hašiš zo severnej Afriky a kokaín z Latinskej Ameriky do Európy. Bezpečnostné zložky od začiatku roka zadržali vyše 100 ton hašišu. Najväčší úlovok sa im podaril v roku 1996, keď na panamskej lodi objavili 36 ton tejto drogy.

Slavomír S., bývalý šofér údajného bossa slovenského podsvetia Mikuláša Č. včera pred Okresným súdom v Prešove vypovedal, že bol očitým svedkom, ako Černák zavraždil dvoma strelnými ranami do hlavy Pavla Lenharta a najmenej trikrát bodol nožom do chrbta Gustava Slivenského. Vypovedal aj k trom ďalším vraždám. Černák čelí obžalobe zo spáchania šiestich vrážd v spolupáchateľstve a siedmu vraždu Mariána Karcela si podľa obžaloby objednal z väzenia. Dnes pokračuje hlavné pojednávanie vypočúvaním ďalších svedkov.

Južný oceán, známy aj ako Antarktický, sa klimatickým zmenám prispôsobil lepšie, ako sa dosiaľ predpokladalo. Podľa najnovších vedeckých informácií dokáže naďalej absorbovať obrovské množstvo kysličníka uhličitého. Oceány významne vplývajú na klimatické zmeny. Globálne otepľovanie zmierňujú tým, že vstrebávajú nadbytočný kysličník uhličitý. Ten vzniká v dôsledku ľudských aktivít, napríklad používaním fosílnych palív či odlesňovania.

Každý ôsmy prechod pre chodcov v 17 európskych veľkomestách nespĺňa bezpečnostné predpisy. Uvádza sa to v štúdii, ktorú zverejnila Európska automobilová federácia (FIA). Z hodnotenia vyplýva, že štyri z piatich najhorších priechodov sú v Bruseli. Naopak, šesť z desiatich priechodov, ktoré najlepšie obstáli v hodnotení, sú v Londýne. FIA vyzdvihuje u najbezpečnejších prechodov dobrú viditeľnosť cez deň aj v noci, bezbariérový prístup či jasné označenie, by práve britská metropola mala byť v tomto smere príkladom. V Európe príde každý rok o život asi 8tisíc chodcov, pričom štvrtina všetkých nehôd, do ktorých sú zapojení chodci, sa stáva práve na priechodoch alebo v ich blízkosti.

Záplavy na juhu Brazílie si vyžiadali už najmenej 45 ľudských životov a takmer 20tisíc ľudí zostalo bez strechy nad hlavou. Prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva prisľúbil pomoc vlády, poskytnutie liekov a ďalších zásob. Brazílske médiá ukazovali zábery zaplavených ulíc v štáte, ktorý patrí k najbohatším v krajine a vykazuje zároveň vysoké percento nemeckých a talianskych imigrantov. Záplavy a zosuvy pôdy postihli 1,5 milióna ľudí, 150.000 obyvateľov zostalo bez elektriny. Podľa meteorológov bude v južnej Brazílii pršať aj v nasledujúcich dňoch.

Slovenský hokejový útočník Pavol Demitra asistenciou na víťazný gól Samiho Sala v predĺžení nočného zápasu NHL pomohol Vancouveru k výhre nad Detroitom 3:2.
Bodovo sa zo slovenských hokejistov v noci na utorok presadil aj obranca Washingtonu Milan Jurčina, jeho jedna asistencia ale nestačila na ľade Minnesoty, ktorej hostia podľahli 3:4. Colorado prehralo v Anaheime 1:4, slovenský brankár Peter Budaj odchytal dve tretiny stretnutia, inkasoval tri góly a zneškodnil 16 striel súpera.

Basketbalistky CSKA Moskva z finančných dôvodov odstúpili z Európskej ligy. Dôvodom je ekonomický krach majiteľa klubu. Všetky výsledky víťaza súťaže z roku 2005 anulujú. O krachu CSKA v dôsledku krízy sa už istý čas špekulovalo. Ruský klub musel rozpustiť tím a uprostred rozohratej sezóny odstúpiť zo všetkých súťaží. Jeho majiteľ a prezident Andrej Iščuk sa dostal do veľkých finančných problémov. CSKA štartoval tento rok v európskych súťažiach ôsmu sezónu.

EUR1    30,41 USD1    23,81 GBP1    35,70
************************************

Veľká oblačnosť a spočiatku miestami ešte sneženie.
Najvyššia denná teplota -1 až 3 st.
Na horách okolo -4 st.
Slabý premenlivý vietor.