Monday, November 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Zajtrajšie rozhodnutie českého Ústavného súdu o reformnej zmluve EÚ možno trochu upokojí premiéra Mirka Topolánka

10.00
Zajtrajšie rozhodnutie českého Ústavného súdu o reformnej zmluve Európskej únie možno trochu upokojí premiéra Mirka Topolánka pred januárovým začiatkom českého predsedníctva EÚ. Český Ústavný súd rozhodne, či je Lisabonská zmluvu súlade s českou ústavou. Kladné rozhodnutie by dalo zelenú ratifikačnému procesu v parlamente. Pre Topolánka bude však stále ťažké prekonať skepticizmus mnohých svojich poslancov, ktorí zdieľajú názory euroskeptického prezidenta Václava Klausa.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev včera vyhlásil, že novozvolený prezident Barack Obama bude otvorený k zmene postoja v prípade plánu Spojených štátoch umiestniť protiraketový štít v strednej Európe. Majú len jednu šablónu na riešenie tohto problému," uviedol Medvedev pre novinárov v Peru, kam pricestoval na summit Ázijsko-tichomorského ekonomického fóra. "Znamená to, že dialóg je možný," povedal. "Zmena postoja je možná."

Severná Kórea uzatvorí od budúceho mesiaca svoje hranice s Južnou Kóreou. Oznámili to dnes armádne zdroje. Soul zároveň zruší od 1. decembra železničné spojenie a výlety turistov z Južnej Kórey do severokórejského pohraničného mesta Kaesong a zatvorí všetky priechody cez demarkačnú čiaru. Juhokórejských zamestnancov prepustia zo spoločných priemyselných parkov v Kaesongu. Ľudová armáda znova vyčítala juhokórejskej vláde, že vedie politiku konfrontácie.

Pri ceste na hory či za lyžovačkou radia odborníci pribaliť si do kufra aj snehové reťaze, metličku na sneh, škrabku na ľad, ako aj rozmrazovač zámkov a náhradnú nemrznúcu zmes do ostrekovačov. Samozrejme, treba mať aj zimné pneumatiky, ktoré majú hlbší dezén a sú prispôsobené na teploty pod sedem stupňov Celzia.

Na Slovensku je používanie reťazí povolené iba na cestách pokrytých snehom a ľadom, napríklad na vysokohorských priechodoch môže byť ich použitie prikázané dopravnou značkou. Oceľové hroty sú u nás zakázané, (informuje webová stránka Slovenského autoturist klubu.) Najčastejšou príčinou šmyku je neprispôsobenie rýchlosti stavu vozovky a zlým poveternostným podmienkam.

Aj pri nízkej rýchlosti možno na snehu či ľade dostať šmyk. Existuje niekoľko šmykov a každý typ vozidla sa správa na ceste inak, napríklad ak má vozidlo predný alebo zadný náhon.

Rihanna a Chris Brown sa stali víťazmi na udeľovaní tohtoročných amerických hudobných cien American Music Awards. Rihanna si odniesla trofej za najlepšiu soulovú a R&B speváčku a najlepšiu speváčku v kategórii popu a rocku. Brown sa stal najlepším pop/rockovým spevákom.

Raper Kaney West sa stal najlepším rapovým a hip-hopovým spevákom a jeho album Graduation získal cenu za najlepší rap/hip-hopový album. Brad Paisley si odniesol ocenenie za najlepšieho country speváka a Rascal Flatts za najlepšiu country skupinu.

Annie Lennox získala Cenu za zásluhy, podobne ako predtým Michael Jackson, Whitney Houston, Frank Sinatra a James Brown.

Španielski tenisti sa stali po tretí raz v histórii víťazmi Davisovho pohára, keď vo finále tejto prestížnej tímovej súťaže vedú v Mar del Plata nad domácou Argentínou 3:1. O rozhodujúci tretí bod sa na tvrdom povrchu v zaplnenom štadióne postaral Fernando Verdasco. Vo včerajšej dvojhre zdolal Joseho Acasusa, ktorý nahradil zraneného Juana Martina del Potra, po takmer štvorhodinovej päťsetovej dráme. Triumf Španielov je o to cennejší, že v Argentíne nastúpili bez zranenej svetovej jednotky Rafaela Nadala.

Euro 30,40, americký dolár 24,10 britská libra 36,12

***************************************
Premenlivá oblačnosť. Miestami snehové prehánky
Najvyššia denná teplota -4 až 1 st.
Na horách -7 st. Vietor popoludní zoslabne. Na
hrebeňoch Tatier víchrica.