Thursday, November 27, 2008

pripravila katarína plavčanová Séria teroristických útokov v západoindickom Bombaji, finančnej mekke krajiny bola skoordinovaná a naplánovaná

10.00
Séria teroristických útokov v západoindickom Bombaji, finančnej mekke krajiny, ktorá sa začala včera večer, bola skoordinovaná a naplánovaná. Útočníci sa zamerali na desať až 17 cieľov hojne navštevovaných západnými turistami, od dvoch luxusných hotelov cez hlavnú železničnú stanicu až po kino, nemocnicu a kaviareň. Pri útokoch teroristov prišlo o život najmenej 101 ľudí a vyše 200 sa ich zranilo. Medzi mŕtvymi je šesť cudzincov, ktorých zatiaľ neidentifikovali. Podľa nepotvrdených správ sa útočníci špeciálne zamerali na Britov a Američanov.

Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič vyzval Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu v Haagu, aby prevzal finančné náklady na jeho obhajobu. On vraj potrebnými financiami nedisponuje. Podľa súdu však obžalovaní v Haagu, ktorí sa obhajujú sami, nemajú právo na krytie nákladov.

Proces s medzinárodne hľadaným bosnianskosrbským exlídrom sa zrejme začne v Haagu na budúci rok. Zadržali o v júli v Belehrade a čelí obvineniu z genocídy a vojnových zločinov počas bosnianskej vojny,

Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák v odpovedi maďarskému ministrovi spravodlivosti a vnútra Tiborovi Draskovicsovi tvrdí, že policajný zásah na dunajskostredskom futbalovom zápase bol v súlade so slovenskými zákonmi, a nebol namierený voči slovenským, maďarským, českým, alebo iným fanúšikom, ale voči chuligánom. Informovala o tom v stredu maďarská tlačová agentúra MTI.

Polícia zasiahla voči fanúšikom oboch strán nezávisle na národnosti, a na oboch stranách boli aj zranení.

Od nového roka ľudia zadĺžení hypotékou zaplatia pravdepodobne menej ako tento rok. Najviac by to mali pocítiť klienti, ktorých úroková sadzba sa odvíja priamo od BRIBOR-u, resp. od roku 2009 EURIBORU. Ide o sadzbu, za ktorú si banky požičiavajú peniaze. K nej banka klientovi prirátava rizikový príplatok. Čím je klient bonitnejší, tým nižší príplatok zaplatí.

Prví 65-roční Slováci by mohli do penzie odísť okolo roku 2030. Zvyšovanie veku odchodu do penzie zo 62 na 65 rokov, ktoré presadzuje Európska únia, totiž kabinet Roberta Fica nechal na ďalšiu vládu. Vyhlásil, že kým bude predsedom vlády, dôchodok neposunie. Sme v situácii, keď máme druhú najvyššiu nezamestnanosť, keď máme množstvo ľudí v emigrácii, keď sa zamestnanosť vyvíja podľa územia štátu nerovnomerne a čím ďalej na východ, tým je to horšie,“ uviedol. Budúca vláda, ktorá vzíde z volieb v roku 2010, sa však takému kroku pravdepodobne nevyhne.

Futbalová LM A-skupina: Girondins Bordeaux - FC Chelsea 1:1, Kluž - AS Rím 1:3, B-skupina: Inter Miláno - Panathinaikos Atény 0:1, Anorthosis Famagusta - Werder Brémy 2:2, C-skupina: Šachťor Doneck - FC Bazilej 5:0, Sporting Lisabon - FC Barcelona 2:5, D-skupina: Atlético Madrid - PSV Eindhoven 2:1, FC Liverpool - Olympique Marseille 1:0,

Španielsky futbalový tréner Rafael Benitez sa v stredu stane najúspešnejším kormidelníkom FC Liverpool v počte zápasov v európskych pohárových súťažiach. "The Reds" v súboji základnej D-skupiny Ligy majstrov 2008/2009 hostia na Anfield Road Olympique Marseille a pre Beniteza to je "európsky" zápas číslo 66 na lavičke FC.

Obranca Tampy Bay Andrej Meszároš bol jediným slovenským hokejistom, ktorý sa bodovo presadil v 12 zápasoch zámorskej NHL v noci na štvrtok. Na svoje konto si pripísal jednu asistenciu pri vyrovnávajúcom góle na 2:2, ktorým jeho tím doviedol zápas do predĺženia, v ňom však inkasovali tretí gól. Colorado si svojom ľade poradilo so St. Louis Blues po výsledku 3:1, v domácej bránke odchytal celý zápas Peter Budaj.

EUR1    30,35 USD1    23,48 GBP1    35,90

***********************************
Oblačno až zamračené a miestami slabé zrážky. V nižších polohách hmla, ktorá sa môže udržať po celý deň.
Najvyššia denná teplota -3 až +1st.
Na horách -2 st.
Južný vietor 5 až 20 km/h.