Tuesday, November 25, 2008

Pripravil Michal Novák: V Čechách sa dnes o Lisabonskej zmluve nerozhodne

13:00 25.11.2008

Dnes mal český ústavný súd rozhodnúť o Lisabonskej zmluve. Ako v Čechách zmluva dopadne sa Európa dozvie najskôr zajtra.

Vraždu ruskej novinárky Anny Politkovskej, ktorú zavraždili v októbri 2006 v Moskve, si objednal istý ruský politik. Dnes to vyhlásil obhajca jedného zo štyroch podozrivých, ktorých súdia v súvislosti s Politkovskej vraždou. "V správe k prípadu sa uvádzajú motívy aj meno osoby, ktorá vraždu nariadila," vyhlásil v Moskve právnik Murad Musajev. Malo ísť podľa neho o politika, ktorý pôsobí v Rusku a nie v zahraničí, ako to pôvodne tvrdili niektoré kruhy. Dôvodom vraždy mali byť kritické články o jeho osobe, ktoré publikovala Politkovská.

Severokórejské médiá dnes zverejnili ďalšie aktuálne fotografie tamojšieho vodcu Kima Čong-ila, ktorého zdravotný stav je v poslednom období predmetom špekulácií vo svete. Zábery, ktoré majú zrejme vyvrátiť tvrdenia o Kimovej chorobe, ho zachytávajú pri návšteve tovární. Podľa rozšírených správ líder komunistickej krajiny v auguste utrpel porážku. Ako uviedli juhokórejskí predstavitelia, 66-ročný štátnik sa úspešne zotavuje.

Holandská polícia zadržala na základe medzinárodného zatykača talianskeho drogového baróna Giuseppeho Nirtu. Už desať rokov bol na úteku. Nirta je údajne šéfom rovnomenného zločineckého klanu, taliansky súd ho za obchod s drogami odsúdil na 14-ročné väzenie. Taliansko má v blízkom čase požiadať o jeho vydanie.

Traja ľudia vrátane trojročného dieťaťa zahynuli dnes ráno pri výbuchu v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad. Bomba vybuchla počas rannej špičky v aute pri zástavke metra. Špekuluje sa, že jeden z pasažierov mohol mať výbušný materiál pri sebe, pravdepodobne granát, a ten spôsobil následnú explóziu.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda oznámil, že ochranný plán jeho strany pred dôsledkami finančnej krízy sa stáva spoločným ochranným plánom. „V zásade sme sa už zjednotili aj s SMK, po včerajšku môžem povedať aj s KDH, že tento náš ochranný plán sa stáva samozrejme aj s doplnením zo strany SMK a KDH spoločným ochranným plánom,“ povedal dnes na tlačovej besede. „Nepridávame sa, ale sme za to, aby opozícia mala spoločný ochranný plán,“ povedal dnes podpredseda KDH Július Brocka.

Benzín dnes zlacnel o korunu. 95-ťka od rána stojí v priemere 32,30. Predajcovia dnes znížili aj ceny nafty, a to o 80 halierov, na priemerných 36,70. Benzín tak zlacnel za posledné štyri mesiace už takmer o desať korún na liter a nafta o viac ako osem korún. Ak sa cena ropy rýchlo nezdvihne, ceny pohonných hmôt by sa mohli znižovať ešte aj na budúci týždeň.

V jednej z chát v rekreačnej oblasti Sigord pri Prešove sa dnes v noci strieľalo. Incident sa odohral medzi majiteľom chaty a piatimi mužmi. Dvaja postrelení muži skončili v nemocnici v Prešove. Po streľbe majiteľ chaty zavolal políciu, jeden z postrelených mužov zostal na mieste, ďalší štyria ušli na aute. Policajti ich chytili na prešovskom sídlisku Sekčov.

SPORT

Výborný úvod sezóny Mariána Hossu sa prejavil aj v hlasovaní fanúšikov o zložení otváracej zostavy pre Zápas hviezd NHL, ktorý bude v januári v Montreale. Krídelník Detroitu dostal zatiaľ najviac hlasov spomedzi útočníkov Západnej konferencie. Hossa mal dnes na svojom konte asi 175 tisíc hlasov, na ďalších miestach sú medzi útočníkmi jeho tímoví kolegovia Pavel Daciuk a Henrik Zetterberg . Obrannú dvojicu by na základe súčasného hlasovania vytvorili Nicklas Lidström tiež z Detroitu a Dion Phaneuf z Calgary, do bránky by sa postavil Roberto Luongo z Vancouveru.

Na Východe zasa dominujú hráči Montrealu, prvýkrát v histórii možno vytvoria hokejisti jedného klubu otváraciu formáciu Zápasu hviezd. Lídrami hlasovania sú brankár Carey Price, obrancovia Andrej Markov a Mike Komisarek a útočníci Alexej Kovaľov, Saku Koivu a Alex Tanguay. Medzi obrancami Východnej konferencie je Zdeno Chára tretí so 147 tisíc hlasmi. Hlasovanie sa uzavrie 2. januára 2009.

Hokejová extraliga:
B. Bystrica - Poprad
Martin - L. Mikuláš
Žilina - Zvolen
Trenčín - Kežmarok
Košice - Skalica
Slovan - Nitra

************************************

Popoludní má byť veľká, v západnej polovici územia zmenšená oblačnosť. Ojedinele sneženie.
Najvyššia denná teplota 1 až 5 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -4 st.
Slabý vietor.