Monday, November 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Kanadská ekonomika upadla do technickej recesie

13:00 24.11.2008

Globálna finančná kríza už možno spôsobila, že kanadská ekonomika upadla do technickej recesie. Uviedol to kanadský minister financií, čím vláda konzervatívcov prvýkrát pripustila túto možnosť. Pod zhoršenie hospodárskej situácie sa podpísala globálna recesia a oslabovanie spotrebiteľského dopytu v USA, ktoré sú hlavným obchodným partnerom krajiny. Technickú recesiu analytici definujú ako stav hospodárstva, keď ekonomika poklesne v dvoch po sebe idúcich kvartáloch.

Americká vláda zverejnila svoj plán na záchranu druhej najväčšej banky v krajine Citigroup v celkovej výške 306 miliárd amerických dolárov. V rámci neho prevezme vláda v banke podiel v hodnote 20 miliárd dolárov a ďalších niekoľko sto miliónov dolárov bude slúžiť na ručenie rizikových pohľadávok a pokrytie strát. Pre oslabený bankový sektor ako aj ekonomiku USA by krach banky Citigroup predstavoval skutočnú katastrofu. Citigroup je aktívna vo viac ako 100 krajinách po celom svete, takže jej záchrana je aj v záujme zdravia globálnej ekonomiky.

Silný vietor zapríčinil dnes zmätok v leteckej doprave na najväčšom švédskom medzinárodnom letisku Arlanda. Štokholmské letisko muselo zrušiť dvadsať príletov aj odletov a viacero ďalších letov má veľké meškanie. Podľa meteorológov takéto počasie pretrvá vo viacerých častiach krajiny až do piatku.

Premiérovi Robertovi Ficovi sa nepozdáva aktivita zástupcov štátu v podnikoch, v ktorých má Slovensko podiel. Ako uviedol Fico počas prejavu pred zástupcami štátu, pri zistení, že si neplnia svoje povinnosti, štát ich okamžite vymení. "Ak sa potvrdia moje pochybnosti, budem požadovať výmenu zástupcov štátu bez ohľadu na koaličnú radu. Tak, ako nie všetci členovia vlády nedokončili vládne obdobie a niektorí ešte nedokončia, nevidím dôvod, aby to tak nebolo aj u zástupcov štátu v podnikoch," zdôraznil Fico. Premiér apeloval na zástupcov štátu, aby aktívnejšie informovali o chode toho ktorého podniku.

Nové slovenské euromince budú mať občania možnosť spoznať už budúci týždeň. Od pondelka sa v bankách a na poštách začnú predávať štartovacie eurobalíčky. Bude v nich 45 slovenských euromincí a ich cena bude 500 Sk. Nové eurové mince je v obehu možné použiť až od 1. januára budúceho roka. Vtedy sa stanú oficiálnym platidlom. Počet balíčkov pri predaji nebude obmedzený. To znamená, že si ich záujemcovia môžu kúpiť aj viac.

Za neprijateľný považuje Strana maďarskej koalície návrh novely zákona o štátnom jazyku. SMK žiada Ministerstvo kultúry SR o stiahnutie tohto návrhu z medzirezortného pripomienkového konania. Zároveň vyzýva vládnu koalíciu, aby nezvyšovala nepremyslenými krokmi slovensko-maďarské napätie.

Túto zimu príde do Vysokých Tatier výrazne menej ruských turistov ako po minulé roky. Podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého je to s najväčšou pravdepodobnosťou reakcia na nedostatočnú pripravenosť stredísk v predchádzajúcich sezónach na hlavný produkt zimnej sezóny - lyžovanie. Na prvom mieste je prezentácia dobrých služieb a garancia snehu od začiatku do konca zimnej sezóny,“ povedal Chudý.

SPORT

Tenisti Španielska zachovali štvorročnú periodicitu a po sezónach 2000 a 2004 sa tretíkrát v histórii stali víťazmi Davisovho pohára. Aj bez svojej jednotky Rafaela Nadala zdolali na tvrdom povrchu domácu Argentínu 3:1.

Mimo tenisových kurtov Španielsko ukončilo 44-ročné čakanie na veľký futbalový triumf, keď vyhralo majstrovstvá Európy a dostalo sa na prvé miesto rebríčka FIFA. Španieli dominovali aj v cestnej cyklistike, Alberto Contador vyhral Giro d´Italia a Vuelta a Espaňa, Carlos Sastre Tour de France a Samuel Sanchez olympijské preteky. "Čo k tomu dodať? Máme za sebou senzačný rok španielskeho športu,“ povedal španielsky futbalový brankár Iker Casillas z Realu Madrid.

***************************************

Popoludní má byť veľká oblačnosť až zamračené, ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota väčšinou 0 až 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.
Vietor 10 až 20 km/h, miestami najmä v horských oblastiach okolo 9 30 km/h a v nárazoch prechodne až 70 km/h. Na hrebeňoch hôr prudký vietor.