Friday, November 21, 2008

16.00
Dolná komora ruského parlamentu dnes v treťom, záverečnom čítaní schválila dodatok ústavy o predĺžení funkčného obdobia hlavy štátu zo štyroch na šesť rokov. Zmenu funkčného obdobia hlavy štátu navrhol prezident Dmitrij Medvedev, nebude sa však vzťahovať na jeho pôsobenie v Kremli. Kritici Kremľa namietajú, že predĺženie prezidentského funkčného obdobia je súčasťou plánu na návrat vplyvného ruského exprezidenta Vladimira Putina do funkcie.

Maďarská polícia vypísala odmenu jeden milión forintov (vyše 100 tisíc korún) za informácie, ktoré by viedli k dolapeniu páchateľov štrnástich prípadov útokov voči Rómom. Stali sa v Maďarsko v uplynulom období. V komerčnej televízii ATV to vo štvrtok uviedol veliteľ Celoštátneho veliteľstva polície József Bencze. Podľa jeho názoru existujú súvislosti medzi útokmi, ktoré boli namierené voči Rómom. Kriminalisti preverujú aj rasistický motív.

Nová európska digitálna knižnica sa stala obeťou vlastného úspechu, keď ju len niekoľko hodín po spustení museli zatvoriť z dôvodu enormný záujem. Zatvorená bude niekoľko týždňov. Internetová knižnica sústreďuje rozsiahlu zbierku európskeho kultúrneho dedičstva. Po spustení jej webovej stránky sa za hodinu pripojilo neočakávaných 10 miliónov užívateľov, čo spôsobilo preťaženie a vyradenie systému.

Údajného vojenského veliteľa baskickej separatistickej organizácie ETA Miguela de Garikoisa Aspiaza Rubinu predbežne obvinili z teroristickej činnosti a zostane vo väzbe. Francúzska polícia ho zadržala v pondelok vo francúzskych Pyrenejach neďaleko španielskej autonómnej provincie Baskicko. Txerokiho zatknutie je najtvrdším úderom hnutiu ETA od zadržania vodcu celej organizácie Javiera Lopeza Penu v máji.

Urýchlene sa zasaďte o zrušenie Robotníckej strany, Národnej strany a organizácie Národný odpor, v opačnom prípade sa rozhodneme pre hromadnú emigráciu z Česka," - takéto varovanie adresovalo dnes formou otvoreného listu českému premiérovi Mirkovi Topolánkovi a niekoľkým ministrom jeho vlády Združenie Rómov severnej Moravy. Severomoravská rómska organizácia tak reagovala na nepokoje, ktoré ultrapravicoví extrémisti a neonacisti vyvolali v pondelok v Litvínove na okraji sídliska Janov, kde býva početná rómska komunita.

Nepokojom predchádzala oficiálne povolená a pokojná demonštrácia Robotníckej strany. Do nepokojov a pouličných bojov s políciou sa však neskôr údajne zapojili nielen demonštranti, ale aj členovia vedenia Demokratickej strany, ktorí sa maskovali kuklami a šatkami.

Slovenskú republiku vôbec po prvý raz navštívi generálna guvernérka Kanady. Michaëlle Jean, hlava štátu a zároveň zástupkyňa kráľovnej Alžbety II. v Kanade, pricestuje na budúcu stredu 26. novembra aj s manželom v rámci turné po strednej Európe. Návšteva sa koná na pozvanie prezidenta Ivana Gašparoviča. Potrvá do soboty 29. novembra a guvernérka Kanady počas nej navštívi Bratislavu a Banskú Bystricu. Pozrie si tiež artikulárny kostol v Hronseku.

Štátne Lesy dodajú na predvianočný trh takmer 4 600 vianočných stromčekov. Pôjde najmä o smreky a borovice, ktorých podiel bude zhruba rovnaký, a 200 jedlí. S distribúciou začnú začiatkom decembra. Ceny stromčekov si upravujú jednotlivé závody. Budú mierne vyššie než vlani, závisieť budú od druhu, kvality a veľkosti stromčekov. „Napríklad cena smreka prvej triedy s výškou do 1,5 metra bude okolo 160 korún, cena rovnako veľkej borovice prvej triedy dosiahne okolo 240 korún, pri výške do dvoch metrov vyše 300 korún. Ponúkané stromčeky budú z prerezávok pod elektrickými vedeniami a nevyužitých plôch lesných škôlok.

Postupne sa rozbieha kampaň jednotlivých kandidátov na usporiadanie letných olympijských hier v roku 2016. Mierny náskok má zatiaľ americké Chicago. Štyri kandidátske mestá, ktoré sa uchádzajú o možnosť usporiadať OH v roku 2016, čaká v piatok prezentácia pred členmi Európskych olympijských výborov. Už pred samotnou prezentáciu sa svoju pozíciu snažilo vylepšiť Chicago. Jednotliví delegáti našli vo svojich izbách výtlačky novín International Herald Tribune, v ktorých sa nachádzal rozsiahly propagačný materiál, podporujúci kandidatúru Chicaga.
************************************
NOC:
Veľká oblačnosť a miestami dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.
Silný vietor do rána zoslabne.

SOBOTA:
Premenlivá časom zväčšená oblačnosť.
Na západe a severe na mnohých miestach snehové prehánky. Na severe aj trvalejšie sneženie. Najvyššia denná teplota -5 až 0 st.
Teplota na horách poklesne na -10 st. Silný nárazový vietor.