Wednesday, November 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Druhý krízový summit bude v Londýne

16:00 26.11.2008

Druhý krízový summit, ktorého hlavnou témou bude ekonomická kríza, bude 2. apríla v Londýne. Oznámil britský premiér Gordon Brown. "Budeme sa zaoberať kľúčovými otázkami v ekonomickej oblasti a hľadaním nevyhnutných systémových riešení. Účasť na summite prisľúbil aj budúci prezident Spojených štátov amerických Barack Obama," vyhlásil Brown. Premiér zároveň dodal, že Londýn bude summitu predsedať.

Švajčiarsko sa nachádza uprostred závažnej ekonomickej krízy a v budúcom roku očakáva negatívny ekonomický rast. Vyjadril sa tak člen bankovej rady Švajčiarskej národnej banky Philipp Hildebrand. "Momentálna ekonomická situácia sa v posledných týždňoch definitívne zhoršila." uviedol Hildebrand . Švajčiarska centrálna banka naposledy znížila úrokové sadzby minulý týždeň. Analytici predpokladajú najbližší pokles sadzieb už začiatkom decembra. Ekonomické prognózy hlavných európskych obchodných partnerov krajiny sa radikálne znížili, čo vážne zasiahne aj Švajčiarsko, ktoré je veľmi malou a otvorenou ekonomikou.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes navrhol vytvorenie finančného balíka v hodnote 200 mld. eur, ktorý má slúžiť na podporu ekonomík členských štátov Európskej únie. Návrh predstavil Barroso na neverejnom stretnutí Európskej komisie a počíta s poskytnutím financií vo výške 1,5 % hrubého domáceho produktu EÚ, čo je viac ako Nemeckom navrhovaných 130 mld. eur. Presné čísla však ešte neboli schválené a stále sa môžu zmeniť.

Predstavitelia EÚ zároveň tvrdia, že je potrebné pristúpiť aj ďalšiemu znižovaniu úrokových sadzieb. Do úvahy pripadajú taktiež iné formy pomoci ako napr. zníženie daní alebo zvýšenie sociálnych výhod pre rodiny s nízkym príjmom a nezamestnaných. Navrhovaný balíček opatrení je určený maximálne na obdobie rokov 2009 a 2010 a mal by byť určený predovšetkým na odvrátenie rozpočtových problémov členských krajín EÚ.

Juhokórejská automobilka Kia Motors zvažuje postaviť na Slovensku nový závod na výrobu motorov s produkciou 300-tisíc kusov ročne. Nový závod na výrobu motorov by mal stáť približne 100 až 200 mil. Eur . Dnes to pre agentúru Reuters uviedol hovorca Kia Motors Slovensko Dušan Dvořák. "V hre je viacero možností. Ako dodal, finálny verdikt o investícii padne do konca tohto roka. Novým závodom by automobilová spoločnosť Kia do roku 2012 zvýšila celkovú produkciu motorov na 600-tisíc kusov ročne. Automobilka zamestnáva približne 2,7 tis. Pracovníkov.

Otvorenie časti podtatranského úseku diaľnice D1 od Popradu po Jánovce bude podľa riaditeľa popradských dopravných policajtov Rastislava Polakoviča veľkým pozitívom, očakávajú sa tu však aj problémy. Nový úsek diaľnice by mal pozitívne ovplyvniť dopravnú situáciu v samotnom meste Poprad. Veľkým mínusom bude podľa Polakoviča práve chýbajúca časť diaľnice medzi Mengusovcami a Popradom. Polícia očakáva najmä na zjazde z diaľnice v Poprade výrazné zhustenie premávky a vytvorenie lievika. Slávnostné otvorenie časti diaľničného úseku D1 Mengusovce – Jánovce, od Popradu po Jánovce, je naplánované na 5. decembra na križovatke diaľnice s cestou Poprad – Vysoké Tatry. Motoristi sa na nový úsek dostanú najskôr popoludní 6. decembra.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,35
USD1 23,48
GBP1 35,90

SPORT

Kolísavé výkony hokejistov Skalice si vyžiadali prvú zmenu. Po štyroch rokoch sa tam vracia tréner Ján Faith, ktorý bude spolupracovať s doterajším hlavným kormidelníkom Petrom Oremusom. Obaja tréneri budú pôsobiť ako hlavní. Skaličania sa s Jánom Faithom dohodli na dvojročnej spolupráci s následnou ročnou opciou. Pán Faith v minulosti ukázal, že dokáže vládnuť nekompromisnou tvrdou rukou a v tejto fáze je to asi práve to, čo naším chlapcom najviac treba," vyjadril sa na klubovej stránke prezident HK 36 Ivan Chovanec. Ján Faith naposledy pracoval v Spišskej Novej Vsi, kam nastúpil v októbrovi.

Po odchode Jána Faitha zo Spišskej Novej Vsi do Skalice pokračuje líder druhej najvyššej hokejovej súťaže s trénerskou dvojicou Marián Horváth, Eduard Giblák.
Mužstvo zo Spiša získalo v minulých dňoch na hosťovanie do konca sezóny obrancu Pavla Gurčíka, o brankára Marka Laca prejavila záujem Nitra.

***************************************

V noci bude veľká, spočiatku miestami zmenšená oblačnosť a neskôr miestami slabé sneženie. Najnižšia nočná teplota -4 až -9, na juhozápade okolo -2 st.

Zajtra cez deň oblačno až zamračené a miestami slabé zrážky. V nižších polohách miestami hmla, ktorá sa môže udržať po celý deň. Najvyššia denná teplota -3 až +1, na juhozápade miestami okolo +3 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -2 st.
Južný vietor 5 až 20 km/h.