Monday, May 28, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

28.5. 12:00 Príjemné poludnie

Veľvyslanci USA a Iránu dnes v Bagdade začali bilaterálne rokovania. Ide o prvé rozhovory medzi oboma krajinami na vysokej úrovni za posledných 27 rokov. Schôdzka oboch predstaviteľov sa koná v dome irackého premiéra Núrího al-Málikího. Iracký premiér taktiež vyjadril nádej, že po tomto stretnutí budú nasledovať ďalšie.

Iránsky minister zahraničia dnes vyhlásil, že rozhovory medzi iránskymi a americkými predstaviteľmi v Bagdade o bezpečnostnej situácii v Iraku môžu byť úspešné, ak Washington zmení svoje "neúspešné" stratégie. Manúčehr Mottakí taktiež ponechal otvorenú možnosť budúcich stretnutí s predstaviteľmi Spojených štátov, ale iba v prípade, ak Washington uzná, že Američanmi vedená vojna v Iraku a ďalšie regionálne záležitosti neboli úspešné.

Severná Kórea sa možno chystá na ďalšiu raketovú skúšku, pretože má stále pripravené na prevádzku zariadenie, z ktorého minulý týždeň odpálila rakety krátkeho doletu. Informovali o tom dnes juhokórejské médiá. S odvolaním sa na zdroje z prostredia tajných služieb to uviedli noviny Čung Ang Ilbo. Predstavitelia ministerstva obrany v Soule správu odmietli potvrdiť. Severná Kórea odpálila v piatok do Japonského mora viacero riadených striel krátkeho doletu. Podľa viacerých správ mohla byť skúška reakciou na to, že Južná Kórea v piatok uviedla do prevádzky svoj prvý torpédoborec, vybavený pokročilým radarovým obranným systémom.

V nedeľných komunálnych voľbách v Španielsku získali najviac hlasov opoziční konzervatívci, ale najviac politických postov obsadili kandidáti vládnej socialistickej strany. Koalícia aj opozícia sa tak prihlásili k víťazstvu vo voľbách, ktoré sú vnímané ako primárky pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Slovenská diplomacia pripravuje stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica a jeho maďarského partnera Ferenca Gyurcsánya. Informujú o tom maďarské médiá. Maďarský denník Magyar Nemzet v tejto súvislosti pripomína kauzu študentky Hedvigy Malinovej a politický spor, ktorý prípad vyvolal.

Ministri zahraničných vecí zo 46 štátov Európskej únie a Ázie sa dnes stretnú v Hamburgu. Chcú zvýšiť tlak na Čínu v otázke riešenia konfliktu v Dárfúre. Témou zasadnutia šéfov diplomacií bude aj iránsky a severokórejský jadrový spor.

Japonský minister poľnohospodárstva dnes spáchal samovraždu vo svojej tokijskej rezidencii. Bol zapletený do finančného škandálu. Istá podnikateľská skupina údajne finančne podporila ministrovu predvolebnú kampaň a potom sa uchádzala o verejné projekty prideľované vládou.

Súkromní lekári budú musieť od júla povinne slúžiť na pohotovosti. Ak službu odmietnu, môžu dostať pokutu do stotisíc korún. Nočné a víkendové pohotovosti by mali zubárom, všeobecným a detským lekárom určovať vyššie územné celky. Zmenu schválila na poslednej schôdzi Národná rada aj napriek tomu, že v niektorých mestách pohotovosti už neexistujú. Zákon je však podľa viacerých nedotiahnutý a v praxi ťažko vykonateľný. Nie je napríklad jasné, čo v prípade miest, kde lekárska služba prvej pomoci zanikla.

Absolventi stredných škôl sa môžu do konca mesiaca prihlasovať na nadstavbové, pomaturitné štúdium a na štúdium popri zamestnaní. Prihlášky treba odoslať na stredné školy, ktoré poskytujú takúto formu štúdia. Uchádzači, ktorých nevzali na vysokú školu, majú čas do 31. júla.

Od piatku 1. júna zač­ne platiť nariadenie vlády, podľa ktorého musia byť motorové osobné i nákladné vozidlá vybavené autosedačkou, ak sa v nich prepravuje dieťa. Autosedačky nesmú byť pri používaní obrátené v protismere jazdy na sedadle, ktoré je chránené čelným airbagom. Preprava dieťaťa je zakázaná na predných sedadlách.

Chodník prielomom Dunajca v Pieninskom národnom parku bude od dnešného dňa kvôli oprave uzatvorený pre turistov. Do začiatku letnej turistickej sezóny - teda do polovice júna - by mali byť všetky práce ukončené. Turisti môžu využiť modro značený turistický chodník, ktorý vedie cez poľský Targov.

Slovenský futbalový útočník Erik Jendrišek sa od 1. júla stane s najväčšou pravdepodobnosťou na tri roky hráčom nemeckého druholigového klubu 1. FC Kaiserslautern, kde bol doteraz na 1,5-ročnom hosťovaní defenzívny stredopoliar Balázs Borbély. Jedinou prekážkou sú už len zdravotné testy, ktoré by mal 20-ročný rodák z Trstenej absolvovať zajtra.
********************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st, na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Bratislava 19
Berlín 16
Budapešť 20
Londýn 12
Moskva 31
Varšava 24
Viedeň 17