Friday, May 25, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 25.05.2007

Podľa dekrétu, ktorý dnes vydal prezident Ukrajiny Viktor Juščenko , sú po novom "jednotky ministerstva podriadené prezidentovi Ukrajiny". Juščenko tak reagoval na potýčky pred budovou ukrajinskej generálnej prokuratúry. Minister vnútra Vasilij Cuško, lojálny proruskému premiérovi Viktorovi Janukovyčovi, tam vyslal špeciálne jednotky ministerstva na pomoc bývalému hlavnému prokurátorovi Svatoslavovi Piskunovi. Ten nechcel opustiť svoj úrad napriek tomu, že ho Juščenko odvolal a dočasne nahradil Viktorom Šemčukom. Špeciálne jednotky sa včera dostali do konfliktu s ochrankou budovy generálnej prokuratúry.

Ukrajinské ministerstvo vnútra odmietlo splniť nariadenie prezidenta Viktora Juščenka. Hovorca ministerstva vnútra uviedol, že Juščenkove nariadenie je protizákonné a "napĺňanie protizákonných nariadení je zločin".

Juščenko sa pre napätú situáciu na Ukrajine rozhodol zrušiť aj účasť na rokovaní prezidentov krajín strednej a východnej Európy v Brne. Na stretnutie boli pozvaní prezidenti pätnástich krajín strednej a východnej Európy, medzi hlavné témy rokovaní patrí otázka budúceho štatútu Kosova a plánované umiestnenie základní americkej protiraketovej obrany v Poľsku a Českej republike.

Rusko bude vypočúvať bývalého agenta KGB Andreja Lugového, ktorého vo Veľkej Británii obvinili z vraždy Alexandra Litvinenka. Britská strana však musí mať dostatočné dôkazy o jeho vine. Generálny prokurátor Jurij Čajka to oznámil britskému generálnemu prokurátorovi (lordovi Peterovi) Goldsmithovi, s tým ,že Lugovoj, môže byť odovzdaný spravodlivosti v Rusku. Andrej Lugovoj tvrdí, že je nevinný a sľubuje odhalenie "senzačných detailov".

Európska únia potrebuje mať novú ústavu ešte pred voľbami do europarlamentu v roku 2009. Zhodli sa na tom viacerí predsedovia parlamentov v diskusii o budúcnosti Európy na dvojdňovej Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ, ktorá sa dnes začala v Bratislave.

Podľa odhadu volebných výsledkov v Írsku zvíťazí dlhoročná írska vládna strana premiéra Bertieho Aherna. Prieskum bol uverejnený pred komplikovaným procesom oficiálneho spočítania hlasov, ktorý by mal trvať 2 dni.

Dvom Nemcom, ktorí pri svojom príchode do Kanady klamali o svojej nacistickej minulosti, odobrali kanadské občianstvo. "Kanada sa nestane bezpečným útočiskom pre nikoho, kto sa podieľal na vojnových zločinoch, zločinoch proti ľudskosti a genocíde," vyhlásil kanadský minister obrany Rob Nicholson.

Turistický červeno značkovaný chodník cez Prielomom Dunajca v Pieninách bude od pondelka až do 15. júna zatvorený. Dôvodom je oprava chodníka od Červeného Kláštora až po sútok Dunajca a Lesnického potoka. O zákaze vstupu na turistický chodník v oboch smeroch budú návštevníkov informovať tabule v slovenskom a poľskom jazyku.

Policajtom sa podarilo vypátrať muža, ktorý prepadával ženy v uliciach Martina. Lupičom je 43-ročný, Ján Š. z Martina. Od 21. apríla do 1. mája, prepadol a okradol 12 žien. Ukradol viac ako 60-tisíc Sk.

Zrušením košického krajského úradu príde 36 ľudí o prácu. "K prepúšťaniu pracovníkov budeme pristupovať citlivo. V prvom rade skončíme pracovný pomer s ľuďmi, ktorí už poberajú výsluhový dôchodok a potom s ľuďmi, ktorí spĺňajú podmienky odchodu do dôchodku," uviedol prednosta Krajského úradu Košice Milan Géci.

Kurzy NBS platné od pondelka: EURO - 34,03 , Americký dolár - 25,31 a Britská Libra - 50,24 halierov

Jeden z mála objavov vlaňajšieho svetového šampionátu Franck Ribéry podľa zdrojov z Allianz Areny bude v budúcom ročníku obliekať dres nemeckého klubu Bayernu Mníchov. Francúzsky stredopoliar by mal prestúpiť z Olympique Marseille za 15 miliónov eur. Na spadnutie je údajne aj príchod útočníka talianskej Fiorentiny Luca Toni, za ktorého by mali Nemci zaplatiť takmer 18 miliónov eur.

***********************************
V noci bude jasno až polooblačno. Zajtra cez deň jasno až polooblačno, pri zväčšenej oblačnosti miestami búrky, alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14 st.
Najvyššia denná teplota 26 až 30 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.
Juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Barcelona 23
Rím 26
Split 25
Dubrovník 25
a v Rejkjaviku na Islande je 5 stupňov