Wednesday, May 30, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

30.05.2007 12:00

Ruská balistická raketa, ktorú včera skúšobne odpálili severne od Moskvy, môže preniknúť každým protiraketovým štítom. Vyhlásil to ruský vicepremiér Sergej Ivanov. Podľa neho nové ruské strategické komplexy sú schopné prekonať každý existujúci alebo budúci raketový obranný systém.

Aj Litva potrebuje protiraketovú obranu. Na návšteve v Moldavsku to vyhlásil litovský minister obrany. Tento výrok pravdepodobne vyvolá napätie vo vzťahoch s Ruskom. Vzťahy Moskvy so Západom totiž v posledných týždňoch komplikujú najmä plány Spojených štátov rozšíriť svoj protiraketový štít o základne v Poľsku a Českej republike.

Britský premiér Tony Blair vyzdvihol po rokovaní s líbyjským vodcom "kompletne zmenené" vzťahy medzi Britániou a Líbyou. Britský premiér tvrdí, že medzi oboma krajinami je v súčasnosti "veľmi silná spolupráca v oblasti boja proti terorizmu a obrany, ako aj v oblasti hospodárskych vzťahov".

Bulharský parlament dnes schválil zmluvu s Gréckom a Ruskom o výstavbe ropovodu, ktorý by mal spojiť Kaspické a Egejské more. O stavbe ropovodu sa diskutuje už 14 rokov, v marci zúčastnené krajiny dospeli ku konečnej dohode.

Izraelský vicepremiér a jeden z najznámejších politikov v krajine Šimon Peres ohlásil kandidatúru na funkciu prezidenta. Nový prezident nahradí Mošeho Kacava, ktorý čelí viacerým obvineniam vrátane obvinenia zo znásilnenia. Prezidenta bude izraelský parlament voliť 13. júna.
Fínsko sa v piatok stane ďalšou Európskou krajinou, kde bude platiť zákaz fajčenia v kaviarňach a reštauráciách. Fínsko už v roku 1977 zakázalo fajčenie na verejených priestranstvách a pred 12-timi rokmi na pracoviskách.

Syrový spor medzi Poľskom a Slovenskom sa skončil dohodou. Syr sa bude vyrábať na Slovensku pod názvom oštiepok a v Poľsku pod názvom oščipek.

Najvyšší súd dnes potvrdil januárový rozsudok Špeciálneho súdu v Pezinku, ktorý odsúdil Vladimíra Fruniho v kauze nebankových subjektov na 11 a pol roka väzenia.

Dres prvoligového slovenského hokejového klubu HK Spišská Nová Ves v novej sezóne oblečú obrancovia Marek Topoli a Matej Bukna, ako aj poľský brankár Artur Ziaja.

Medzinárodná futbalová federácia FIFA má nové sídlo. V Zurichu ho dnes slávnostne otvoril prezident federácie Joseph Blatter. Budova stála okolo 150 miliónov eur.

******************************
P O P O L U D N I E:
Premenlivá veľká oblačnosť. Miestami prehánky, alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 17 až 22, na západe, Orave, Liptove a Spiši okolo 15 st.
Slabý vietor.

Počasie vo vybraných letoviskách podľa stránky počasie.sk:
Hurgada - slnečno - do 34 st
Rodos - slnečno - do 23 st
Split - dážď - 15 až 18
Burgas - dážď - teploty do 22 st