Monday, May 28, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 28.05.2007

Do britskej kampane za nájdenie štvorročného dievčatka, ktoré zmizlo v Portugalsku sa zapojilo aj dvesto súkromných staníc. Súhlasili s tým, že budú hrať pieseň skupiny Simple Minds, Don't You Forget About Me. Pridali sa tak ku kampani podnikateľov, celebrít, atlétov a bežných ľudí, ktorej cieľom je nájsť Madeleine McCann. Dievčatko zmizlo pred troma týždňami v portugalskej dovolenkovej oblasti Praia da Luz.

Lacnejších cien roamingu sa klienti európskych mobilných operátorov dočkajú zrejme najskôr od augusta. Po zasadaní 7. júna kde to mali schváliť, ešte musí vyjsť nariadenie v európskom vestníku. Ďalej ho musia operátori preniesť do svojich zúčtovacích systémov a potom začne plynúť lehota na aktiváciu nových taríf zákazníkom.

Ukrajinský parlament bude tento týždeň hlasovať o predčasných voľbách, na ktorých sa včera dohodli prezident a premiér krajiny. Dlhoroční politickí rivali, Viktor Juščenko a Viktor Janukovyč, sa cez víkend dohodli na termíne parlamentných volieb 30. septembra. Ich dohodu musí ešte schváliť ukrajinský parlament. Podľa politického analytika Kosťu Bondarenka schvaľovanie v parlamente nebude ľahké pre hlboké rozdiely medzi Juščenkovým a Janukovyčovým táborom.

Washington dnes po prvý raz od prepadu amerického veľvyslanectva v Teheráne pred 27 rokmi uskutočnil priame a oficiálne rozhovory s Iránom. Rokovania trvali štyri hodiny. Spor okolo iránskeho jadrového programu nebol predmetom rokovania, obe strany sa venovali ekonomickým otázkam a situácii v Iraku.

Dva kilogramy ametystov našli slovenskí archeológovia na svojej tretej výskumnej misii na kuvajtskom ostrove Failaka v Perzskom zálive. Neopracované drahokamy veľkosti orecha sú dôkazom rozsiahlych obchodných stykov severnej časti Perzského zálivu s oblasťou Indie. Ametysty sú síce najdrahšie polodrahokamy, ich hodnota je však najmä archeologická. Zdobiť budú expozíciu Kuvajtského národného múzea," povedal vedúci expedície Karol Pieta z Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Takmer dva roky po tom, ako holandskí voliči odmietli v referende ústavu Európskej únie, najnovšie prieskumy ukazujú, že väčšina Holanďanov by podporila určitú formu zmluvy, buď v pôvodnom znení, alebo upravenú. Okolo 60 percent by chcelo vynechať ustanovenia, ktoré stavajú zákony EÚ nad zákony národných štátov.

Rusko dostalo od Británie žiadosť o vydanie bývalého agenta KGB Andreja Lugového, ktorého Briti podozrievajú z vraždy Alexandra Litvinenka. Litvinenko patril k najhlasnejším kritikom prezidenta Putina a ruskú tajnú službu obviňoval okrem iného aj z toho, že stála za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí.

Japonský minister poľnohospodárstva dnes spáchal samovraždu, a to len niekoľko hodín pred tým, ako mal predstúpiť pred parlament a čeliť otázkam poslancov pre škandál spojený s politickými darmi a machináciami. Médiá priniesli správy, že 62-ročný minister sa obesil v pyžame a použil na to vôdzku pre psa. Jeho samovražda je pre premiéra Šinza Abeho a jeho vládu úderom. Dôveryhodnosť vlády podľa prieskumov klasá.

Peking dnes nahnevane reagoval na správu amerického ministerstva obrany o vyzbrojovaní Číny a obvinil Pentagon zo šírenia nepodložených obáv z čínskej hrozby. Podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí správa Pentagonu zveličuje informácie o vojenskom potenciáli Číny, aby tak oprávnila vyššie výdavky Spojených štátov na zbrojenie a dodala podporu Taiwanu, politickému rivalovi Pekingu.

Súkromní lekári budú musieť od júla povinne slúžiť na pohotovosti. Ak službu odmietnu, môžu dostať pokutu do stotisíc korún. Nočné a víkendové pohotovosti by mali zubárom, všeobecným a detským lekárom určovať vyššie územné celky. Zmenu schválila na poslednej schôdzi Národná rada aj napriek tomu, že v niektorých mestách pohotovosti už neexistujú. Zákon je však podľa viacerých nedotiahnutý a v praxi ťažko vykonateľný. Nie je napríklad jasné, čo v prípade miest, kde lekárska služba prvej pomoci zanikla.

Od piatku 1. júna začne platiť nariadenie vlády, podľa ktorého musia byť motorové osobné i nákladné vozidlá vybavené autosedačkou, ak sa v nich prepravuje dieťa. Autosedačky nesmú byť pri používaní obrátené v protismere jazdy na sedadle, ktoré je chránené čelným airbagom. Preprava dieťaťa je zakázaná na predných sedadlách.

Kurzy NBS platné od zajtra: Euro - 33,98 , Americký dolár - 25,26 a britská libra - 50,12

Sport

Klub Ottawa Senators sa môže stať prvým kanadským tímom po štrnástich rokoch, ktorý vybojuje Stanleyho pohár, ale mnoho fanúšikov v krajine javorového listu bude držať palce skôr jeho súperovi Anaheimu. V drese Ducks hrá množstvo Kanaďanov, aj preto obyvatelia ich vlasti nemajú problém s podporou tohto tímu, navyše v tomto prípade nejde o reprezentačný súboj Kanada proti USA. Ottawe nebudú fandiť najmä fanúšikovia Toronta, ktoré je jej hlavným rivalom v provincii Ontario.

Šéf McLarenu Ron Dennis rezolútne odmietol podozrenia, že pri dvojnásobnom víťazstve a na VC Monaka zohralo úlohu aj nedovolené taktizovanie v pozadí tímu F1. Svoj druhý triumf v tejto sezóne a celkovo 17. v kariére slávil Španiel Fernando Alonso, so 4-sekundovou stratou - britský nováčik Lewis Hamilton

Holanďan, ktorý sa iba v šortkách neúspešne pokúsil zdolať Mount Everest dnes vyhlásil, že svoj polonahý výstup na najvyššiu horu sveta zopakuje na budúci rok. Wim Hof, známy aj pod prezývkou "Ľadový muž" pre svoju schopnosť znášať na prvý pohľad nebezpečne nízke teploty sa na začiatku tohto mesiaca dokázal dostať do výšky 7 400 metrov, čím stanovil nový svetový rekord. Ako však priznal, stále chce horu zdolať a považuje to za svoj posledný veľký horolezecký výkon.

*******************

V noci polooblačno až oblačno a ojedinele búrky. Zajtra veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo občasný dážď, teplota 18 až 23, na horách 11 st.