Thursday, May 31, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

31.05. 14:00 Príjemné popoludnie

RTI chystá novú reláciu o tanečnej hudbe. Supergroove bude prezentovať európskych DJ, tanečnú hudbu a interwiews s DJ-mi. Vysielať sa bude v piatky o 2-hej nadránom.

Európska komisia varovala nových členov kvôli čerpaniu podporných fondov. Niektorí noví členovia Európskej únie by mohli mať problémy s čerpaním podporných fondov EÚ kvôli slabej administratíve a neschopnosti splniť prísne pravidlá týkajúce sa životného prostredia. Ak sa však novým členským krajinám, ktoré vstúpili do EÚ v máji 2004, podarí prostriedky plne využiť, mohla by výkonnosť ich ekonomiky stúpnuť do roku 2013 o 5 až 9 % vyššie ako bez tejto pomoci. Na základe tejto pomoci by pritom mohli vzniknúť 2 mil. pracovných miest. Ak sa Slovensku podarí plne využiť prostriedky z podporných fondov, výkonnosť jeho ekonomiky by mohla stúpnuť do roku 2013 až o 6 %

Celý svet hľadá 4-ročnú Madeleine McCann, ktorú začiatkom mája uniesli priamo z hotela v portugalskom letovisku Algarve. Šokujúce informácie včera v ostro sledovanom prípade získali portugalskí vyšetrovatelia priamo zo Slovenska.
Muž spod Tatier im mal odovzdať presnú informáciu o úkryte dievčatka. Podľa informácií Nového Času ide o Popradčana, ktorý sa venuje vizionárstvu. Na prípad je uvalené informačné embargo.



Nová európska chemická direktíva o používaní a registrácii chemických látok, ktorá nadobudne účinnosť od 1. júna tohto roka, podľa organizácie Greenpeace môže znamenať významný krok v rámci regulácie nebezpečných chemikálií, avšak ochranári v tejto súvislosti upozorňujú aj na viaceré medzery systému. Tie môžu podľa nich spôsobiť oslabenie účinnosti direktívy v praxi. "Organizácia Greenpeace bude podrobne sledovať proces zavedenia a realizácie systému REACH na európskej úrovni," uviedla koordinátorka toxickej kampane Greenpeace Kateřina Věntusová. Ako pokračovala, ochranárska organizácia chce monitorovať aj legislatívne revízie a vznik Európskej chemickej agentúry, aby sa uistila, že REACH bude dosahovať konkrétne výsledky v oblasti ochrany ľudského zdravia a životného prostredia pred nebezpečnými chemikáliami.

Veľká Británia minulý týždeň vydala na Lugového zatykač a požiadala Moskvu o jeho vydanie. Rusko oznámilo, že Lugového Británii nevydá.

Ruský magnát Boris Berezovský, ktorý žije v britskom exile, prvý raz verejne priznal, že financuje ruské opozičné hnutie Iné Rusko. Povedal to v rozhovore pre britský denník Financial Times. Kremeľ ho označuje za jedného z najväčších nepriateľov súčasného ruského zriadenia a obviňuje ho z osnovania prevratu.

Z najnovšieho prieskumu EÚ v oblasti fajčenia vyplýva, že si deväť z desiatich Európanov praje zákaz fajčenia na pracovisku a na verejných priestranstvách. Ale napriek tejto veľkej a jednotnej podpore tohto zákazu je 15 % úmrtí v Európe ešte stále práve v dôsledku fajčenia. EÚ preto preberá vedenie v boji proti fajčeniu, ktorý zahŕňa všetky hľadiská a všetky vekové skupiny, avšak zameriava sa predovšetkým na mladých ľudí vo veku 15−34 rokov. Od dnešného dňa bude pre fajčiarov, ktorí sa chcú tohto zlozvyku zbaviť, k dispozícii internetové poradenstvo na stránkach EÚ.

Fínsko sa zajtra stane ďalšou Európskou krajinou, kde bude platiť zákaz fajčenia v kaviarňach a reštauráciách. Fínsko už v roku 1977 zakázalo fajčenie na verejených priestranstvách a pred 12-timi rokmi na pracoviskách.

Fajčiari stojaci na chodníkoch pred reštauráciami a barmi by sa mohli v budúcnosti stať realitou aj na Slovensku. Vláda totiž chystá prísnejší zákon. Slovensko by sa mohlo napokon pripojiť aj ku krajinám Európskej únie, ktoré zakázali fajčenie v baroch a reštauráciách. Podľa pripravovanej novely by sa malo fajčiť už len v priestoroch, ktoré budú mať stavebne oddelené fajčiarske časti. Množia sa však hlasy za úplný zákaz. Na novele pracuje Úrad verejného zdravotníctva. Vo vláde by sa mohla objaviť už v septembri a platiť by začala od budúceho roka.

Najmenej 25 ľudí dnes zahynulo a ďalších 50 sa zranilo po útoku samovražedného atentátnika na policajné náborové centrum v irackej Fallúdži. Informuje o tom s odvolaním sa na zdroje z miestnej polície agentúra AP. Policajné náborové strediská, pred ktorými často stoja v dlhých radoch Iračania uchádzajúci sa o prácu v polícii, sú častým terčom irackých povstalcov.

Slovenská investičná skupina Penta vstupuje na poľský maloobchodný trh. Za takmer 5 miliárd korún kúpi sieť viac ako 1800 tamojších obchodov Žabka. Penta sa na tom dohodla dnes so spoločnosťami AIG Global Investment Group a Switalski & Synowie. Ide zatiaľ o najväčšiu akvizíciu Penty mimo českého a slovenského trhu, povedala hovorkyňa spoločnosti Jana Studničková. Vedenie Penty nevylučuje, že maloobchodný reťazec Žabka v budúcnosti expanduje aj na Slovensko a do Česka.

Tréner českého extraligového klubu Slavia Praha Vladimír Růžička pripúšťa možnosť, že v budúcej sezóne by mohol dres pražského hokejového klubu obliekať aj Žigmund Pálffy. Jeden z najlepších slovenských hokejistov posledných rokov minulú sezónu vynechal, no po jej skončení sa spolu s hráčmi Skalice začal pripravovať na tú nasledujúcu. "So Žiggym som stále v kontakte. Povedal, že začne s tréningom a potom sa uvidí. Záležať však bude aj na jeho predstavách. Keď u nás hral, pohybovali sme sa trošku v iných výškach ako teraz. Samozrejme by sme o neho mali záujem, ale rozhodne sa sám. Určite o neho budú mať záujem aj iné tímy z českej extraligy," povedal pre internetový portál iDnes.cz V. Růžička. Práve Pálffy by mohol prilákať viac divákov do Sazka arény, kde Slavia hráva domáce stretnutia. "Určite nad takýmito hráčmi uvažujeme, lebo chceme zvýšiť návštevnosť. Snažíme sa byť vo väčšom kontakte s fanklubom, pretože ho veľmi potrebujeme. Máme určitý počet fanúšikov a nedarí sa nám ho rozšíriť. Slavia jednoducho v hokeji nemá takú minulosť ako Sparta," dodal Růžička.

**********************


Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, alebo občasný dážď, popoludní aj ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Slabý vietor

A ešte predpoveď pre vybrané európske metropoly:

Brusel 18 °C
Londýn 16 °C
Madrid 23 °C
Atény 25 °C
Záhreb 19 °C
Sofia 23 °C