Tuesday, May 29, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

29.05.2007 12:00

V areáli AquaCity Poprad dnes o štvrtej popoludní vyhodnotia 13. ročník celoštátnej súťaže Stavba roka 2007. Podľa väčšinového majiteľa AQC Jána Telenského, na 95 percent cenu získa práve AQC Poprad.

Britská humanitárna agentúra Oxfam pre rozvoj a podporu uviedla, že by rozvinuté ekonomiky sveta mali rozvojovým krajinám zaplatiť v prepočte jeden bilión 265 miliárd korún, aby sa dokázali vyrovnať s následkami klimatických zmien. Správu zverejnili pred plánovaným summitom krajín G8 v Nemecku. Agentúra Oxfam vyzvala krajiny G8, aby sa v Berlíne dohodli na udržaní globálneho otepľovania pod hranicou dvoch stupňov Celzia.

Do podateľne ministerstva spravodlivosti prišla dnes podozrivá zásielka - obálka s bielym práškom. Budova, v ktorej sa nachádza aj Najvyšší súd, je ešte stále uzavretá

Ak sa koalícia dohodne na spoplatnení externej formy vysokoškolského štúdia, bude podľa ĽS-HZDS potrebné zakotviť, že poplatky za štúdium budú považované za odpočítateľnú položku zo základu dane. V prípade právnických osôb by mali byť uznané ako oprávnené náklady. Zároveň je potrebné stanoviť hornú hranicu poplatkov za externé vysokoškolské štúdium.

Obec Štrba bude mať vlastnú benzínovú pumpu. Odkúpila pozemok pod zatvorenou pumpou v Tatranskej Štrbe a chce ju znova sprevádzkovať - ešte počas tohto leta. Jej víziou je pritom predávať benzín a naftu za čo najnižšiu možnú cenu.

Po ročnej prestávke bude vo vynovenom amfiteátri vo Východnej 53. ročník Folklórneho festivalu Východná. Festival bude od 29. júna do 1. júla. Definitívne by sa mal predstaviť ako Medzinárodný - a to nielen vystúpením zahraničných súborov, ale aj účasťou zahraničných pozorovateľov významných folkloristických organizácií.

Spoločnosť Tatranské lanové dráhy informuje, že zajtra bude lanovka STARÝ SMOKOVEC - HREBIENOK premávať až od 10:00.

Uzávierka súťaže Kultúrna pamiatka roka, ktorú vyhlásilo Ministerstvo kultúry, sa blíži. Záujemcovia o titul pamiatka roka spojený s cenou a finančnou odmenou sa môžu na ministerstve písomne hlásiť do 15. júna. Zapojiť sa môžu vlastníci kultúrnych hnuteľných alebo nehnuteľných kultúrnych pamiatok, na ktorých v roku 2006 dokončili obnovu alebo reštauračné práce.

Dnes o pol piatej bude 1. ročník Mítingu POPRADSKÝCH PLAVECKÝCH NÁDEJÍ. Organizuje ho AQUACITY KLUB PLÁVANIA POPRAD. Súťažiacimi budú deti z Popradu a okolia. Súťažiť budú v štyroch kategóriách.

Druhýkrát v rade vyhral maratón pod Everestom nepálsky farmár Dipak Raj Rai. Najvyšší maratón na svete vyhral aj napriek zraneniu nohy.

****************

P O P O L U D N I E:
Prevažne oblačno, ojedinele prehánky, alebo občasný dážď.
Najvyššia teplota 21 až 26, na západe 16 až 21 st.
Prevažne južný vietor 3 až 7 m/s

Pozrime sa, aké počasie dnes bude podľa stránky počasie.sk vo vybraných letoviskách:
Hurgada - slnečno - do 35 st
Malaga - slnečno - do 28 st
Split - dážď - 15 až 18
Burgas - dážď - teploty do 23 st