Tuesday, May 29, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

29.05.2007 18:00

Štrajk, ktorý zajtra organizuje najväčšia odborová organizácia v Portugalsku zasiahne najmä verejnú dopravu, zdravotnícke služby a školy. Odborári protestujú proti reformám vlády, ktorých cieľom je zabezpečiť väčšiu konkurencieschopnosť portugalskej ekonomiky.

Imigranti z Európy tvoria na britských ostrovoch gettá. Z najnovšieho prieskumu o integrácií prisťahovalcov vyplýva, že základným problémom je aj naďalej jazyk. Tretina opýtaných nehovorí po anglicky, a každý štvrtý imigrant neudrživa žiaden kontakt s Britmi. Prichádzajúci z východnej Európy často nerozumejú právnym veciam a takmer 30% imigrantov sa dodnes nezaregistrovalo a nemôže sa v prípade choroby spoliehať na britskú zdravotnícku pomoc.

Košickí poslanci dnes schválili zdraženie mestskej dopravy. Od júla začne platiť systém, ktorý zavádza tri druhy tarifných pásem ako aj časové cestovné lístky. Základný lístok bude 30 minútový za 17 korún a hodinový za 20 korún, pričom oba sú prestupné. Existovať bude ako doposiaľ aj jednorazový dvanásťkorunový lístok.

Cestujúci si budú môcť od piatka v piatich železničných staniciach požičať bicykle. Železničná spoločnosť otvorí požičovne bicyklov v staniciach Liptovský Mikuláš, Poprad - Tatry, Spišská Nová Ves, Dobšinská ľadová jaskyňa a Dedinky. Ak si cestujúci požičia bicykel v Poprade a Spišskej Novej Vsi, môže ho vrátiťaj v stanici Dedinky a Dobšinská ľadová jaskyňa a naopak.

Britské centrum dnes otvorili v Žilinskej knižnici na Bernolákovej ulici v Žiline. Nové oddelenie knižnice bude poskytovať literatúru a materiály k výučbe angličtiny, súčasnú anglickú beletriu, odbornú literatúru, ale aj rôzne aktivity ako čítacie kluby. Britské centrum ponúka 1 200 nových kníh a CDčiek, v blízkej budúcnosti k nim pribudne ďalších 800.

euro 34,03 amer dolár 25,19 brit libra 50,06

Futbalista Marek Mintál, ktorý po sobotňajšom zápase skončil v nemocnici, na operáciu ísť nemusí. Má natiahnuté väzy v pravom kolene, trochu je zasiahnutý aj meniskus. Nie je to však nič vážne.

Trénerovi A-tímu Jánovi Kocianovi budú v júnovom zápase proti Hamburgu okrem Mintála chýbať pre zranenia aj Jakubko, Greško, Šinglár, Čech, Petráš a Šebo.

POČASIE

Najnižšia nočná teplota 11 až 7 st.
Zajtra
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 18 až 23, na východe okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 11 st.
Slabý, na juhozápadnom Slovensku severozápadný vietor.