Thursday, May 31, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

31.05. 12:00 Príjemné poludnie

Európska komisia varovala nových členov kvôli čerpaniu podporných fondov. Niektorí noví členovia Európskej únie by mohli mať problémy s čerpaním podporných fondov EÚ kvôli slabej administratíve a neschopnosti splniť prísne pravidlá týkajúce sa životného prostredia. Ak sa však novým členským krajinám, ktoré vstúpili do EÚ v máji 2004, podarí prostriedky plne využiť, mohla by výkonnosť ich ekonomiky stúpnuť do roku 2013 o 5 až 9 % vyššie ako bez tejto pomoci. Na základe tejto pomoci by pritom mohli vzniknúť 2 mil. pracovných miest. Ak sa Slovensku podarí plne využiť prostriedky z podporných fondov, výkonnosť jeho ekonomiky by mohla stúpnuť do roku 2013 až o 6 %

Bývalý agent sovietskej a ruskej tajnej služby Alexander Litvinenko, ktorý zahynul v novembri minulého roka na následky otravy rádioaktívnou látkou, bol v posledných rokoch svojho života agentom britskej spravodajskej služby M16. Na tlačovej konferencii v Moskve to dnes ráno vyhlásil Andrej Lugový, ďalší bývalý ruský agent a dnes bohatý podnikateľ, ktorého britskí vyšetrovatelia minulý týždeň obvinili z vraždy Litvinenka. Lugový tvrdí, že britská tajná služba sa snažila získať aj jeho: "Angličania mi v podstate ponúkali, aby som zbieral materiály na prezidenta (Vladimira) Putina a jeho rodinu," povedal Lugový na tlačovke.

Ruský magnát Boris Berezovský, ktorý žije v londýnskom exile, minulý týždeň varoval, že Lugový je pod dozorom ruskej tajnej služby, ktorá ho môže kedykoľvek zabiť. "Som presvedčený, že Lugový je v ohrození života, pretože pre KGB je úplne typickým spôsobom riešenia problémov, že svedka zločinu zabijú," povedal Berezovský.
Veľká Británia minulý týždeň vydala na Lugového zatykač a požiadala Moskvu o jeho vydanie. Rusko oznámilo, že Lugového Británii nevydá.

Z najnovšieho prieskumu EÚ v oblasti fajčenia vyplýva, že si deväť z desiatich Európanov praje zákaz fajčenia na pracovisku a na verejných priestranstvách. Ale napriek tejto veľkej a jednotnej podpore tohto zákazu je 15 % úmrtí v Európe ešte stále práve v dôsledku fajčenia. EÚ preto preberá vedenie v boji proti fajčeniu, ktorý zahŕňa všetky hľadiská a všetky vekové skupiny, avšak zameriava sa predovšetkým na mladých ľudí vo veku 15−34 rokov. Od dnešného dňa bude pre fajčiarov, ktorí sa chcú tohto zlozvyku zbaviť, k dispozícii internetové poradenstvo na stránkach EÚ.

Fínsko sa zajtra stane ďalšou Európskou krajinou, kde bude platiť zákaz fajčenia v kaviarňach a reštauráciách. Fínsko už v roku 1977 zakázalo fajčenie na verejených priestranstvách a pred 12-timi rokmi na pracoviskách.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil na stretnutí G8 Spojené štáty, že svojimi plánmi umiestniť vo východnej Európe protiraketový obranný štít, opätovne naštartujú zbrojné preteky. Podľa Lavrova všetci, ktorí si uvedomujú tento problém, chápu, že na obavách Ruska nie je nič absurdné, pretože preteky v zbrojení sa opäť začínajú.

Poľský premiér Jaroslaw Kaczynski pritvrdil rétoriku v súvislosti s hlasovacími právami v Európskej únii. Vyhlásil, že Poliaci sú "pripravení zomrieť", aby presadili svoj postoj. Varšava opakovane pohrozila vetovaním nového textu euroústavy, ak sa v nej nezohľadní požiadavka Poľska na spôsob hlasovania.

Maďarsko podporuje snahu Európskej únie zakázať fajčenie vo verejných uzavretých priestoroch vo všetkých členských štátoch únie. Podľa návrhu, o ktorom budú dnes v Bruseli diskutovať ministri zdravotníctva všetkých krajín EÚ, by sa malo zakázať fajčenie v reštauráciách a iných verejných priestoroch.

Slovenská vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Sobranciach uložila ministrom hospodárstva a pôdohospodárstva, aby podporili prípravu a realizáciu priemyselného parku Sobrance-Bunkovce. Park by mal riešiť jeden z najzávažnejších problémov okresu Sobrance - vysokú nezamestnanosť.

Košickí polícajti pátrajú po 5-ročnom chlapcovi, ktorý sa stratil v Jasove. Chlapec podvečer odišiel zbierať jahody. V noci po ňom pátralo 17 policajtov, psy a 40 občanov z obce Jasov. Akcia bude pokračovať dnes.

V Aréne Poprad budú začiatkom júna zápasy Európskej volejbalovej ligy. Slovenská reprezentácia, v ktorej bude aj odchovanec z Popradu Tomáš Kmeť, sa stretne 2. a 3. júna s Rumunskom a 8. a 9. júna s Tureckom.

**********************


Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, alebo občasný dážď, popoludní aj ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Slabý vietor

A ešte predpoveď pre vybrané európske metropoly:

Brusel 18 °C
Londýn 16 °C
Madrid 23 °C
Atény 25 °C
Záhreb 19 °C
Sofia 23 °C