Tuesday, May 29, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

29.05.2007 16:00

Štrajk, ktorý zajtra organizuje najväčšia odborová organizácia v Portugalsku zasiahne najmä verejnú dopravu, zdravotnícke služby a školy. Odborári protestujú proti reformám vlády, ktorých cieľom je zabezpečiť väčšiu konkurencieschopnosť portugalskej ekonomiky.

Rusko dnes skúšobne odpálilo novú medzikontinentálnu balistickú raketu. Raketa, ktorú odpálili z Archangeľska na severovýchode Ruska, zasiahla vytýčený cieľ na Kamčatke, na mieste vzdialenom asi 6000 kilometrov od jej štartu

Ak sa koalícia dohodne na spoplatnení externej formy vysokoškolského štúdia, bude podľa ĽS-HZDS potrebné zakotviť, že poplatky za štúdium budú považované za odpočítateľnú položku zo základu dane. V prípade právnických osôb by mali byť uznané ako oprávnené náklady. Zároveň je potrebné stanoviť hornú hranicu poplatkov za externé vysokoškolské štúdium.

V areáli AquaCity Poprad už o chvíľu vyhodnotia 13. ročník celoštátnej súťaže Stavba roka 2007. Podľa väčšinového majiteľa AQC Jána Telenského, na 95 percent cenu získa práve AQC Poprad.

Cestujúci si budú môcť od piatka v piatich železničných staniciach požičať bicykle. Železničná spoločnosť otvorí požičovne bicyklov v staniciach Liptovský Mikuláš, Poprad - Tatry, Spišská Nová Ves, Dobšinská ľadová jaskyňa a Dedinky. Ak si cestujúci požičia bicykel v Poprade a Spišskej Novej Vsi, môže ho vrátiťaj v stanici Dedinky a Dobšinská ľadová jaskyňa naopak.

Obec Štrba bude mať vlastnú benzínovú pumpu. Odkúpila pozemok pod zatvorenou pumpou v Tatranskej Štrbe a chce ju znova sprevádzkovať - ešte počas tohto leta. Jej víziou je pritom predávať benzín a naftu za čo najnižšiu možnú cenu.

Spoločnosť Tatranské lanové dráhy informuje, že zajtra bude lanovka STARÝ SMOKOVEC - HREBIENOK premávať až od 10:00.

Po ročnej prestávke bude vo vynovenom amfiteátri vo Východnej 53. ročník Folklórneho festivalu Východná. Festival bude od 29. júna do 1. júla. Definitívne by sa mal predstaviť ako Medzinárodný - a to nielen vystúpením zahraničných súborov, ale aj účasťou zahraničných pozorovateľov významných folkloristických organizácií.

Po troch rokoch rekonštrukčných prác začína Grandhotel Bellevue v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách novú etapu. Kým v minulosti sa hotel zameriaval skôr na relaxačné a dovolenkové pobyty, v súčasnosti sa chce orientovať viac na biznis klientelu. Kvalitou ubytovania a poskytovaných služieb sa hotel zaradil medzi štvorhviezdičkové hotely.


euro 34,03 amer dolár 25,19 brit libra 50,06

Dnes o pol piatej bude 1. ročník Mítingu POPRADSKÝCH PLAVECKÝCH NÁDEJÍ. Organizuje ho AQUACITY KLUB PLÁVANIA POPRAD. Súťažiacimi budú deti z Popradu a okolia. Súťažiť budú v štyroch kategóriách.

Najlepší svetový tenista Roger Federer postúpil do 2. kola dvojhry na druhom grandslamovom tenisovom turnaji roka Roland Garros. Zdolal Američana Michaela Russella bez väčších problémov za 105 minút 6:4, 6:2, 6:4.

*************************
Najnižšia nočná teplota 11 až 7 st.
Zajtra
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 18 až 23, na východe okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 11 st.
Slabý, na juhozápadnom Slovensku severozápadný vietor 3 až 7 m/s.