Thursday, May 31, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

31.05.2007 9:00

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil na stretnutí G8 Spojené štáty, že svojimi plánmi umiestniť vo východnej Európe protiraketový obranný štít, opätovne naštartujú zbrojné preteky. Podľa Lavrova všetci, ktorí si uvedomujú tento problém, chápu, že na obavách Ruska nie je nič absurdné, pretože preteky v zbrojení sa opäť začínajú.

Na summite G8 sa hovorilo aj o jadrových programoch Iránu a Severnej Kórey. Ministri zahraničia informovali, že sú pripravení prijať "zodpovedajúce opatrenia", pokiaľ Irán nezastaví obohacovanie uránu.

Poľský premiér Jaroslaw Kaczynski pritvrdil rétoriku v súvislosti s hlasovacími právami v Európskej únii. Vyhlásil, že Poliaci sú "pripravení zomrieť", aby presadili svoj postoj. Varšava opakovane pohrozila vetovaním nového textu euroústavy, ak sa v nej nezohľadní požiadavka Poľska na spôsob hlasovania.

Bezpečnostná rada OSN vyzvala na "okamžité zastavenie" násilia v Gaze a privítala úsilie palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása násilnosti zastaviť.

Maďarsko podporuje snahu Európskej únie zakázať fajčenie vo verejných uzavretých priestoroch vo všetkých členských štátoch únie. Podľa návrhu, o ktorom budú dnes v Bruseli diskutovať ministri zdravotníctva všetkých krajín EÚ, by sa malo zakázať fajčenie v reštauráciách a iných verejných priestoroch.

Slovenská vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Sobranciach uložila ministrom hospodárstva a pôdohospodárstva, aby podporili prípravu a realizáciu priemyselného parku Sobrance-Bunkovce. Park by mal riešiť jeden z najzávažnejších problémov okresu Sobrance - vysokú nezamestnanosť.

Bardejovské Kúpele na slovenskej strane a poľské kúpele Krynica a Wysowa by mali v budúcnosti tvoriť kúpeľný okruh. Na dobudovaní siedmich kilometrov ciest, ktoré kúpele spoja, sa dohodli predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a maršalek Malopoľského vojvodstva Marek Nawara.

euro 34,08 amer dolár 25,40 brit libra 50,13

Hokejisti Anaheim Ducks využili aj v druhom finálovom stretnutí o Stanleyho pohára výhodu domáceho prostredia a po víťazstve 1:0 sa v sérii ujali vedenia 2:0 na zápasy.

**********************
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, alebo občasný dážď, popoludní aj ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Slabý vietor

A ešte predpoveď pre vybrané európske metropoly:

Brusel 18 °C
Londýn 16 °C
Madrid 23 °C
Atény 25 °C
Záhreb 19 °C
Sofia 23 °C