Thursday, May 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

31.5. 17.30
* Český premiér Topolánek kvôli protiraketovému štítu apeloval na európske krajiny
* Niektoré štáty EÚ zatajujú znečistenie vôd
* Dnes je svetový deň bez tabaku
* Mike Tyson sa chce vrátiť do boxerského ringu

Príjemný podvečer

Európa by mala podporiť americký plán na vybudovanie prvkov protiraketovej obrany v Česku a Poľsku, pretože systém ochráni pred "nebezpečným svetom" celú Európu, varoval dnes český premiér Mirek Topolánek v Prahe na konferencii o americkej protiraketovej obrane.


Podľa Topolánka hrozí európskej civilizácii dokonca zánik - to ak nebude mať vôľu brániť sa. A práve americký systém, ktorý ráta s radarovou základňou v Česku a druhou základňou s desiatimi protiraketami v Poľsku, je takýmto obranným krokom. Európa má pocit falošnej bezpečnosti, a z tohto omylu ju zatiaľ plne nevyviedol ani teroristický útok na USA z roku 2001, ani útoky teroristov v Madride a Londýne.


Európska komisia dnes vyjadrila znepokojenie nad faktom, že niektoré krajiny vyberajú vodné plochy určené na kúpanie z európskeho zoznamu, čím sa snažia zatajiť ich znečistenie.

Členské krajiny sa totiž môžu kontrole svojich vodných plôch vyhnúť práve tak, že ich odstránia zo zoznamu ako nevhodné na kúpanie. V tejto súvislosti komisia poslala minulý rok varovanie jedenástim krajinám - Belgicku, Dánsku, Fínsku, Francúzsku, Nemecku, Grécku, Taliansku, Holandsku, Portugalsku, Španielsku a Švédsku.

Celý svet hľadá 4-ročnú Madeleine McCann, ktorú začiatkom mája uniesli priamo z hotela v portugalskom letovisku Algarve. Šokujúce informácie včera v ostro sledovanom prípade získali portugalskí vyšetrovatelia priamo zo Slovenska.
Muž spod Tatier im mal odovzdať presnú informáciu o úkryte dievčatka. Podľa informácií Nového Času ide o Popradčana, ktorý sa venuje vizionárstvu. Na prípad je uvalené informačné embargo.

Bulharsko je schopné splniť kritéria na vstup do eurozóny. Dnes to na stretnutí Inštitútu pre medzinárodné financie vyhlásil zástupca guvernéra bulharskej centrálnej banky Dimitar Kostov. Bulharsko, ktoré sa stalo členom Európskej únie začiatkom tohto roka v januári, by chcelo do eurozóny vstúpiť na začiatku ďalšieho desaťročia.


Deväť ľudí utrpelo zranenia počas turbulencií v lietadle holandskej spoločnosti KLM, Boeing 777 bolo čase incidentu 275 osôb.

Vatikán nadviazal diplomatické vzťahy so Spojenými arabskými emirátmi. Pričlenil tak Emiráty na zoznam arabských národov, s ktorými má katolícka cirkev pevné zväzky, uvádza Vatikán vo svojom dnešnom oficiálnom vyhlásení.

Hoci sa za oficiálne náboženstvo v oblasti Blízkeho východu považuje islam a fakticky takmer všetci obyvatelia sú moslimovia, kresťania majú právo verejne a otvorene sa hlásiť k svojej viere a dodržiavať kresťanské náboženské zvyky.


Kauza Hedvigy Malinovej bola podľa predsedu SNS Jána Slotu umelo zinscenovaná provokácia. SMK označila tieto vyjadrenia za ničím nepodložené "Slotove fantazmagórie", a preto na ne nebude reagovať.


Predseda vládnej SNS Ján Slota pevne verí, že rezolúcia o Kosove, vychádzajúca z Ahtisaariho návrhu, v Bezpečnostnej rade OSN neprejde. Na tlačovej besede zdôraznil, že Srbsko nikdy nevymení Kosovo za členstvo v Európskej únii.


Maďarsko podporuje snahu Európskej únie zakázať fajčenie vo verejných uzavretých priestoroch vo všetkých členských štátoch únie. Podľa návrhu, o ktorom dnes v Bruseli diskutovali ministri zdravotníctva všetkých krajín únie, by sa malo zakázať fajčenie v reštauráciách a iných verejných priestoroch.


Z najnovšieho prieskumu EÚ v oblasti fajčenia vyplýva, že si deväť z desiatich Európanov praje zákaz fajčenia na pracovisku a na verejných priestranstvách. Ale napriek veľkej a jednotnej podpore tohto zákazu je 15 % úmrtí v Európe ešte stále práve v dôsledku fajčenia. EÚ preto preberá vedenie v boji proti fajčeniu. Od dnešného dňa bude pre fajčiarov, ktorí sa chcú tohto zlozvyku zbaviť, k dispozícii internetové poradenstvo na stránkach EÚ.

Účtovníčkam a pobočkám zdravotných poisťovní začína perné obdobie.Vyše pol milióna ľudí by malo aj tento rok podať zdravotné zúčtovanie. Zostáva im na to mesiac.

Predseda vlády Robert Fico dnes v Poprade diskutoval s prednostom Obvodného úradu Petrom Šucom o efektivite štátnej správy a so študentmi gymnázia D. Tatarku o európskych témach, napríklad otázkach Schengenu či zavedenia eura.

S prednostom Šucom premiér hovoril aj o rozvoji Popradu, rozširovaní leteckého spojenia regiónu s Londýnom či Prahou a skvalitňovaní cestnej infraštruktúry v nadväznosti na cestovný ruch.

Dotkol sa tiež otázok Schengenu, kde chce Slovensko vstúpiť 1. januára 2008 a eura, ktoré plánuje zaviesť 1. januára 2009. "Sú to témy, o ktorých v každom prípade treba so študentmi hovoriť," uviedol premiér.

Euro 33,96, americký dolár 25,24, a britská libra 49,94


ŠPORT
Mike Tyson sa chce vrátiť do boxerského ringu. Bývalý majster superťažkej váhy s kriminálnou minulosťou požiadal Športový kontrolný výbor štátu New Jersey o možnosť asistovať v rohu ruského boxera Sultana Ibragimova pri jeho súboji so Shannonom Briggsom. Stretnutie bude v sobotu v Atlantic City a predtým, ako Tyson vstúpi počas prestávok medzi povrazy, musí odpovedať na otázky kontrolného výboru. Uchádzač o miesto asistenta musí mať okrem iného prehľad o zdravotnom stave svojho zverenca, aby mohol včas zasiahnuť v prípade nebezpečenstva úrazu.


Vedenie talianskej futbalovej ligy potrestalo útočníka Sampdorie Janov Francesca Flachiho za užitie kokaínu zákazom činnosti na 16 mesiacov. Flachi mal dočasný zákaz od februára tohto roka.


Slovenský tenista Dominik Hrbatý už skončil svoje účinkovanie na granslamovom turnaji French Open, keď spoločne s Čechom Levinským prehral aj vo štvorhre so švédsko-rakúskou dvojicou Knowle - Aspelin 0:6, 3:6.

******************************

NOC:
Oblačno a ojedinele občasný dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 13 až 9 st.

DEŇ:
Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď, ojedinele aj búrky. Severný vietor 4 až 7 m/s. Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.