Wednesday, May 30, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

30.05.2007 16:00

Ministri zahraničných vecí krajín G8 sa zišli pri Postupime, kde ich čakajú niekoľkohodinové rokovania. Ich predmetom majú byť otázky medzinárodných konfliktov a tiež ochrana klímy.

Ruská balistická raketa, ktorú včera skúšobne odpálili severne od Moskvy, môže preniknúť každým protiraketovým štítom. Vyhlásil to ruský vicepremiér Sergej Ivanov. Podľa neho nové ruské strategické komplexy sú schopné prekonať každý existujúci alebo budúci raketový obranný systém.

Britský premiér Tony Blair vyzdvihol po rokovaní s líbyjským vodcom "kompletne zmenené" vzťahy medzi Britániou a Líbyou. Britský premiér tvrdí, že medzi oboma krajinami je v súčasnosti "veľmi silná spolupráca v oblasti boja proti terorizmu a obrany, ako aj v oblasti hospodárskych vzťahov".

Súd v indickom Mumbaji dnes vymeral trest doživotného väzenia pre 83-ročného páchateľa útokov v Mumbaji. V roku 1993 pri nich zahynulo viac ako zahynulo 250 ľudí.

Rozhnevaní obyvatelia niekoľkých dedín v Číne zaútočili na vládne úrady a niektoré z nich podpálili. Protestovali tak proti prebiehajúcej vládnej kampani na zaistenie dodržiavania politiky jedného dieťaťa. V rámci tejto politiky môžu mať čínske rodiny v mestách len jedno dieťa, isté výnimky sú možné na vidieku a v prípade príslušníkov menšín.

Nórsko je najpokojnejšia krajina sveta a Irak je jeho absolútny protiklad. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej dnes. Japonsko sa nachádza pri vrchole rebríčka a Rusko a Izrael na jeho spodných priečkach. Index svetového mieru hodnotil 121 krajín od Alžírska po Zimbabwe na základe faktorov, ako je úroveň násilia, organizovaný zločin a výdavky na armádu.

euro 34,08 amer dolár 25,40 brit libra 50,13

Daniela Hantuchová na stretnutí 1. kola dvojhry žien na turnaji Roland Garros v Paríži zdolala Chorvátku Jelenu Kostaničovú-Tošičovú 6:3, 6:1

Vo štvorhre mužov nastúpia po štvrtej slovensko-česká dvojica Michal Mertiňák, Petr Pála proti Američanom Delicovi a Parrottovi.

Hokejový útočník Róbert Petrovický začne novú sezónu v českej extralige v drese Vítkovíc. Po prvej štvrtine súťaže zamieri do Švédska, kde bude hrávať za Leksand.

**********************************
Najnižšia nočná teplota 12 až 8 st.
Zajtra
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, alebo občasný dážď, popoludní aj ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Slabý vietor