Tuesday, May 29, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Nová ruská medzikontinentálna balistická raketa, ktorú včera skúšobne odpálili severne od Moskvy, môže preniknúť každým protiraketovým štítom. Vyhlásil to ruský vicepremiér Sergej Ivanov. Nové ruské strategické a taktické komplexy sú podľa neho schopné prekonať každý existujúci alebo budúci raketový obranný systém. "Takže z tohto pohľadu obrany a bezpečnosti sa Rusi môžu cítiť bezpečne," skonštatoval Ivanov.

Severná a Južná Kórea obnovili po ročnej prestávke rozhovory o zmierení. Do Soulu prišla z Pchjong-jang-u delegácia na najvyššej úrovni. Úsilie o normalizáciu vzťahov komplikuje severokórejský jadrový program a viaznuca potravinová pomoc z juhu na sever.

Americký člen al-Kájdy vo videonahrávke vyzval prezidenta Georgea Busha na odchod armády zo všetkých moslimských území, inak sa USA sa stanú terčom horšieho útoku, akým bol 11. september 2001.

Kirgizského premiéra Almazbeka Atambajeva 11. mája otrávili látkou neznámého pôvodu. Oznámila to tlačová služba jeho úradu, ktorá citovala lekársku správu.

Rusko začalo včera vydávať víza Gruzíncom, ktorí majú v Rusku rodinných príslušníkov a prechodný pobyt. Informoval o tom ruský veľvyslanec v Gruzínsku Vjačeslav Kovalenko, ktorý toto rozhodnutie označil za "humanitárny čin". Rozhodnutie privítal aj gruzínsky minister zahraničných vecí Gela Bežuašvili.

Rusko prestalo Gruzíncom vydávať víza v septembri minulého roka po tom, čo v Gruzínsku zatkli skupinu Rusov a označili ich za ruských špiónov. Moskva v reakcii na ich zatknutie vyhostila stovky Gruzíncov a prerušila leteckú dopravu medzi oboma krajinami. Už predtým Rusko zakázalo dovoz gruzínskych minerálnych vôd a vín s odôvodnením, že sú zdraviu škodlivé. Gruzínsko tvrdí, že sa mu chce Moskva takto pomstiť za snahu vymaniť sa spod jej vplyvu a začleniť sa do západných štruktúr.

Rakúsko zatiaľ nevpustilo na svoje územie dva kamióny s nebezpečným odpadom, ktorý sa slovenská firma pokúsila nelegálne vyložiť v kameňolome pri Dubnici nad Váhom. Slovenská Colná správa začala trestné stíhanie pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi potom, čo v piatok 25. mája zadržala dva kamióny, v ktorých colníci objavili namiesto recyklovaného papiera tuhý odpad v zlisovaných balíkoch.

Výkyvy počasia zasiahli včera viaceré štáty Európy, keď začalo v niektorých častiach Talianska, Rakúska a Švajčiarska snežiť. Postihnutým regiónom v Taliansku je najmä Abruzzo, kde v horských strediskách napadalo až 20 centimetrov nového snehu. Na miestnej diaľnici spôsobilo nepriaznivé počasie značné komplikácie v cestnej doprave, informovala talianska štátna televízia. Na druhej strane husto prší v Ríme a iných veľkomestách.

Odchádzajúci britský premiér Tony Blair tento týždeň navštívi Afriku. Bude to jeho posledná oficiálna návšteva kontinentu vo funkcii premiéra, oznámil včera jeho úrad. Britský premiér navštívi Líbyu, Sierra Leone a Južnú Afriku, uviedla hovorkyňa úradu, ktorá však z bezpečnostných dôvodov nezverejnila bližšie informácie o jeho ceste.

Rumunsko chce zakázať fajčenie na verejných priestranstvách od júla 2008, oznámil včera minister zdravotníctva Eugen Nicolaescu. Úplnému zákazu bude predchádzať päťročné prechodné obdobie, počas ktorého sa bude môcť fajčiť vo vyhradených priestoroch. Fajčenie v baroch, reštauráciách a na verejných priestranstvách zakázali už v Írsku, Taliansku, Nórsku, Španielsku, na Malte a v Škótsku. V Anglicku má rovnaký zákaz začať platiť v priebehu roka 2007 a vo Francúzsku od 1. januára 2008. V Belgicku platí od januára zákaz fajčenia v reštauráciách.

Košičanom po piatich rokoch zdražie mestská hromadná doprava. Zmena taríf, ktorú schválili metskí poslanci začne platiť od júla. Súčasné 12-korunové neprestupné lístky nahradia časové, ktoré budú stáť od 17 do 20 korún. Výnimkou bude najlacnejší lístok na štyri zastávky, za ktorý cestujúci zaplatia 12 korún.

Euro 34,03 americký dolár 25,19 a britská libra 50,05

Slovenský guliar Milan Haborák obsadil 4. miesto na mítingu Memorial Artura Takača v Belehrade. Čerstvý limitár na MS v Osake dosiahol na štadióne Partizanu Belehrad vo štvrtej sérii 20,02 m.
******************************
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 19 až 22st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st.
Slabý vietor.