Friday, May 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

12.00
Zástupcovia USA a Poľska sa včera vo Waršave dostali bližšie k dosiahnutiu dohody v rámci rokovaní o protiraketovej obrane na poľskom území. Druhé kolo poľsko-amerických rokovaní sa začalo deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin opätovne varoval, že systém môže vyvolať nové preteky v zbrojení.

Britský premiér Tony Blair si praje pred odchodom z čela kabinetu navštíviť pápeža Benedikta XVI. Chce totiž prestúpiť z anglikánskej cirkvi na katolícku a v politickom dôchodku sa chce venovať posilňovaniu dialógu medzi kresťanstvom, judaizmom a islamom.

Veterinári identifikovali málo nebezpečný kmeň vtáčej chrípky H7N2 vo vzorkách kurčiat, ktoré uhynuli na farme v severnom Walese. Zvyšných 30 vtákov, ktoré prežili, zlikvidovali.

Poprední ukrajinskí politici museli včera náhle prerušiť svoje domáce a zahraničné aktivity. V Kyjeve sa potom stretli na mimoriadnych schôdzach so svojimi lídrami v súvislosti s vyhrotením politickej krízy v krajine. Z Bratislavy sa krátko po prílete vrátil aj predseda parlamentu Olexandr Moroz. Ukrajina je v politickej kríze od apríla, keď Juščenko vydal príkaz na rozpustenie parlamentu.

Obe komory amerického Kongresu včera schválili upravený návrh zákona o financovaní vojny v Iraku, ktorý neobsahuje časový plán odsunu vojakov, ako predtým požadovali väčšinoví demokrati. Snemovňa reprezentantov a Senát tak nedobrovoľne vyhoveli prezidentovi Bushovi, ktorý pôvodnú verziu zákona vetoval. Demokrati napriek ústupku varovali prezidenta, že budú naďalej bojovať proti jeho vojenskej politike.

Zásielku najmenej 250 kilogramov heroínu zhabala polícia v Moskve. Včera o tom informovali ruské tlačové agentúry. Podľa ruských úradov došlo k zintenzívneniu pašovania heroínu po rekordnej žatve maku v Afganistane, ktorý je zdrojom 90 percent celosvetovej produkcie ópia.

Tok heroínu sa zvýšil po tom, ako ruské jednotky prestali v roku 2005 strážiť 1340-kilometrovú hranicu medzi Afganistanom a Tadžikistanom. Tadžická vláda v roku 2004 požiadala Moskvu o stiahnutie vojakov.
Dnes máme deň daňovej slobody. Znamená to, že doteraz sme robili na štát a od tejto chvíle pracujeme už iba na seba. Presne do polnoci. Deň daňovej slobody vyjadruje, koľko peňazí vyzbieraných od ľudí štát následne minie.

Testy Monitor 9 možno nebudú musieť robiť všetci deviataci. Je to jedna z možných zmien, o ktorej uvažuje minister školstva Ján Mikolaj. Podľa neho je dôležité určiť, či testy majú zistiť kvalitu vzdelávania, alebo nahradiť prijímacie skúšky. Podľa denníka SME v súčasnosti ale mnohí riaditelia stredných škôl testom nedôverujú a pri prijímačkách ich úplne nezohľadňujú.

Americká tenistka Serena Williamsová sa po troch rokoch odmlky znova predstaví na vrcholnom podujatí antukovej sezóny - turnaji Roland Garros v Paríži. Osemnásobná grandslamová šampiónka triumfovala pod Eiffelovou vežou iba raz, v roku 2002 zdolala vo finále svoju staršiu sestru Venus. Odvtedy sa v areáli Rolanda Garrosa objavila len dvakrát (2003, 2004), pričom dôvodom boli okrem viacerých zranení aj rešpekt z pomalej antuky. Bývalá suverénna svetová jednotka sa však po sérii zdravotných problémov a výkonnostných výkyvov opäť vracia na tenisové výslnie. V januári s renkingom 81. vo WTA Tour triumfovala na Australian Open v Melbourne a jej aktuálna 9. rebríčková pozícia už signalizuje trvalejší návrat na špičku.

***********************************
Jasno až polooblačno. Popoludní pri zväčšenej oblačnosti ojedinele
prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 27 až 32 st, na Spiši ojedienele chladnejšie. Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.