Monday, May 28, 2007

Pripravil Michal Novák

9:00 29.05.2007

Európska únia včera vyzvala Čínu a ďalšie rýchlo rastúce ázijské ekonomiky, aby sa viac podieľali na boji proti klimatickým zmenám, a aby sa zaviazali znížiť emisie skleníkových plynov. Rokovania medzi predstaviteľmi EÚ a Číny však neboli úspešné. Informovali o tom diplomati a predstavitelia EÚ, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity. Čínsky minister zahraničných vecívyhlásil, že jeho krajina problém nezavinila, ale je ochotná viesť ďalšie rokovania s EÚ a na pôde OSN. Šéf čínskej diplomacie povedal, že jeho krajina má najnižšie emisie na osobu vo svete, a že do roku 2010 zníži spotrebu energie na obyvateľa o 20 percent. Čína však odmietla požiadavky EÚ, aby sa zaviazala obmedziť priemyselné emisie. Peking tvrdí, že takéto opatrenie je pre rozvíjajúcu sa krajinu nespravodlivé.

Zaplatíme Vám za to, že odídete. Šesťtisíc eur každej rodine, ktorá sa rozhodne vrátiť sa domov. Tak vyzerá staronový plán na obmedzenie migrácie vo Francúzsku. S oprášeným nápadom na okamžité vyplatenie odmeny prišiel "minister" pre imigráciu, integráciu a národnú identitu. "Musíme lepšie využiť toto opatrenie, aby sme podporili dobrovoľný odchod z krajiny. Som naozaj presvedčený, že to musíme urobiť," povedal blízky priateľ nového prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Rusko, Európska únia a USA dosiahli kompromis o postoji k budúcemu štatútu srbskej provincie Kosovo. Chorvátsky denník Jutarnji list uvádza, že Rusko nebude vetovať návrh Marttiho Ahtisaariho na postupnú nezávislosť Kosova za troch podmienok. Prvou je, že nezávislé Kosovo dostane dvojročné moratórium na členstvo v OSN. Moskva ďalej žiada vojenskú prítomnosť svojich jednotiek v srbských častiach Kosova. Treťou podmienkou je, aby summit NATO na budúci rok v Bukurešti neprizval k členstvu Ukrajinu a Gruzínsko.

Európsky satelitný navigačný systém potrebuje finančné prostriedky na ďalšie fungovanie a jeho fungovanie musí byť zabezpečené. Ak by Európa prišla o satelitný navigačný systém bola by závislá na zo Spojených štátov alebo podobných systémov z Ruska a Číny, čím by Európa zostala na svetovom poli jedinou bez takejto strategickej výhody. O budúcnosti vlastného navigačného systému Európy sa rozhodne na zasadnutí ministrov dopravy v júni.

Dnes do 10 - tej bude v celom Poľsku výstražný štrajk učiteľov. Zväz poľských učiteľov chce od vlády viac peňazí na vzdelávanie a nesúhlasí s novelizáciou zákona, ktorým sa s koncom roka 2007 ruší možnosť skoršieho odchodu do dôchodku.

Košickí mestskí poslanci dnes popoludní rozhoddnú o zdražení cestovného v mestskej hromadnej doprave. Na rozdiel od Bratislavy zrejme nebude existovať desaťminútový lístok. Základný lístok bude 30-minútový, má stáť 17 Sk, hodinový 20 korún, oba budú prestupné.

Kurzy NBS: Euro - 33,98 , Americký dolár - 25,26 a britská libra - 50,12

Hokejisti Anaheimu zvíťazili v úvodnom finálovom zápase NHL nad Ottawou 3:2 a v sérii, ktorá sa hrá na 4 víťazstvá vedú 1:0 na zápasy. Druhý zápas série o je na programe v stredu opäť na ľade Anaheimu.

Meszároš (Ottawa) 0+1

Charles, princ z Walesu, dostal od múzea Madame Tussaud darček. Sochu, ktorej výroba bola úplne ekologická. Sochári použili včelí vosk a íl. Aj pleťová farba má prírodný pôvod. Celá figurína sa dá recyklovať.

****************

Prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky, búrky
alebo dážď. Popoludní a večer od juhozápadu postupne ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 17 až 22, na juhu stredného a východného Slovenska
väčšinou okolo 24 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 25 km/h.

Honolulu 25
Valencia 15
Rím 13
Londýn 5
Split 17
Rodos 20
Kréta 30