Thursday, May 24, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

8.00
Český prezident Václav Klaus privítal včera desať prezidentov z krajín strednej a východnej Európy. Neoficiálna časť summitu prezidentov sa začala spoločnou večerou. Summit je venovaný otázkam regionálnej spolupráce a vzťahom s Európskou úniou. Očakáva sa, že prezidenti otvoria aj otázky vojensko-bezpečnostné, napríklad plány USA na výstavbu systému protiraketovej obrany v Poľsku a Česku.

Poprední ukrajinskí politici museli včera náhle prerušiť svoje domáce a zahraničné aktivity. V Kyjeve sa potom stretli na mimoriadnych schôdzach so svojimi lídrami v súvislosti s vyhrotením politickej krízy v krajine. Z Bratislavy sa krátko po prílete vrátil aj predseda parlamentu Olexandr Moroz. Ukrajina je v politickej kríze od apríla, keď Juščenko vydal príkaz na rozpustenie parlamentu.

Obe komory amerického Kongresu včera schválili upravený návrh zákona o financovaní vojny v Iraku, ktorý neobsahuje časový plán odsunu vojakov, ako predtým požadovali väčšinoví demokrati. Snemovňa reprezentantov a Senát tak nedobrovoľne vyhoveli prezidentovi Bushovi, ktorý pôvodnú verziu zákona vetoval. Demokrati napriek ústupku varovali prezidenta, že budú naďalej bojovať proti jeho vojenskej politike.

Americký prezident George Bush, ktorý tvrdí, že unáhlený odchod armády USA z Iraku by znamenal katastrofu, povedal, že americké sily odídu, ak ich o to požiada bagdadská vláda.

Blízko domu palestínskeho premiéra Ismáíla Haníju v utečeneckom tábore Šátí pri meste Gaza včera vybuchla strela, ktorú vypálilo izraelské lietadlo. Strela podľa nich zasiahla plechovú chatrč, v ktorej spávajú členovia Haníjovej stráže, ale nikoho nezranila. V tábore zasiahla budovu využívanú hnutím Hamas a blízkosť domu premiéra je náhodná. Haníja si bol prezrieť miesto útoku, stráž ho však odviedla preč, pretože izraelské lietadlá boli stále vo vzduchu.

Zásielku najmenej 250 kilogramov heroínu zhabala polícia v Moskve. Včera o tom informovali ruské tlačové agentúry. Podľa ruských úradov došlo k zintenzívneniu pašovania heroínu po rekordnej žatve maku v Afganistane, ktorý je zdrojom 90 percent celosvetovej produkcie ópia. Drogy sa pašujú cez tadžicko-afganskú hranicu a následne smerujú po bývalých hodvábnych trasách strednej Ázie do Ruska, Turecka a na Západ.

Približne 700 živých hadov, natlačených do veľkého kufra, našli colníci pri kontrole batožiny v hale medzinárodného letiska hlavného mesta Egypta. Medzi stovkami syčiacich a nepokojne sa vrtiacich hadov, s ktorými ich majiteľ chcel odletieť do Rijádu, bola aj jedna kobra. Zadržaného muža, ktorý pašované zvieratá na území Saudskej Arábie chcel predať, čaká teraz v Egypte súd.

Ústrednou témou Svetového dňa bez tabaku (31. máj) bude tento rok heslo "Životné prostredie bez tabakového dymu". Slogan vyjadruje, že jediná hladina tabakového dymu v prostredí, ktorá je zo zdravotného hľadiska bezpečná, je nulová. Každých desať sekúnd zomrie vo svete človek na ochorenia súvisiace s fajčením. Spomedzi pasívnych fajčiarov v Európe ročne zomiera až 80 000 ľudí.

Z „kontajnerového“ medveďa z Tatranskej Lomnice vo Vysokých Tatrách, ktorý sa kŕmil odpadkami, sa v posledných dňoch stal medveď - turista. „Včera sa objavil pri Zamkovského chate. Jeho pohyb zaznamenali aj v doline nad pásmom lesa. Mladý medveď sa pravdepodobne vracia do svojho pôvodného teritória. V uplynulých rokoch lesníci zaznamenali niekoľko prípadov, kedy medvedica s mladými navštevovala Zamkovského chatu, kde hľadali potravu. Je možné, že tento medveď je jedno z mláďat tejto medvedice.

Na bezpečnosť počas i po skončení dnešného koncertu Georgea Michaela na štadióne Interu v Bratislave budú dohliadať desiatky policajtov. Dopravní policajti budú dohliadať na plynulosť cestnej premávky a usmerňovať premávku v okolí štadióna a na príjazdových komunikáciách.George Michael priletí z Londýna až dnes v deň koncertu. Ani po koncerte na Slovensku prespať neplánuje a mal by hneď odletieť.

Euro 33,78, americký dolár 25,12 a britská libra 49,93

Víťazom oboch voľných tréningov na Veľkú cenu Monaka v Monte Carle sa včera stal úradujúci majster sveta Fernando Alonso zo Španielska v kokpite monopostu McLaren-Mercedes. V prvom tréningu bol rýchlejší aj ako jeho tímový kolega a líder priebežného poradia F1 Lewis Hamilton a v druhom zvíťazil dokonca ešte s lepším časom, pričom 22-ročný Brit a najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu sezóny nezvládol riadenie a so svojím monopostom asi pol hodiny pred koncom tréningu skončil v pneumatikovom vale.

***********************************
Jasno až polooblačno. Popoludní pri zväčšenej oblačnosti ojedinele
prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 27 až 32 st, na Spiši ojedienele chladnejšie. Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.