Tuesday, May 29, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

29.05.2007 15:00

Imigranti z Európy tvoria na britských ostrovoch gettá. Z najnovšieho prieskumu o integrácií prisťahovalcov vyplýva, že základným problémom je aj naďalej jazyk. Tretina opýtaných nehovorí po anglicky, a každý štvrtý imigrant neudrživa žiaden kontakt s Britmi. Prichádzajúci z východnej Európy často nerozumejú právnym veciam a takmer 30% imigrantov sa dodnes nezaregistrovalo a nemôže sa v prípade choroby spoliehať na britskú zdravotnícku pomoc.

Britská humanitárna agentúra Oxfam pre rozvoj a podporu uviedla, že by rozvinuté ekonomiky sveta mali rozvojovým krajinám zaplatiť v prepočte jeden bilión 265 miliárd korún, aby sa dokázali vyrovnať s následkami klimatických zmien. Správu zverejnili pred plánovaným summitom krajín G8 v Nemecku. Agentúra Oxfam vyzvala krajiny G8, aby sa v Berlíne dohodli na udržaní globálneho otepľovania pod hranicou dvoch stupňov Celzia.

Rusko dnes skúšobne odpálilo novú medzikontinentálnu balistickú raketu. Raketa, ktorú odpálili z Archangeľska na severovýchode Ruska, zasiahla vytýčený cieľ na Kamčatke, na mieste vzdialenom asi 6000 kilometrov od jej štartu

Šesťtisíc eur každej rodine, ktorá sa rozhodne vrátiť sa domov. Tak vyzerá staronový plán na obmedzenie migrácie vo Francúzsku. S oprášeným nápadom prišiel "minister" pre imigráciu, integráciu a národnú identitu.

Ak sa koalícia dohodne na spoplatnení externej formy vysokoškolského štúdia, bude podľa ĽS-HZDS potrebné zakotviť, že poplatky za štúdium budú považované za odpočítateľnú položku zo základu dane. V prípade právnických osôb by mali byť uznané ako oprávnené náklady. Zároveň je potrebné stanoviť hornú hranicu poplatkov za externé vysokoškolské štúdium.

Obec Štrba bude mať vlastnú benzínovú pumpu. Odkúpila pozemok pod zatvorenou pumpou v Tatranskej Štrbe a chce ju znova sprevádzkovať - ešte počas tohto leta. Jej víziou je pritom predávať benzín a naftu za čo najnižšiu možnú cenu.

Pôrod, právne a etické problémy v gynekológii a pôrodníctve, budú základnými odbornými problémami, ktorými sa budú zaoberať účastníci 14. kongresu Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti s medzinárodnou účasťou v Poprade. Trojdňový kongres sa začne vo štvrtok v kongresových priestoroch Aquacity Poprad.

Najlepší svetový tenista Roger Federer postúpil do 2. kola dvojhry na druhom grandslamovom tenisovom turnaji roka Roland Garros. Zdolal Američana Michaela Russella bez väčších problémov za 105 minút 6:4, 6:2, 6:4.

****************

P O P O L U D N I E:
Prevažne oblačno, ojedinele prehánky, alebo občasný dážď.
Najvyššia teplota 21 až 26, na západe 16 až 21 st.
Prevažne južný vietor 3 až 7 m/s

Počasie vo vybraných letoviskách podľa stránky počasie.sk:
Hurgada - slnečno - do 35 st
Rodos - slnečno - do 23 st
Split - dážď - 15 až 18
Burgas - dážď - teploty do 23 st

prší aj v Londýne a Paríži, teploty do 17 st C