Friday, May 25, 2007

Pripravil Michal Novák

18:00 25.05.2007

Podľa dekrétu, ktorý dnes vydal prezident Ukrajiny Viktor Juščenko , sú po novom "jednotky ministerstva vnútra podriadené prezidentovi Ukrajiny". Juščenko tak reagoval na potýčky pred budovou ukrajinskej generálnej prokuratúry. Špeciálne jednotky sa včera dostali do konfliktu s ochrankou budovy generálnej prokuratúry.

Ukrajinské ministerstvo vnútra odmietlo splniť nariadenie prezidenta Viktora Juščenka. Hovorca ministerstva vnútra uviedol, že Juščenkove nariadenie je protizákonné a "napĺňanie protizákonných nariadení je zločin".

Všetci traja najvyšší ukrajinskí ústavní činitelia v reakcii na tieto udalosti zrušili svoje zahraničné cesty. Do prípadu sa už zamiešala aj Moskva, ktorá nad situáciou na Ukrajine vyjadrila znepokojenie. Prezident Juščenko sa pre napätú situáciu na Ukrajine rozhodol zrušiť aj účasť na rokovaní prezidentov krajín strednej a východnej Európy v Brne. Na stretnutie boli pozvaní prezidenti pätnástich krajín strednej a východnej Európy, medzi hlavné témy rokovaní patrí otázka budúceho štatútu Kosova a plánované umiestnenie základní americkej protiraketovej obrany v Poľsku a Českej republike.

Rusko bude vypočúvať bývalého agenta KGB Andreja Lugového, ktorého vo Veľkej Británii obvinili z vraždy Alexandra Litvinenka. Britská strana však musí mať dostatočné dôkazy o jeho vine. Generálny prokurátor Jurij Čajka to oznámil britskému generálnemu prokurátorovi (lordovi Peterovi) Goldsmithovi, s tým ,že Lugovoj, môže byť odovzdaný spravodlivosti v Rusku. Andrej Lugovoj tvrdí, že je nevinný a sľubuje odhalenie "senzačných detailov".

Kórejská ľudovodemokratická republika dnes vypálila smerom do Japonského mora niekoľko striel krátkeho doletu, informovala japonská tlačová agentúra Kjódo. Vypálené strely sú súčasťou každoročného vojenského cvičenia, informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. O severokórejský test sa zaujíma aj Pentagon. "Niečo bolo vystrelené, no nevieme presne, čo to bolo," uviedol tlačový zástupca Pentagonu.

Európska únia vyjadrila znepokojenie po teste rakiet krátkeho doletu Severnou Kóreou. Podľa nej predstavuje ďalšie ohrozenie stability v Ázii, a vyzvala Pchjongjang, aby sa zapojil do dialógu s cieľom zmierniť napätie so susednými štátmi.

Palubní pracovníci škandinávskych aerolínií SAS začali vo Švédsku štrajk, ktorý viedol k zrušeniu stoviek európskych i domácich letov. Štrajku predchádzali neúspešné rozhovory medzi odborovými zväzmi a manažmentom leteckej spoločnosti. Spoločnosť SAS zrušila 300 letov a informovala, že ešte zruší 150 letov naplánovaných na sobotu. Spoločnosť uviedla, že štrajk neovplyvní medzikontinentálne lety, ani spojenie medzi Štokholmom a londýnskym letiskom London City Airport.

Turistický červeno značkovaný chodník cez Prielomom Dunajca v Pieninách bude od pondelka až do 15. júna zatvorený. Dôvodom je oprava chodníka od Červeného Kláštora až po sútok Dunajca a Lesnického potoka. O zákaze vstupu na turistický chodník v oboch smeroch budú návštevníkov informovať tabule v slovenskom a poľskom jazyku.

Kurzy NBS platné od pondelka: EURO - 34,03 , Americký dolár - 25,31 a Britská Libra - 50,24 halierov

Spevák George Michael dnes vystúpi po prvýkrát na Slovensku. Po koncerte na Slovensku prespať neplánuje a mal by hneď odletieť do Londýna. Okrem iného musia organizátori zabezpečiť čistiareň "s dobrou povesťou", jedáleň pre 120 ľudí, 9000 litrov nafty ako palivo do generátorov. K dispozícii musí mať George Michael a jeho sprievod 53 miestnych ľudí.

Víťazom 13. etapy cyklistických pretekov Giro d´Italia, ktorou bola horská časovka, sa stal Talian Marzio Bruseghin. Danilo Di Luca zostal naďalej na čele, hoci jeho náskok pred druhým Bruseghinom sa zmenšil na 55 sekúnd

Jeden z mála futbalových objavov vlaňajšieho svetového šampionátu Franck Ribéry podľa zdrojov z Allianz Areny bude v budúcom ročníku obliekať dres nemeckého klubu Bayernu Mníchov. Francúzsky stredopoliar by mal prestúpiť z Olympique Marseille za 15 miliónov eur. Na spadnutie je údajne aj príchod útočníka talianskej Fiorentiny Luca Toni, za ktorého by mali Nemci zaplatiť takmer 18 miliónov eur.

***********************************
V noci bude jasno až polooblačno. Zajtra cez deň jasno až polooblačno, pri zväčšenej oblačnosti miestami búrky, alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14 st.
Najvyššia denná teplota 26 až 30 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.
Juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Barcelona 23
Rím 26
Londýn 21
Dubrovník 23
na Kréte je 20 Stupňov

a v Rejkjaviku 6 stupňov.