Thursday, May 24, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

24.5. 17.30
* Spojené štáty a Poľsko začali dnes vo Varšave formálne rozhovory o umiestnení raketového obranného štítu na území Poľska.
* Počet obetí v ruskej bani stúpol na 38
* Berezovskij varoval, že Lugovoja môžu zabiť
* Španielsko naďalej sužujú silné dažde, vietor a hmla
* Na následky fajčenia zomrie každých 10 sekúnd jeden človek
* Víťazmi Ligy majstrov sa stali futbalisti talianskeho klubu AC Miláno
Príjemný podvečer


Spojené štáty a Poľsko začali dnes predpoludním vo Varšave formálne rozhovory o americkom pláne umiestniť časť raketového obranného štítu na území Poľska. Rozhovory odštartovali deň po vyjadrení obáv ruského prezidenta Vladimira Putina počas jeho návštevy Rakúska, že rozšírenie amerického raketového obranného systému na Poľsko a Českú republiku spustí nové preteky v zbrojení.

V Poľsku má byť umiestnených 10 rakiet, čím sa rozšíri obranný systém, ktorý je už čiastočne na území Spojených štátov, Británie a Grónska. Verejná mienka v Poľsku a Českej republike je zásadne proti umiestneniu obranného systému na území ich štátov.


Na 38 stúpol počet obetí dnešného výbuchu metánu v uhoľnej bani pri ruskom meste Novokuzneck na Sibíri. V bani bolo v čase explózie takmer 200 baníkov a 23 inšpektorov, uviedla banská spoločnosť. Krátko po výbuchu sa podarilo zachrániť 179 baníkov
Bývalého agenta sovietskej tajnej služby KGB Andreja Lugovoja, ktorého britskí vyšetrovatelia obvinili z vraždy ďalšieho bývalého agenta Alexandra Litvinenka, môžu jeho niekdajší zamestnávatelia zabiť. Včera pred tým varoval ruský magnát Boris Berezovskij, ktorý žije v londýnskom exile.

"Som presvedčený, že Lugovoj je v ohrození života, pretože pre KGB je úplne typickým spôsobom riešenia problémov, že svedka zločinu zabijú," povedal Berezovskij v rozhovore pre BBC. Veľká Británia oznámila, že v krátkom čase vydá na Lugovoja zatykač. Rusko však už v predstihu oznámilo, že Lugového Británii nevydá. "Podľa ústavy Ruskej federácie nemôžu byť naši občania vydávaní na stíhanie do cudzej krajiny, a Lugovoj je občanom Ruskej federácie," oznámila v utorok prostredníctvom agentúry RIA Novosti ruská generálna prokuratúra.

Automobilka Ford bude súčasťou prvej ekologickej-really medzi Brightonom a Londýnom. Tá sa začne 5. júna. v rámci svetového dňa životného prostredia. V nemeckom Aachene Ford testuje program založený na hydrogénovom palive. Tento automobilový prototyp dosiahne 560-km vzdialenosť pri nulových emisiách.

Libanonská vojnová loď dnes zaútočila a potopila nafukovacie člny s islamskými extrémistami z organizácie Fatah al-Islám, ktorí sa snažili uniknúť z obkľúčeného utečeneckého tábora Nahr al-Bárid na severe Libanonu, informoval hovorca armády. Informácie o počte militantov ako aj šanci na prežitie útoku hovorca neposkytol.

Silné dažde a vietor aj dnes sužujú časti Španielska. Kvôli viacerým zaplaveným koľajam nemohli dnes vypraviť desiatky vlakov medzi španielskou metropolou Madrid a východom krajiny. Od včera vedenie železníc zrušilo necelých 60 vlakových spojení, čo sa dotklo viac ako 5000 cestujúcich. Najväčšie lejaky zaznamenali v oblasti Toleda a Ciudad Real v centre krajiny. V niektorých častiach padali aj krúpy veľkosti slepačích vajec. Počasie by sa malo zajtra zlepšiť.

Kým v Európe zavládlo už takmer letné počasie, do Južnej Afriky prišla zima a teploty pod bodom mrazu. V niektorých oblastiach namerali až mínus šesť stupňov Celzia. Sneh zatarasil horské priesmyky, v korých uviazli ľudia v autobusoch. Ďalší zahynuli v chatrčiach, ktoré sa vznietili potom ako v nich kúrili uhlím alebo petrolejom.

Ropná cisterna explodovala predpoludním v nórskej priemyselnej oblasti neďaleko rafinérie pri meste Bergen. Plamene údajne siahali do výšky 60 metrov. Rafinéria, ktorú prevádzkuje firma Statoil, však nie je ohrozená, pretože ju od horiacej cisterny oddeľuje fjord. Pri výbuchu pravdepodobne nebol nikto zranený.

Pri nácviku záchranných prác sa v Tirolsku zrútila zo 40 metrovej výšky kabínka lanovky, v ktorej sa viezli traja pracovníci. Nešťastie si vyžiadalo jednu obeť, dvaja ďalší pracovníci sú ťažko zranení.

Colníci na káhirskom medzinárodnom letisku zadržali muža, ktorý sa pokúšal prepašovať 700 živých hadov. Lietadlo smerovalo do Saudskej Arábie.

Ťažba kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline bola nezákonná, tvrdí to advokátska kancelária Dedák & Partners v analýze, ktorú si nechala vypracovať organizácia Greenpeace. Ako dôvody analýza uvádza to, že neprebiehalo posudzovanie vplyvov na životné prostredie tak, ako to vyžaduje zákon a na zásah ministerstvo životného prostredia neudelilo výnimku podľa zákona o ochrane prírody. Organizácia Greenpeace dnes svoju právnu analýzu poskytla listom orgánom Slovenskej inšpekcie životného prostredia, MŽP, ministerstvu vnútra, Prezídiu policajného zboru SR a Európskej komisii.

Slovensko súhlasí s filozofiou rezolúcie o Kosove, ktorú v Bezpečnostnej rade OSN predložili Spojené štáty a niektoré krajiny Európskej únie. Slovensku neprekáža samostatnosť Kosova, ale možné dôsledky na iné štáty. Podľa ministra Jána Kubiša rezolúcia by mala zrozumiteľne (podrobne) stanoviť, že riešenie pre Kosovo nebude precedensom medzinárodného práva. Obáva sa, že inak by ho mohli zneužiť Maďari, a to nielen na Slovensku. Ďalšie rokovania sú podľa neho zbytočné

Budúcnosť rezolúcie, vychádzajúcej z návrhu splnomocnenca OSN Marttiho Ahtisaariho, je zatiaľ nejasná. Čaká sa na postoj troch štátov, predovšetkým Ruska. Kubiš potvrdil, že Slovensko bude hlasovať "jednotne s ostatnými krajinami Európskej únie".

Predstavitelia najsilnejšej vládnej strany Smer-SD premiéra Roberta Fica odmietli údajnú požiadavku jej menších koaličných partnerov na prehodnotenie rozdelenia vládnych postov. Predseda SNS Ján Slota, ktorý v utorok nečakane vyhlásil, že pomer kresiel vo vládnom kabinete nezodpovedá rozloženiu síl v parlamente, sa k požiadavke bližšie vyjadriť odmietol.

Každých desať sekúnd zomrie vo svete človek na ochorenia súvisiace s fajčením. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú dnes na tlačovej besede pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku prezentovala riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku Darina Sedláková.

Ako uviedla Sedláková, WHO sa doteraz orientovala najmä na aktívnych fajčiarov. "Dnes sa sústreďujeme najmä na ochranu nefajčiarov. Tí okrem nikotínu dostávajú do svojho tela všetko to, čo aj fajčiar." Podľa jej slov sa v súčasnosti aj u nás do popredia dostáva trend nefajčiť, no napriek tomu na Slovensku ročne zomrie následkom tohto zlozvyku 11-tisíc ľudí a diagnostikovalo sa 1500 prípadov rakoviny pľúc.

Zajtra vystúpi na Slovenku spevák George Michael. Priletí na Slovensko až v deň koncertu, teda zajtra, priamo Londýna. Ani po koncerte na Slovensku prespať neplánuje a mal by hneď odletieť.

ŠPORT
Talianske médiá oslavujú triumf futbalistov AC Miláno v Lige majstrov. "Závidí nám celá futbalová Európa," napísal denník Gazzetta dello Sport. Naopak Angličania smútili nad prehrou FC Liverpool. "Inzaghi zrúcal aténsky sen," uviedol The Daily Express.
Víťazmi Ligy majstrov sa stali futbalisti talianskeho klubu AC Miláno, ktorí vo včerajšom finále v Aténach zdolali FC Liverpool 2:1 a siedmykrát získali najprestížnejšiu európsku trofej. Oba góly Milána strelil útočník Filippo Inzaghi, za súpera znížil v 89. minúte Dirk Kuyt.
Anglickému sokovi tak zverenci trénera Carla Ancelottiho oplatili krutú prehru z istanbulského finále spred dvoch rokov a na tróne vystriedali vlaňajšieho šampióna starého kontinentu FC Barcelona.


Rakúsky olympijský výbor môže pykať za dopingový škandál svojich športovcov na vlaňajších ZOH v Turíne nie len doživotným zákazom činnosti pre dvoch biatlonistov a štyroch bežcov na lyžiach, ale aj formou finančného trestu vo výške 1 milióna amerických dolárov. Suma by nemala byť uhradená priamo, ale postupne a formou zrážok z príjmov z olympijských podujatí rozložených na štvorročné obdobie. Ešte nie je jasné, či v prípade nesplnenia podmienok trestu hrozí rakúskym športovcom zákaz štartu na olympijských hrách na dobu 16 rokov.


Na štadióne v Trenčíne sa bude v auguste exhibičný zápas, v ktorom fanúšikovia hokeja uvidia v akcii českú hviezdu Jaromíra Jágra. Tím tohto 35-ročného útočníka New York Rangers si pod hradom Matúša Čáka zmeria sily so slovenskými hokejovými esami, mužstvo spod Tatier má zostaviť Pavol Demitra.
Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala do finále kvalifikácie dvojhry na grandslamový turnaj Roland Garros, keď v 2. kole zdolala na parížskej antuke Slovinku Andreu Klepačovú v troch setoch 6:1, 3:6 a 6:4.
Slovenská fedcupová reprezentantka sa v rozhodujúcom dueli o postup do hlavnej súťaže ženského singla v piatok stretne s Číňankou Meng Yuan.

*************************************
NOC:
Jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota 17 až 13 st. Slabý premenlivý vietor.

DEŇ:
Jasno až polooblačno. Popoludní pri miestami prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele búrky alebo prehánky. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie. Najvyššia denná teplota 26 až 31 st.