Wednesday, May 30, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

30.05.2007 17:30 Večerník


V Nemecku sa začal summit krajín G8

Litva chce protiraketový obranný systém na svojom území

Prvý 5-hviezdičkový hotel vo Vysokých Tatrách privíta hostí v zime 2008

Na Hrebienku dnes odchytili túlavého medveďa, cestuje do zoologickej záhrady


príjemný podvečer

Ministri zahraničných vecí krajín G8 sa zišli pri Postupime, kde ich čakajú niekoľkohodinové rokovania. Ich predmetom majú byť otázky medzinárodných konfliktov a tiež ochrana klímy.

Ruská balistická raketa, ktorú včera skúšobne odpálili severne od Moskvy, môže preniknúť každým protiraketovým štítom. Vyhlásil to ruský vicepremiér Sergej Ivanov. Podľa neho nové ruské strategické komplexy sú schopné prekonať každý existujúci alebo budúci raketový obranný systém.

Aj Litva potrebuje protiraketovú obranu. Na návšteve v Moldavsku to vyhlásil litovský minister obrany. Tento výrok pravdepodobne vyvolá napätie vo vzťahoch s Ruskom. Vzťahy Moskvy so Západom totiž v posledných týždňoch komplikujú najmä plány Spojených štátov rozšíriť svoj protiraketový štít o základne v Poľsku a Českej republike.

Izraelský vicepremiér a jeden z najznámejších politikov v krajine Šimon Peres ohlásil kandidatúru na funkciu prezidenta. Nový prezident nahradí Mošeho Kacava, ktorý čelí viacerým obvineniam vrátane obvinenia zo znásilnenia. Prezidenta bude izraelský parlament voliť 13. júna.
Britský premiér Tony Blair vyzdvihol po rokovaní s líbyjským vodcom "kompletne zmenené" vzťahy medzi Britániou a Líbyou. Britský premiér tvrdí, že medzi oboma krajinami je v súčasnosti "veľmi silná spolupráca v oblasti boja proti terorizmu a obrany, ako aj v oblasti hospodárskych vzťahov".

Súd v indickom Mumbaji dnes vymeral trest doživotného väzenia pre 83-ročného páchateľa útokov v Mumbaji. V roku 1993 pri nich zahynulo viac ako zahynulo 250 ľudí.

Rozhnevaní obyvatelia niekoľkých dedín v Číne zaútočili na vládne úrady a niektoré z nich podpálili. Protestovali tak proti prebiehajúcej vládnej kampani na zaistenie dodržiavania politiky jedného dieťaťa.

Nórsko je najpokojnejšia krajina sveta a Irak je jeho absolútny protiklad. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej dnes. Japonsko sa nachádza pri vrchole rebríčka a Rusko a Izrael na jeho spodných priečkach. Index svetového mieru hodnotil 121 krajín od Alžírska po Zimbabwe na základe faktorov, ako je úroveň násilia, organizovaný zločin a výdavky na armádu.

Syrový spor medzi Poľskom a Slovenskom sa skončil dohodou. Syr sa bude vyrábať na Slovensku pod názvom oštiepok a v Poľsku pod názvom oščipek.

Bývalému šéfovi nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest Vladimírovi Frunimu dnes potvrdil Najvyšší súd SR trest 11 a pol roka, ktorý mu ešte v januári vymeral Špeciálny súd v Pezinku. Rovnaký trest by si mal odsedieť aj jeho spoločník František Matik, ktorý je však na úteku.

Na prvý päťhviezdičkový hotel vo Vysokých Tatrách sa v tomto období mení bývalý Liečebný dom Hviezdoslav na Štrbskom Plese. V zime 2008 by mal nový Grandhotel Kempinski Vysoké Tatry privítať prvých návštevníkov.

Túlavý medveď z Tatranskej Lomnice sa chytil do nastraženej pasce, ktorú mu pripravili lesníci. Odchytili ho na Hrebienku. S najväčšou pravdepodobnosťou skončí v ZOO.

Nové hlavné námestie vznikne v Ružomberku medzi hotelom Kultúra a Liptovským múzeom. Nové námestie bude mať rozlohu približne 3600 metrov štvorcových, čo je približne toľko, ako Hlavné námestie v Bratislave. Všetky práce majú byť ukončené do konca roku 2009.

Prešovčania budú mať k dispozícii krytý bazén na Sídlisku Sekčov aj v lete. Za takýto návrh dnes hlasovali mestskí poslanci.

euro 34,08 amer dolár 25,40 brit libra 50,13

SPORT

V Aréne Poprad budú začiatkom júna zápasy Európskej volejbalovej ligy. Slovenská reprezentácia, v ktorej bude aj odchovanec z Popradu Tomáš Kmeť, sa stretne 2. a 3. júna s Rumunskom a 8. a 9. júna s Tureckom.

Bývalý basketbalový majster Slovenska Chemosvit Svit má za sebou neúspešnú sezónu a v klube sa pripravujú zmeny. Klub sa lúči s Milošom Pažickým, ktorému sa skončila zmluva. Otázne je aj zotrvanie rozohrávača Martina Míčku. Nový kontrakt Svit podpísal s Draženom Klaričom.

Dres prvoligového slovenského hokejového klubu HK Spišská Nová Ves v novej sezóne oblečú obrancovia Marek Topoli a Matej Bukna, ako aj poľský brankár Artur Ziaja.

Daniela Hantuchová na stretnutí 1. kola dvojhry žien na turnaji Roland Garros v Paríži zdolala Chorvátku Jelenu Kostaničovú-Tošičovú 6:3, 6:1. Súperkou Daniely Hantuchovej v 2. kole dvojhry bude Oľga Pučkovová.

Hokejový útočník Róbert Petrovický začne novú sezónu v českej extralige v drese Vítkovíc. Po prvej štvrtine súťaže zamieri do Švédska, kde bude hrávať za Leksand.

Medzinárodná futbalová federácia FIFA má nové sídlo. V Zurichu ho dnes slávnostne otvoril prezident federácie Joseph Blatter. Budova stála okolo 150 miliónov eur.

POCASIE

Najnižšia nočná teplota 12 až 8 st.
Zajtra
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, alebo občasný dážď, popoludní aj ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Slabý vietor