Tuesday, May 29, 2007

Pripravil Michal Novák

10:00 29.05.2007

Britská humanitárna agentúra Oxfam pre rozvoj a podporu uviedla, že by rozvinuté ekonomiky sveta mali rozvojovým krajinám zaplatiť v prepočte jeden bilión 265 miliárd korún, aby sa dokázali vyrovnať s následkami klimatických zmien. Správu zverejnili pred plánovaným summitom krajín G8 6. až 8. júna v Nemecku. Agentúra Oxfam vyzvala krajiny G8, aby sa v Berlíne dohodli na udržaní globálneho otepľovania pod hranicou dvoch stupňov Celzia.

Európska únia včera vyzvala Čínu a ďalšie rýchlo rastúce ázijské ekonomiky, aby sa viac podieľali na boji proti klimatickým zmenám, a aby sa zaviazali znížiť emisie skleníkových plynov. Rokovania medzi predstaviteľmi EÚ a Číny však neboli úspešné. Čína odmietla požiadavky EÚ, aby sa zaviazala obmedziť priemyselné emisie. Peking tvrdí, že takéto opatrenie je pre rozvíjajúcu sa krajinu nespravodlivé.

Rusko, Európska únia a USA dosiahli kompromis o postoji k budúcemu štatútu srbskej provincie Kosovo. Chorvátsky denník Jutarnji list uvádza, že Rusko nebude vetovať návrh Marttiho Ahtisaariho na postupnú nezávislosť Kosova za troch podmienok. Prvou je, že nezávislé Kosovo dostane dvojročné moratórium na členstvo v OSN. Moskva ďalej žiada vojenskú prítomnosť svojich jednotiek v srbských častiach Kosova. Treťou podmienkou je, aby summit NATO na budúci rok v Bukurešti neprizval k členstvu Ukrajinu a Gruzínsko.

Šesťtisíc eur každej rodine, ktorá sa rozhodne vrátiť sa domov. Tak vyzerá staronový plán na obmedzenie migrácie vo Francúzsku. S oprášeným nápadom na okamžité vyplatenie odmeny prišiel "minister" pre imigráciu, integráciu a národnú identitu. "Musíme lepšie využiť toto opatrenie, aby sme podporili dobrovoľný odchod z krajiny. Som naozaj presvedčený, že to musíme urobiť," povedal blízky priateľ nového prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Plánované rozšířenie hlavného úseku dialnice D1 pri Brne zo štyroch na šesť pruhov vyvolává silné protesty. Výstavba začne až o niekoľko rokov. Ľudia sa boja hlavne hluku.

Košickí mestskí poslanci dnes popoludní rozhoddnú o zdražení cestovného v mestskej hromadnej doprave. Na rozdiel od Bratislavy zrejme nebude existovať desaťminútový lístok. Základný lístok bude 30-minútový, má stáť 17 Sk, hodinový 20 korún, oba budú prestupné.

Kurzy NBS: Euro - 33,98 , Americký dolár - 25,26 a britská libra - 50,12

Hokejisti Anaheimu zvíťazili v úvodnom finálovom zápase NHL nad Ottawou 3:2 a v sérii, ktorá sa hrá na 4 víťazstvá vedú 1:0 na zápasy. Druhý zápas série o je na programe v stredu opäť na ľade Anaheimu.

Meszároš (Ottawa) 0+1

V dnešnom programe 1. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži sú dvaja slovenskí tenisti. Jediný mužský zástupca vo dvojhre Dominik Hrbatý nastúpi popoludní po piatej proti českému kvalifikantovi Ulihrachovi. Jarmila Gajdošová si po štvrtej h zmeria sily s nemeckou kvalifikantkou Andreou Petkovicovou. To všetko však iba v prípade, že sa počasie v Paríži umúdri a dážď dovolí naplno rozohrať program tretieho hracieho dňa. Za prvé dva dni stačili totiž pri Seine odohrať kompletne len 10 zápasov ženskej a 4 duely mužskej dvojhry.

****************

Prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky, búrky
alebo dážď. Popoludní a večer od juhozápadu postupne ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 17 až 22, na juhu stredného a východného Slovenska
väčšinou okolo 24 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 25 km/h.

Barcelona 15
Rím 15
Split 17
Rodos 21