Wednesday, May 30, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

30.05.2007 11:00

Ruská balistická raketa, ktorú včera skúšobne odpálili severne od Moskvy, môže preniknúť každým protiraketovým štítom. Vyhlásil to ruský vicepremiér Sergej Ivanov. Podľa neho nové ruské strategické komplexy sú schopné prekonať každý existujúci alebo budúci raketový obranný systém.

Severná a Južná Kórea obnovili po ročnej prestávke rozhovory o zmierení. Do Soulu prišla z Pchjong-jang-u delegácia na najvyššej úrovni. Úsilie o normalizáciu vzťahov komplikuje severokórejský jadrový program a viaznuca potravinová pomoc z juhu na sever.

Britský premiér Tony Blair vyzdvihol po rokovaní s líbyjským vodcom "kompletne zmenené" vzťahy medzi Britániou a Líbyou. Britský premiér tvrdí, že medzi oboma krajinami je v súčasnosti "veľmi silná spolupráca v oblasti boja proti terorizmu a obrany, ako aj v oblasti hospodárskych vzťahov".

Výkyvy počasia zasiahli viaceré štáty Európy, keď začalo v niektorých častiach Talianska, Rakúska a Švajčiarska snežiť. V talianskych horských strediskách napadlo až 20 centimetrov snehu. Na druhej strane husto prší v Ríme a iných veľkomestách.

V Krupine sa zajtra začne desiaty ročník Športových dní Železničnej polície. Dvojdňové podujatie bude na futbalovom štadióne a strelnici v neďalekom Bzovíku. Súťažiť bude 71 železničných policajtov a policajtiek.

Futbalová Corgoň liga dnes pokračuje zápasmi 14. kola jarnej časti. O piatej proti sebe nastúpia
Slovan Bratislava - FC Senec
Artmedia Bratislava - Dukla Banská Bystrica
Žilina - Ružomberok
Košice - Nitra

Na tenisovom turnaji Roland Garros v Paríži dnes nastúpia aj slovenskí tenisti. V prvom kole dvojhry žien bude hrať od pol jednej Daniela Hantuchová a Martina Suchá, od druhej Dominika Cibulková.

Vo štvorhre mužov nastúpia po štvrtej slovensko-česká dvojica Michal Mertiňák, Petr Pála proti Američanom Delicovi a Parrottovi.

******************************
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 19 až 22st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st.
Slabý vietor.

Počasie vo vybraných letoviskách podľa stránky počasie.sk:
Hurgada - slnečno - do 34 st
Rodos - slnečno - do 23 st
Split - dážď - 15 až 18
Burgas - dážď - teploty do 22 st