Tuesday, May 29, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

29.05.2007 11:00

V areáli AquaCity Poprad dnes o štvrtej popoludní vyhodnotia 13. ročník celoštátnej súťaže Stavba roka 2007. Podľa väčšinového majiteľa AQC Jána Telenského, na 95 percent cenu získa práve AQC Poprad.

Britská humanitárna agentúra Oxfam pre rozvoj a podporu uviedla, že by rozvinuté ekonomiky sveta mali rozvojovým krajinám zaplatiť v prepočte jeden bilión 265 miliárd korún, aby sa dokázali vyrovnať s následkami klimatických zmien. Správu zverejnili pred plánovaným summitom krajín G8 v Nemecku. Agentúra Oxfam vyzvala krajiny G8, aby sa v Berlíne dohodli na udržaní globálneho otepľovania pod hranicou dvoch stupňov Celzia.

Šesťtisíc eur každej rodine, ktorá sa rozhodne vrátiť sa domov. Tak vyzerá staronový plán na obmedzenie migrácie vo Francúzsku. S oprášeným nápadom prišiel "minister" pre imigráciu, integráciu a národnú identitu.

Do podateľne ministerstva spravodlivosti prišla dnes podozrivá zásielka - obálka s bielym práškom. V týchto chvíľach ju zaisťujú hasiči a policajti a bude odoslaná na expertízu. Budova, v ktorej sa nachádza aj Najvyšší súd, je momentálne uzavretá

Ak sa koalícia dohodne na spoplatnení externej formy vysokoškolského štúdia, bude podľa ĽS-HZDS potrebné zakotviť, že poplatky za štúdium budú považované za odpočítateľnú položku zo základu dane. V prípade právnických osôb by mali byť uznané ako oprávnené náklady. Zároveň je potrebné stanoviť hornú hranicu poplatkov za externé vysokoškolské štúdium.

Obec Štrba bude mať vlastnú benzínovú pumpu. Odkúpila pozemok pod zatvorenou pumpou v Tatranskej Štrbe a chce ju znova sprevádzkovať - ešte počas tohto leta. Jej víziou je pritom predávať benzín a naftu za čo najnižšiu možnú cenu.

Pôrod, právne a etické problémy v gynekológii a pôrodníctve, budú základnými odbornými problémami, ktorými sa budú zaoberať účastníci 14. kongresu Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti s medzinárodnou účasťou v Poprade. Trojdňový kongres sa začne vo štvrtok v kongresových priestoroch Aquacity Poprad.

Dnes o pol piatej bude 1. ročník Mítingu POPRADSKÝCH PLAVECKÝCH NÁDEJÍ. Organizuje ho AQUACITY KLUB PLÁVANIA POPRAD. Súťažiacimi budú deti z Popradu a okolia. Súťažiť budú v štyroch kategóriách.

Hokejisti Anaheimu zvíťazili v úvodnom finálovom zápase NHL nad Ottawou 3:2 a v sérii, ktorá sa hrá na 4 víťazstvá vedú 1:0 na zápasy. Druhý zápas série o je na programe v stredu opäť na ľade Anaheimu.

Meszároš (Ottawa) 0+1

****************

Prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky, búrky
alebo dážď. Popoludní a večer od juhozápadu postupne ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 17 až 22, na juhu stredného a východného Slovenska
väčšinou okolo 24 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 25 km/h.

Pozrime sa, aké počasie dnes bude podľa stránky počasie.sk vo vybraných letoviskách:
Hurgada - slnečno - do 35 st
Malaga - slnečno - do 28 st
Split - dážď - 15 až 18
Burgas - dážď - teploty do 23 st