Thursday, May 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

8.00
Prezident Spojených štátov amerických George Bush včera vyzval 15 významných krajín, aby sa do roku 2008 dohodli na cieľovej úrovni emisií skleníkových plynov. Zatiaľ čo USA čelia obvineniam z váhavého prístupu k boju proti podnebným zmenám, Bush navrhuje, aby sa koncom tohto roka uskutočnilo stretnutie predstaviteľov krajín, ktoré sú označované za najväčších producentov skleníkových plynov. Na zozname je okrem USA aj Čína, India a významné európske štáty. Bush predstavil svoj návrh v prejave pred budúcotýždňovým summitom skupiny najrozvinutejších štátov G8 v Nemecku, kde bude jednou z hlavných tém globálne otepľovanie.

Bosnianskosrbského generála Zdravka Tolimira, ktorý je tretím najhľadanejším vojnovým zločincom na Balkáne, zadržali včera na bosniansko-srbských hraniciach. Jeho zatknutie bolo súčasťou rozsiahlej operácie protiteroristickej jednotky v hraničnej oblasti. Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu so sídlom v Haagu obvinil Tolimira z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas vojny v rokoch 1992-95.

V júli 1995 vykonal rozkaz vtedajšieho prezidenta Radovana Karadžiča na obsadenie Srebrenice, kde následne srbské jednotky zabili asi 8 000 moslimov. Na úteku bol od roku 1995.

Európska komisia včera vyjadrila znepokojenie nad faktom, že niektoré krajiny vyberajú vodné plochy určené na kúpanie z európskeho zoznamu, čím sa snažia zatajiť ich znečistenie. Členské krajiny sa totiž môžu kontrole svojich vodných plôch vyhnúť práve tak, že ich odstránia zo zoznamu ako nevhodné na kúpanie.

Ameriku čaká náročná hurikánová sezóna. Začína sa dnes a mala by priniesť 17 pomenovaných búrok a deväť hurikánov, z ktorých päť bude intenzívnych. Vedci z kolorádskej Štátnej univerzity odhadujú, že tohtoročná sezóna bude veľmi aktívna. Podľa nich existuje vyše 70-percentná šanca, že jeden z veľkých hurikánov zasiahne americké pobrežie. Atlantická hurikánová sezóna trvá od 1. júna do 30. novembra. Minulý rok sa v Atlantiku vytvorilo 10 pomenovaných búrok a päť hurikánov, z toho dva intenzívne. Žiadne z nich však nezasiahli pobrežie USA.


Rakúske úrady priznali, že nelegálny odpad, ktorý minulý týždeň zadržali na Slovensku, pochádza z Rakúska. Napriek tomu však krajina žiada, aby jeho likvidáciu hradila slovenská strana. Slovenské ministerstvo životného prostredia to však odmietlo. Informovala o tom televízia Markíza. Dva kamióny s asi 40 tonami komunálneho odpadu zadržali colníci neďaleko Dubnice nad Váhom minulý týždeň, vyložiť ho plánovali v bývalom kameňolome neďaleko mesta. Slovenské úrady kamióny aj s nákladom síce chceli vrátiť do Rakúska, cez hranice sa však pre chýbajúce doklady nedostali.

Najvyšší mrakodrap v Číne pribudol dnes na konto "skalpov" Francúza Alaina Roberta, ktorý si za zliezanie fasád výškových budov vyslúžil prezývku Spiderman - Pavúčí muž.
Podľa článku denníka Shanghai Daily vyliezol Robert až na vrchol veže Ťin-mao v Šanghaji, ktorá je vysoká 421 metrov. Po zlezení mrakodrapu dobrodruha zatkla polícia - ako po väčšine jeho akcií. Robertov výkon sledovalo množstvo zvedavcov. Francúz si v jednom momente dovolil "špecialitu", keď prijal hovor na mobilnom telefóne.

Robert tento rok navštívil aj Bratislavu, kde vyliezol na obrátenú pyramídu Slovenského rozhlasu.

"Strechu sveta" pokorilo rekordné množstvo horolezcov. V hlavnej horolezeckej sezóne pokorilo najvyšší vrch sveta Mount Everest doteraz až 514 ľudí. Ide o rekordné číslo od roku 1953, keď sir Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay zdolali "strechu sveta". Tieto čísla sa môžu zvýšiť, pretože s horou stále bojujú expedície, ktoré vrchol nedosiahli. Odhaduje sa, že od prvého oficiálneho Hillaryho výstupu dobylo "strechu sveta" viac ako 2000 ľudí, vrátane 71-ročného Japonca, muža s protézou nohy a chlapca v tínedžerskom veku.

Grónsky minister financií rezignoval len mesiac po tom, ako prevzal ministerský úrad. Stalo sa tak pre námietky, že popri ministerskom poste zastáva aj post člena dánskeho parlamentu. Vo štvrtok o tom informovali grónski predstavitelia.

Účtovníčkam a pobočkám zdravotných poisťovní začína perné obdobie.Vyše pol milióna ľudí by malo aj tento rok podať zdravotné zúčtovanie. Zostáva im na to mesiac. Mnohým ľuďom sa oplatí do konca júna podať zdravotné zúčtovanie, aj keď nemusia. Za minulý rok totiž odviedli viac ako mali a poisťovňa im vráti preplatok. Týka sa to napríklad pracujúcich študentov a dôchodcov, ktorí si privyrobili menej ako 41 a pol tisíc korún.

Ak máte malé dieťa, od dnešného dňa musí sedieť v detskej autosedačke. Od 1. júna sú totiž povinné. Každé dieťa do výšky 150 cm a do hmotnosti 36 kg musí počas jazdy sedieť v detskej sedačke. Ak dieťa prevyšuje výškou alebo hmotnosťou túto hranicu musí byť pripútané bezpečnostným pásom.

Ak vozidlo nemá na zadnom sedadle bezpečnostné pásy deti do 3 rokov sa nesmú sa v takýchto vozidlách prepravovať !


Euro 33,96, americký dolár 25,24, a britská libra 49,94


Slovenská tenistka Dominika Cibulková postúpila už do 3. kola dvojhry žien na turnaji Roland Garros v Paríži. Zdolala tridsiatu druhú nasadenú Nemku Martinu Müllerovú hladko 6:3, 6:2. Teraz ju čaká tretia nasadená Ruska Svetlana Kuznecovová, vlaňajšia finalistka Roland Garros. S takto vysoko v rebríčku figurujúcou súperkou sa ešte nestretla. Dosiaľ pre ňu najväčšou výzvou bola Češka Nicole Vaidišová v rámci Pohára federácie. Bez ohľadu na výsledok zápasu s Kuznecovovou by sa Cibulková mala v najnovšom vydaní singlového renkingu premiérovo počas svojej kariéry posunúť zo 131. miesta do najlepšej stovky.

*********************************
Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď, ojedinele aj búrky. Severný až severovýchodný vietor 3 až 6 m/s. Najvyššia denná teplota 18 až 23 st.