Sunday, May 27, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

28.05.2007 08:00

Slovenská diplomacia pripravuje stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica a jeho maďarského partnera Ferenca Gyurcsánya. Informujú o tom maďarské médiá. Pripomínajú pritom kauzu študentky Hedvigy Malinovej a politický spor, ktorý prípad vyvolal.

Ministri zahraničných vecí zo 46 štátov Európskej únie a Ázie sa dnes stretnú v Hamburgu. Chcú zvýšiť tlak na Čínu v otázke riešenia konfliktu v Dárfúre. Témou zasadnutia šéfov diplomacií bude aj iránsky a severokórejský jadrový spor.

Ázijské krajiny sa na stretnutí zrejme dostanú pod tlak aj v súvislosti s ich pozíciou ohľadne Mjanmarska. Tam vládnuca vojenská junta predĺžila o rok domáce väzenie predstaviteľky demokratickej opozície a laureátky Nobelovej ceny za mier Aun San Su Ťij.

Lesné požiare v kanadskej provincii Quebec sa vymkli spod kontroly. Stovky hasičov vrátane posíl z iných provincií a Spojených štátov, bojujú s ohňom, ktorý sa rozšíril na ploche viac ako 62 tisíc hektárov.

Od 1. júna musia byť osobné aj nákladné autá vybavené autosedačkou, ak je v nich prepravované dieťa. Na Slovensku tak vstúpi do platnosti ďalšie nariadenie, ktoré sa uplatňuje v Európskej únii.

kurzy NBS na dnešný deň:
euro 34,03 amer dolár 25,31 brit libra 50,24

Futbalisti Sportingu Lisabon sa stali víťazmi Portugalského pohára. Vo finále zdolali Belenenses 1:0.

Dnes večer sa hrá finále NHL. Stretnú sa v ňom Anaheim Ducks a Ottawa Senators. Zo Slovákov vo finále nastúpi Andrej Meszároš v drese Ottawy.

Podľa počítačovej firmy, ktorá nasimulovala finálový zápas NHL, by sa víťazom Stanleyho pohára mal stať tím Ottawa Senators. Podľa simulácie by vyhrali sériu 4:2 na zápasy.

********************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st, na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Pozrime sa, aké počasie dnes bude podľa stránky počasie.sk vo vybraných letoviskách:

Hurgada - slnečno - do 34 st
Malaga - slnečno - do 25 st
Zakynthos - dážď - teploty 17 až 23 st
Split - dážď - 16 až 22