Monday, May 28, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

28.05.2007 10:00

Slovenská diplomacia pripravuje stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica a jeho maďarského partnera Ferenca Gyurcsánya. Informujú o tom maďarské médiá. Maďarský denník Magyar Nemzet v tejto súvislosti pripomína kauzu študentky Hedvigy Malinovej a politický spor, ktorý prípad vyvolal.

Ministri zahraničných vecí zo 46 štátov Európskej únie a Ázie sa dnes stretnú v Hamburgu. Chcú zvýšiť tlak na Čínu v otázke riešenia konfliktu v Dárfúre. Témou zasadnutia šéfov diplomacií bude aj iránsky a severokórejský jadrový spor.

Japonský minister poľnohospodárstva dnes spáchal samovraždu vo svojej tokijskej rezidencii. Bol zapletený do finančného škandálu. Istá podnikateľská skupina údajne finančne podporila ministrovu predvolebnú kampaň a potom sa uchádzala o verejné projekty prideľované vládou.

Rumunský režisér Cristian Mungiu získal hlavnú cenu filmového festivalu vo francúzskom Cannes za film Štyri mesiace, tri týždne a dva dni. Film je príbehom o nelegálnom prerušení tehotenstva z obdobia komunistickej éry v Rumunsku.

Novozélandský spisovateľ Lloyd Jones vyhral Literárnu cenu Britského spoločenstva národov za román Mister Pip o učiteľovi, ktorý vďaka literatúre pomáha deťom prežiť ťažké vojnové obdobie na pacifickom ostrove.

V medzinárodnej záchranárskej súťaži v Českej republike zvíťazila posádka zo Stanice Nový Smokovec, ktorej prevádzkovateľom na Slovensku je EMERGENCY MEDICAL SERVICE. Poprad. Na druhom mieste sa rovnako umiestnila posádka z EMS zo Stanice Štrba. V súťaži posádok bez lekára zvíťazili záchranári z Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry.

Týždeň sa zo zranení budú liečiť dvaja osemnásťroční mladíci, ktorých v Spišskej Novej Vsi prepadli dvaja miestni mladí muži. Páchatelia na dvojicu zaútočili za miestnym kultúrnym domom a obrali ju o mobilné telefóny.

kurzy NBS na dnešný deň:
euro 34,03 amer dolár 25,31 brit libra 50,24

Rady slovenských hokejistov v zámorí rozšíri v novej sezóne reprezentačný obranca Richard Stehlík, ktorý sa dohodol na nováčikovskej dvojročnej zmluve s klubom NHL Nashville Predators.

Dnes večer sa hrá finále NHL. Stretnú sa v ňom Anaheim Ducks a Ottawa Senators. Zo Slovákov vo finále nastúpi Andrej Meszároš v drese Ottawy.

********************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st, na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.
Pozrime sa, aké počasie dnes bude podľa stránky počasie.sk vo vybraných letoviskách:
Hurgada - slnečno - do 34 st
Malaga - slnečno - do 25 st
Rhodos - dážď - 19 až 23
Burgas - jasno - 17 až 23
Split - dážď - 16 až 22