Sunday, May 27, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

28.05.2007 07:00

Slovenská diplomacia pripravuje stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica a jeho maďarského partnera Ferenca Gyurcsánya. Informujú o tom maďarksé médiá. Maďarský denník Magyar Nemzet v tejto súvislosti pripomína kauzu študentky Hedvigy Malinovej a politický spor, ktorý prípad vyvolal.

Vodca bieloruskej opozície Alexander Milinkevič chce vytvoriť nové politické hnutie. Svoj zámer oznámil po tom, ako odmietol možnosť uchádzať sa o zvolenie do predsedníctva bieloruskej demokratickej opozície.

Lesné požiare v kanadskej provincii Quebec sa vymkli spod kontroly. Stovky hasičov vrátane posíl z iných provincií a Spojených štátov, bojujú s ohňom, ktorý sa rozšíril na ploche viac ako 62 tisíc hektárov.

Rumunský režisér Cristian Mungiu získal hlavnú cenu filmového festivalu vo francúzskom Cannes za film Štyri mesiace, tri týždne a dva dni. Film je príbehom o nelegálnom prerušení tehotenstva z obdobia komunistickej éry v Rumunsku.

Od 1. júna musia byť osobné aj nákladné autá vybavené autosedačkou, ak je v nich prepravované dieťa. Na Slovensku tak vstúpi do platnosti ďalšie nariadenie, ktoré sa uplatňuje v Európskej únii.

euro 34,03 amer dolár 25,31 brit libra 50,24

Rady slovenských hokejistov v zámorí rozšíri v novej sezóne reprezentačný obranca Richard Stehlík, ktorý sa dohodol na nováčikovskej dvojročnej zmluve s klubom NHL Nashville Predators.

Slovensko prehralo vo svojom úvodnom stretnutí na majstrovstvách sveta v in-line hokeji s Fínskom 4:8. Slovenskí hráči z predchádzajúceho svetového šampionátu obhajujú šiestu priečku. Dnes o šiestej nastúpia proti Švédom.

********************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 st. Juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s, pri búrkach prechodne zosilnie.

Pozrime sa, aké počasie dnes bude európskych letoviskách podľa stránky počasie.sk:
Rhodos - dážď - 19 až 23
Burgas - jasno - 17 až 23
Split - dážď - 16 až 22

A ešte metropoly:
Londýn - dážď - 6 až 10
Paríž - dážď - 7 až 15