Tuesday, May 29, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

8.00
Kubánsky vodca Fidel Castro obvinil prezidenta Busha, že prikázal, aby ho zavraždili. Napísal to v ďalšom zo série článkov, ktorý zverejnil denník Granma.

„Nie som prvý a nebudem ani posledný, koho vraždu Bush nariadil,“ vyhlásil vážne chorý líder komunistického Ostrova slobody, ktorý sa zotavuje z náročných operácií tráviaceho traktu. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnym konkrétnym dôkazom.

Fidel Castro sa na verejnosti neukázal už desať mesiacov, národu sa preto pripomína aspoň prostredníctvom novín. Za posledný mesiac zverejnil už trinásty článok.

Skupinu piatich Britov uniesli včera pri incidente, ktorý sa odohral na irackom ministerstve financií v centre Bagdadu. Britské veľvyslanectvo je v úzkom kontakte s irackými úradmi a pokúša sa objasniť okolnosti incidentu a zabezpečiť rýchle riešenie.

Rodičia štvorročného britského dievčatka, ktoré sa začiatkom mesiaca stalo v Portugalsku obeťou únosu a odvtedy je nezvestné, dnes odcestovali do Ríma, aby sa v stredu stretli vo Vatikáne s pápežom Benediktom XVI.
Gerry a Kate McCannovci uvidia pápeža pri jeho pravidelnej generálnej audiencii a krátko bude mať možnosť sa s ním aj porozprávať. Pri tejto príležitosti by mu veriaci manželia chceli odovzdať aj fotografiu nezvestnej Madeleine.

Severná a Južná Kórea obnovili po ročnej prestávke rozhovory o zmierení. Do Soulu prišla z Pchjong-jang-u delegácia na najvyššej úrovni. Úsilie o normalizáciu vzťahov komplikuje severokórejský jadrový program a viaznuca potravinová pomoc z juhu na sever.

Americký člen al-Kájdy vo videonahrávke vyzval prezidenta Georgea Busha na odchod armády zo všetkých moslimských území, inak sa USA sa stanú terčom horšieho útoku, akým bol 11. september 2001.

Americké ministerstvo zahraničia zopakovalo včera svoju ponuku Rusku na spoluprácu v otázkach raketovej obrany. Washington tak urobil v reakcii na ruský test balistických rakiet s dlhým doletom. Tie majú byť schopné preniknúť akýmkoľvek protiraketovým obranným systémom.

Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničia Toma Caseyho americké plány nie sú hrozbou pre Rusko, pretože návrh raketového systému v Európe zahŕňa len 10 obranných rakiet pre potreby obrany voči menším útokom zo strany takzvaných darebáckych štátov ako Irán.

Slovenská lekárska komora má vlastný návrh na racionalizáciu siete nemocníc, ktorý už predložila vláde. Nechce však spresniť, ktoré zariadenia by z nej mali vypadnúť. Zo zrušených nemocníc by podľa komory mohli byť liečebne dlhodobo chorých alebo hospice.

Dohodu o registrácii slovenského oštiepka a poľského oscypka podpísali včera minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa a poľský minister poľnohospodárstva Andrzej Lepper. Podľa Leppera, poľský oscypek a slovenský oštiepok sú dva rôzne produkty, keďže pomery surovín, spôsob výroby ako aj ich vlastnosti sú odlišné. Súčasťou dohody je, že oba názvy sa nesmú prekladať do jazykov krajín, v ktorých budú tieto produkty predávať.

Vyše tritisíc pracovných miest ponúkli zahraniční zamestnávatelia slovenským občanom za posledné štyri mesiace. Slovákov najradšej vidia v susednom Česku, v Írsku a vo Veľkej Británii. V týchto krajinách ich aj pracuje najviac. V Čechách 90-tisíc, v Írsku cez 20-tisíc a v Anglicku vyše 50-tisíc. Prostredníctvom Ústredia práce a siete Eures im ponúkajú miesta zámočníkov, šoférov, kuchárov, servírok, krajčírok či zdravotných sestier. V ponuke sa však nájde aj miesto inštruktora jazdy na koni.
"Slováci majú v zahraničí veľmi dobré meno. Sú zamestnávatelia, ktorí si vyslovene pýtajú na voľné miesta slovenských občanov," povedal Boris Katuščák z Európskych služieb zamestnanosti.

Rumunsko chce zakázať fajčenie na verejných priestranstvách od júla 2008, oznámil včera minister zdravotníctva Eugen Nicolaescu. Úplnému zákazu bude predchádzať päťročné prechodné obdobie, počas ktorého sa bude môcť fajčiť vo vyhradených priestoroch. Fajčenie v baroch, reštauráciách a na verejných priestranstvách zakázali už v Írsku, Taliansku, Nórsku, Španielsku, na Malte a v Škótsku. V Anglicku má rovnaký zákaz začať platiť v priebehu roka 2007 a vo Francúzsku od 1. januára 2008. V Belgicku platí od januára zákaz fajčenia v reštauráciách.

Euro 34,03 americký dolár 25,19 a britská libra 50,05

Po Jarmile Gajdošovej neuspel v 1. kole dvojhry na druhom grandslamovom tenisovom turnaji roka Roland Garros v Paríži ani Dominik Hrbatý. Nestačil na českého kvalifikanta Bohdana Ulihracha a v päťsetovej dráme mu podľahol 2:6, 7:5, 7:6, 4:6, 3:6. Hrbatý sa vo svojej jedenástej účasti rozlúčil s parížskou antukou po štvrtý raz v 1. kole.

******************************
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď. Najvyššia denná teplota 19 až 22 st. Slabý vietor.